Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2022,
8.33

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

116

Natisni članek

Vladimir Putin Matjaž Nemec

Sreda, 2. 3. 2022, 8.33

2 leti, 3 mesece

Nemec za rusko uničenje slovenskega konzulata v Ukrajini krivi Janšo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,79

116

Matjaž Nemec | Foto STA

Foto: STA

Medtem ko so ruske sile včeraj v raketiranju upravne stavbe v središču ukrajinskega mesta Harkov uničile tudi slovenski konzulat, se član parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec sprašuje o vzrokih za to barbarsko dejanje.

Matjaž Nemec, član parlamentarnega odbora za zunanjo politiko iz vrst Socialnih demokratov, je po včerajšnjem uničenju slovenskega konzulata v Harkovu na družbenem omrežju Twitter namignil, da bi lahko bil ruski raketni napad povezan s sovražno retoriko premierja Janeza Janše, s katero izpostavlja našo državo. Takole je zapisal:

Janša je že večkrat predlagal, kako pomagati Ukrajini, ki se je znašla v nemilosti ruskih oblasti. V eni od svojih objav na Twitterju je predlagal, da naj Nato zapre zračni prostor nad Ukrajino in odvzame agresorski ruski vojski strateško prednost, pod drugo točko je navedel, da naj EU zagotovi Ukrajini perspektivo članstva, in kot tretje, da naj demokratični svet s sankcijami izolira Putinov režim.

Vabilo
Novice Rusi uničili slovenski konzulat v Harkovu: "Nihče ni bil poškodovan" #vŽivo

Pismo podpore za evropsko perspektivo Ukrajine je na pobudo poljskega predsednika Andrzeja Dude v ponedeljek podpisal tudi predsednik Borut Pahor. Podpisali so ga še predsedniki Bolgarije, Češke, Estonije, Latvije, Litve in Slovaške. Pahor sicer meni, da je treba hitrejši proces širitve EU izvajati tudi za države Zahodnega Balkana.

Besedilo pisma podpore za evropsko perspektivo Ukrajine:

Predsedniki držav Evropske unije: Republike Bolgarije, Češke republike, Republike Estonije, Republike Latvije, Republike Poljske, Slovaške republike in Republike Slovenije smo prepričani, da je Ukrajini potrebno nemudoma zagotoviti perspektivo za članstvo v Evropsko uniji.
Članice Evropske unije pozivamo, da zagotovijo močno politično podporo in omogočijo, da Evropska unija naredi potrebne korake, da Ukrajina nemudoma pridobi status kandidatke in začne pogajalski proces.
V tem kritičnem trenutku ponovno izražamo našo popolno solidarnost z Ukrajino in njenimi prebivalci.

Ogorčenje uporabnikov Twitterja

Sramoten odziv člana odbora za zunanjo politiko je na Twitterju z naslednjim zapisom komentiral ekonomist Matej Lahovnik. "Kako primitivno, Rusija raketira naš konzulat, Nemec pa sprašuje, ali je za to kriv predsednik slovenske vlade, in ta tip je predsednik odbora DZ za zunanje zadeve," je ogorčeno zapisal. Lahovnikova trditev je delno napačna, saj Nemec ni predsednik odbora temveč le njegov član. Je pa Nemec predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Zgrožen je tudi nekdanji veleposlanik pri zvezi Nato Jelko Kacin, ki je Nemcu odgovoril takole: "Spoštovani poslanec, Vladimir "Milošević" ne ve, kje je bil urad častnega konzulata v Harkovu, general Gerasimov in ruski obrambni minister Šojgu tudi ne. Čas bi že bil, da se zbudite v realnost, jutri bo nov dan. Potrebujete le odgovor, ali ste del rešitve varnostnega problema EU in Evrope ali problem?"

Nemčev čivk so obsodili tudi številni drugi uporabniki Twitterja.

Predsednica SD Tanja Fajon je sicer na Twitterju ostro obsodila "nadaljevanje barbarske Putinove agresije nad Ukrajino in da je to nezaslišano".

Janša se je po včerajšnjem napadu na slovenski konzulat odzval takole:

Nemec se je z neprimernim čivkom proslavil že v času epidemije covid-19, ko je bilo prepovedano prehajanje občin in ni mogel kupiti nitke za svojo kosilnico.

Nemec je bil sedem let poročen z ukrajinsko manekenko Iryno Osypenko, ki sicer že dolgo živi v Sloveniji. Razšla sta se leta 2018.

Iryna Osypenko, Matjaž Nemec | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed

 

Novice Matjaž Nemec: Lahko kupim kruh, ne morem pa "špage". Kje je tu logika?

 

Ne spreglejte