Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
21.13

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

9

Natisni članek

Alenka Čurin Janžekovič smrt evtanazija

Sreda, 27. 2. 2019, 21.13

5 let, 1 mesec

Nekdanja Slovenka leta ne želi, da njenega otroka oživljajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

9

Razprava o evtanaziji, humani smrti, ki bi ljudem dopustila, da odidejo dostojanstveno, je vzpodbudila Petro Greiner, da je na Twitterju objavila sliko navodil ravnanja pri hčerki Sofii, ki ima trisomijo 13. Želi si, da je ne bi oživljali in da njeno življenje ne bi bilo odvisno le od naprav. S tem je postala še ena izmed tistih, ki zagovarjajo stališče dostojnega odhoda oziroma evtanazije.

Zadnji tragičen primer je smrt komaj 20-letne Sanje Pertoci, ki se je želela dostojno posloviti z evtanazijo v Belgiji, pa se je njeno življenje končalo v hudih bolečinah, še preden ji je uspelo zbrati denar.

Zgodba Alenke Čurin Janžekovič, ki je danes ena izmed najglasnejših zagovornic evtanazije pri nas, prav tako opominja, da je treba o takšni smrti ne le govoriti, ampak se te možnosti lotiti konkretno.

"Zdravniki se res skrivajo, jaz temu ne morem reči drugače. Da se skrivajo za tem svojim etičnim kodeksom in za to Hipokratovo prisego. Življenje se spreminja, način življenja se spreminja," je za Planet dejala Čurin Janžekovičeva.

Sofija ima redko genetsko napako

Podpornica evtanazije je tudi Petra Greiner, Slovenka leta 2017. Njeno življenje se je z rojstvom drugorojenke Sofie, ki ima redko genetsko napako, obrnilo v popolnoma drugo smer, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Sofio je doletela redka genetska napaka, trisomija 13 oziroma podvojen trinajsti kromosom. Otroci s to boleznijo imajo takoj ob rojstvu hude težave z notranjimi organi, v kar 85 odstotkih so težave tako hude, da ne preživijo niti prvega meseca življenja.

Petra je na svojem profilu na Twitterju objavila fotografijo dokumenta o paliativnem zdravljenju, in sicer navodila, naj se njene Sofie ne oživlja, da njeno življenje ne bo odvisno le od naprav. S tem je postala še ena izmed tistih, ki zagovarjajo stališče dostojnega odhoda oziroma evtanazije.

Alenka Čurin Janžekovič
Novice Ni je strah umreti, jo je pa groza bolečega umiranja #intervju

Čeprav naj bi živela manj kot leto, je stara že osem let

Petro in Sofio je obiskala ekipa Planeta. V zgornjem videu si poglejte, zakaj se je Greinerjeva odločila za takšno potezo, kakšno je njeno mnenje o uzakonitvi evtanazije in kako je videti vsakdan majhne Sofie. Čeprav otroci s to genetsko napako običajno ne dočakajo niti enega leta, se Sofia bori že osem let.

Čeprav slišimo, da se o evtanaziji pri nas nekaj let malo govori, potem pa vse skupaj ponovno utone v pozabo, kaže, da se tudi na tem področju stvari končno spreminjajo. Kajti že ta četrtek se na Centru nevladnih organizacij Slovenije obeta predstavitev pobude za pravno ureditev evtanazije, ki jo je podpisalo več kot sto vodilnih slovenskih intelektualcev, javnih osebnosti in mnenjskih voditeljev.

Novice Izgubila je boj z boleznijo, njena zgodba ostaja pomemben prispevek k razpravi o evtanaziji #video
Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Novice Imajo bolniki pravico sami odločiti, kdaj je trpljenja dovolj? #video
Ne spreglejte