Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
19.12

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

4

Natisni članek

evtanazija smrt Igor Pribac

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 19.12

5 let, 1 mesec

Imajo bolniki pravico sami odločiti, kdaj je trpljenja dovolj? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

4

V noči na soboto se je po težki bolezni poslovila Sanja Pertoci. Njena zadnja želja je bila, da odide dostojno, v Belgiji s pomočjo evtanazije. Ker pri nas to pač ni mogoče.

Po hudi bolezni je v soboto ponoči umrla komaj 20-letna Sanja Petroci, ravno po tem, ko so njeno zgodbo o žalostnem upanju na evtanazijo za dostojno smrt objavili v oddaji Danes na Planetu.

Sanja pa ni osamljen primer. Vse več je izpovedi, ko se ljudje izpostavijo in javno prosijo za pomoč, ker je njihovo trpljenje že prehudo in si želijo le še dostojno oditi. Stroka je v preteklosti odgovarjala, da debate o evtanaziji ne odpira, ker teh primerov domnevno ni. Danes je že zdavnaj jasno, da ni tako.

"Ima velike bolečine in se zaveda, da se bliža njen konec. Zato si želi, da ne bi umrla doma v teh strašnih bolečinah, ker ve, da obstaja evtanazija," je za Planet dejala Jasmina Puhar, družinska prijateljica Petrocijeve.

"V življenju bolezen ne izbira"

"Bolečina je tudi psihična oziroma izguba dostojanstva, k spremlja zadnje faze bolezni je lahko za nekatere ljudi, ki zelo cenijo to dostojanstvo nevzdržna," meni Igor Pribac. | Foto: Matej Povše "Bolečina je tudi psihična oziroma izguba dostojanstva, k spremlja zadnje faze bolezni je lahko za nekatere ljudi, ki zelo cenijo to dostojanstvo nevzdržna," meni Igor Pribac. Foto: Matej Povše Njena zadnja želja ni bila izpolnjena. Svet je zapustila v hudih mukah in agoniji. Kljub bolečini, ki ostaja za njeno izgubo, je bil njen tragični boj pomemben doprinos k razpravi o evtanaziji pri nas.

"V življenju bolezen ne izbira, ne izbira mladih, starih, ne vem kakšnih, čas je, da tudi pri nas evtanazija pride naproti bolniku," je menila Alenka Čurin Janžekovič.

"Prav s tem monopolnim elitističnim odgovorom 'evtanazijo odklanjamo' je medicina preprosto zapirala diskusijo, razprave preprosto ni bilo. Skupaj s Cerkvijo," pa je bil oster nekdanji minister za zdravje in zdravnik Dušan Keber.

Novice Izgubila je boj z boleznijo, njena zgodba ostaja pomemben prispevek k razpravi o evtanaziji #video

"Bolečina je tudi psihična, izguba dostojanstva"

Zdravniška stroka evtanazijo zavrača, namesto nje predlaga krepitev paliative,  torej lajšanje bolečin. Pa vendar, skoraj vsak od nas pozna nekoga, ki je odšel v hudih mukah, ne glede na še tako močna protibolečinska zdravila, so poročali v oddaji Danes.

"Bolečina je tudi psihična, izguba dostojanstva, ki spremlja zadnje faze bolezni, je lahko za nekatere ljudi, ki zelo cenijo to dostojanstvo, nevzdržna," je razložil Igor Pribac, filozof.

"Reševati življenje zato, da pacient še naprej neznosno trpi. Mislim, da bi se moral zgoditi preobrat v mišljenju," je dodal Keber.

Sanja Petroci | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Smrt Petrocijeve in njena zadnja prošnja sta Slovenijo spomnili, da je več ljudi, ki se soočajo z nevzdržnimi bolečinami in umirajo v nečloveških mukah.

"Potrebni so bili, sam jih imenujem, pričevalci zahtev po evtanaziji, da se je ta debata končno odprla. Zdravniki so trdili, da povpraševanja v javnosti v zvezi s tem ni," je dejal Pribac. Pričevalci, ki jih ima v mislih dr. Pribac, so nosilci krika po spremembi na zakonodajni ravni.

"V resnici se ti pričevalci zedinijo na točki, da to ni res, da ni res, da lahko bolečino obvladajo, kajti bolečine so tudi psihične in te niso vedno obvladljive. Ti pričevalci so pričevalci zahteve po tem, da nekateri v resnici vztrajajo v tej zahtevi do konca in so jezni na državo, ker jim o tem ne omogoča niti razprave," še meni Pribac.

Novice Mlada borka izgublja boj z boleznijo, za evtanazijo potrebuje deset tisoč evrov #video

Nekateri odidejo v tujino

Spomnimo, Alenka Čurin Janžekovič se je, ko je bilo njeno bolezensko stanje nevzdržno, odločila za odhod v Švico in za to odštela deset tisoč evrov.

Isto vsoto pa je želela zbrati tudi Sanja Pertoci, ki si je želela brez bolečin, nevrednih človeškega življenja, dostojno posloviti v Belgiji. Za to je zbirala sredstva, ki bodo po njeni tragični smrti nedvomno šla v prave roke, trenutno še ni natančno znano, kam.

Alenka Čurin Janžekovič
Novice Ni je strah umreti, jo je pa groza bolečega umiranja #intervju
Ne spreglejte