Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 12. 2021,
10.26

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

3

Natisni članek

nesreča nesreča promet promet nevarnost policija alkotest voznik alkohol

Sreda, 15. 12. 2021, 10.26

2 leti, 4 mesece

29-letna voznica krepko napihala in še ugovarjala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

3

Praga alkohol | Rojstnodnevno darilo za 29-letno voznico je obdolžilni predlog. | Foto Reuters

Rojstnodnevno darilo za 29-letno voznico je obdolžilni predlog.

Foto: Reuters

"Nedopustno je, da je tako opita in da je sploh pod vplivom alkohola sedla za volan," so po včerajšnji obravnavi 29-letne voznice na Ptuju opozorili policisti Policijske uprave Maribor. V telesu je imela kar 1,63 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka in vožnja v takem stanju bi se lahko končala tudi tragično.   

29-letno voznico so policisti ustavili v torek ob 13.15 na Osojnikovi cesti na Ptuju. Odredili so ji alkotest, ki je pokazal, da je imela v organizmu kar 1,63 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. 

Brez prevoza na policiji ostala do streznitve

Ker se z vrednostjo, ki jo je pokazal elektronski alkotest, ni strinjala, so ji policisti odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, nato pa jo pridržali do streznitve, saj si ni zagotovila prevoza domov.

VOZNIK alkohol
Novice Akcija v Sloveniji: popolnoma treznih le 70 odstotkov voznikov

Alkohol in volan ne spadata skupaj 

"V razgovoru je voznica policistom zaupala, da se je napila zato, ker je praznovala rojstni dan. Nič narobe, če je (očitno večkrat) nazdravila svojemu prazniku, je pa nedopustno, da je tako opita in da je sploh pod vplivom alkohola sedla za volan. Tokrat k sreči brez posledic, ki pa bi seveda kaj hitro lahko bile tragične," so po dogodku sporočili s Policijske uprave Maribor.

Voznica je za rojstni dan dobila obdolžilni predlog, ki ga bodo policisti poslali pristojnemu sodišču.

V enem tednu 13 tisoč alkotestov, 406 pozitivnih

Policisti so pretekli teden v nacionalni preventivni akciji za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu odredili 13.013 alkotestov, od katerih je bilo 406 pozitivnih, 14 voznikov pa je alkotest odklonilo. Pridržali so osem voznikov in začasno odvzeli tudi 354 vozniških dovoljenj, so pojasnili na GPU.

Na Generalni policijski upravi so za STA še pojasnili, da je bilo od 406 pozitivnih alkotestov 247 do 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, 159 nad to vrednostjo. V 144 primerih so policisti odstopili od pridržanja.

Preventivno akcijo je koordinirala Agencija za varnost prometa s policijo in nevladnimi organizacijami. Alkohol je bil do konca novembra razlog za 1.277 prometnih nesreč, 631 poškodb in 33 smrtnih žrtev.

Grozljiva statistika smrti zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola

Kljub temu, da je bilo letos le en odstotek več prometnih nesreč zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola, pa je bilo smrtnih žrtev za kar 27 odstotkov več. V prvih petih mesecih letos je zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola umrlo sedem ljudi, nato pa v pol leta kar 26. Povprečna stopnja alkoholiziranosti letos znaša 1,42 promila med povzročitelji nesreč, 1,39 promila pa med povzročitelji smrtnih prometnih nesreč. Vsi povzročitelji prometnih nesreč s smrtnim izidom so bili moški, so pojasnili ob začetku preventivne akcije.

Smučišče Rogla
Novice Z motornimi sanmi povozil sedemletnega otroka
Mina Paš
Trendi Vedno več mladih ne zmore na predavanja ali v družbo brez pomoči alkohola
Ne spreglejte