Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
10.15

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

8

Natisni članek

Evropska komisija Slovenija financiranje gospodarska rast Bruselj

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 10.15

11 mesecev, 2 tedna

Napovedi iz Bruslja: to se obeta Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

8

Gospodarska rast | Iz Bruslja Sloveniji napovedujejo 1,2-odstotno gospodarsko rast.  | Foto Getty Images

Iz Bruslja Sloveniji napovedujejo 1,2-odstotno gospodarsko rast.

Foto: Getty Images

Evropska komisija je napoved gospodarske rasti za Slovenijo za letos zvišala z 1,0 na 1,2 odstotka, za prihodnje leto pa z 2,0 na 2,2 odstotka. Zvišala pa je tudi napoved inflacije, za letos s 6,1 na 7,0 odstotka, za leto 2024 pa s 3,5 na 3,8.

Potem ko je Bruselj Sloveniji februarja za letos napovedal enoodstotno gospodarsko rast, ji zdaj napoveduje 1,2-odstotno rast. Za prihodnje leto pa ji napoveduje 2,2-odstotno rast BDP, potem ko ji je v zimski napovedi dvoodstotno.

Napoved za letos je nekoliko nad povprečjem evrskega območja, v katerem bo znašala 1,1 odstotka, in EU, za katero napovedujejo enoodstotno rast. Za prihodnje leto pa je napoved za Slovenijo višja od evrskega območja in EU. V območju z evrom naj bi znašala 1,6, v EU pa 1,7 odstotka BDP.

Kot pojasnjujejo na Evropski komisiji, se bo zasebna potrošnja v Sloveniji v obdobju 2023–2024 še naprej povečevala, in sicer za od 1,75 do dva odstotka, kar je bolj zmerno kot v zadnjih dveh letih. Potrošnjo bo podpirala nadaljnja rast zaposlenosti in plač.

Pogoji za financiranje se bodo poslabšali 

Javne naložbe bodo še naprej ostale visoke, predvsem kot posledica ukrepov, financiranih iz sklada za okrevanje po pandemiji covid-19 in kohezijskih sredstev.

Čeprav se bodo pogoji za financiranje poslabšali, bodo podjetja vlagala tudi v tehnologije za okrepitev produktivnosti, pri čemer je razpoložljivost delovne sile omejena, plače pa bodo hitro naraščale, še navajajo v Bruslju.

Napoved inflacije je medtem Evropska komisija za Slovenijo nekoliko zvišala. Za letos ji je namreč februarja napovedala 6,1-odstotno inflacijo, zdaj pa napoveduje sedemodstotno. Za prihodnje leto jo je medtem zvišala s 3,5 na 3,8 odstotka.

Ministrstvo: Strahu pred recesijo v Evropi trenutno ni 

Na objavo spomladanske gospodarske napovedi so se odzvali na ministrstvu za finance. Po njihovih navedbah je izboljšanje napovedi spodbuden signal, veseli pa jih tudi, da trenutno ni strahu pred recesijo v Evropi.

Med drugim so omenili še nadaljnje padanje brezposelnosti in izpostavili, da se trend zniževanja kaže tudi pri javnem dolgu. Obenem spominjajo, da je komisija, podobno kot je ministrstvo ocenilo v letošnji različici programa stabilnosti, ocenila, da se bo javnofinančni primanjkljaj naslednje leto znižal pod tri odstotke BDP.

slovenska zastava grb
Novice Za Slovenijo napovedana gospodarska rast
Za letos napovedana 1,1-odstotna gospodarska rast
Novice Zakaj ena lastovka še ne prinese pomladi?
V tretjem četrtletju 3,8-odstotna gospodarska rast
Ne spreglejte