Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2022,
9.05

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

20

Natisni članek

NPU policija nadzor

Četrtek, 9. 6. 2022, 9.05

1 leto, 10 mesecev

Nadzor nad delom NPU ni zaradi Energetike Ljubljana in Jankovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

20

Zoran Janković | "Odrejen nadzor nad delom NPU nima nikakršne povezave z današnjimi preiskovalnimi aktivnostmi," so v sredo zvečer pojasnili pri policiji.  | Foto Ana Kovač

"Odrejen nadzor nad delom NPU nima nikakršne povezave z današnjimi preiskovalnimi aktivnostmi," so v sredo zvečer pojasnili pri policiji.

Foto: Ana Kovač

Nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada, ki ga je odredil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, o čemer smo prvi poročali na Siol.net, "nima nikakršne povezave z današnjimi preiskovalnimi aktivnostmi", so se v sredo zvečer odzvali pri policiji, v luči hišnih preiskav, ki so pod okriljem NPU potekale tudi v Energetiki Ljubljana. Osumljenih je pet fizičnih oseb, eno so preiskovalci pridržali. Dve osebi sta osumljeni izvršitve kaznivega dejanja, tri pa pomoči pri kaznivem dejanju. Na preiskave se je že odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Da je Boštjan Lindav odredil nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada, in sicer na področju odkrivanja in preiskovanja kriminalitete ter organizacijskih zadev, smo prvi poročali na Siol.net, informacijo pa so na Generalni policijski upravi (GPU) potrdili. Cilj nadzora je ugotavljanje morebitnih pomanjkljivosti in napak pri organiziranju dela, upoštevanju usmeritev in strokovnih standardov, so pojasnili pri policiji, opravljajo pa ga v skladu s pravili za opravljanje nadzora v policiji. 

Med odrejenim nadzorom nad delom NPU in sredinimi operativnimi aktivnostmi NPU ni nikakršne povezave, so sporočili s policije, potem ko so potrdili, da NPU izvaja hišne preiskave zaradi suma storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. O tem smo poročali tukaj:

Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi
Novice NPU, ki je pod nadzorom Lindava, pravkar preiskuje Energetiko Ljubljana

Dodali so, da Lindav do srede ni bil seznanjen z načrtovanimi operativnimi aktivnostmi NPU in da predkazenski postopek, v okviru katerega so potekale sredine aktivnosti NPU, usmerja pristojno državno tožilstvo.

V Javnem holdingu Ljubljana in Energetiki Ljubljana potrdili preiskave

"V zvezi z včerajšnjim obvestilom Generalne policijske uprave in vprašanji medijev o izvajanju hišnih preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na območju Ljubljane, potrjujemo, da so hišne preiskave potekale tudi v družbah Javni holding Ljubljana in Energetika Ljubljana," pa so danes potrdili v omenjenih družbah.

Predstavniki NPU so v hišnih preiskavah skupaj z zaposlenimi, ki s preiskovalci korektno sodelujejo, pregledovali in zbirali obsežno dokumentacijo v zvezi s projektom izgradnje plinsko-parne enote, so še navedli in dodali: 

"Zaradi zagotovitve nemotenega poteka preiskave sporočamo, da njenih podrobnosti ne bomo komentirali, zagotavljamo pa, da je projekt od samega začetka in v vseh fazah voden povsem zakonito in transparentno. Ravno tako sporočamo, da nihče od zaposlenih v navedenih družbah ni bil pridržan. Projekt plinsko-parne enote je v zaključni fazi izgradnje, njegovo uspešno dokončanje pa bo omogočilo umik večine premoga kot energetskega vira Ljubljane."

Lindav nadzor odredil že v ponedeljek 

Lindav je nadzor odredil že v ponedeljek, 6. junija 2022, ko je za to pristojna služba začela pripravljati ustrezno dokumentacijo, nadzor pa so odredili zaradi razjasnitve navedb o nepravilnostih pri določenih preiskavah, povezanih z nabavo zaščitne opreme, in drugih preiskavah.

"V nadzoru se bo preverjal tako organizacijski vidik kakor tudi spoštovanje usmeritev pristojnih organov, internih predpisov in strokovnih standardov," so zapisali v pojasnilu.

7. junija 2022 so nadzorniki poskušali vročiti odločbo o nadzoru direktorju uprave kriminalistične policije in direktorici NPU, vendar zaradi njune odsotnosti tega niso izvedli. 

"Ob današnji vročitvi odločbe pa je direktorica NPU izrazila željo po prestavitvi izvedbe nadzora iz razloga operativnih nalog NPU, kar so nadzorniki upoštevali, zato se bo nadzor začel izvajati jutri," so še sporočili v sredo.

Petra Grah Lazar
Novice Šefinja NPU Petra Grah Lazar o pritiskih: Po dveh letih ... #video
Zoran Janković kongres Svoboda
Novice Jankovića toži kriminalist, ki je preiskoval službo za seks
Darko Muženič
Novice Nekdanjega šefa NPU bo preiskovalo evropsko tožilstvo
Kriminalist
Novice Kriminalisti opravljajo hišne preiskave na 12 lokacijah
Ne spreglejte