Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2022,
12.25

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

20

Natisni članek

poročilo Aleš Hojs Boštjan Lindav hišna preiskava delo policija nadzor NPU

Sreda, 8. 6. 2022, 12.25

1 leto, 10 mesecev

NPU, ki je pod nadzorom Lindava, pravkar preiskuje Energetiko Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

20

Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi | Po naših informacijah NPU izvaja hišno preiskavo v Energetiki Ljubljana, pridržana oseba je po naših virih srbski poslovnež Petar Komljenović. Razlog preiskave naj bi bile nepravilnosti, povezane z energetskim poslom pri gradnji nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. | Foto Klemen Korenjak

Po naših informacijah NPU izvaja hišno preiskavo v Energetiki Ljubljana, pridržana oseba je po naših virih srbski poslovnež Petar Komljenović. Razlog preiskave naj bi bile nepravilnosti, povezane z energetskim poslom pri gradnji nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni.

Foto: Klemen Korenjak

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je odredil nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na področjih odkrivanja in preiskovanja kriminalitete ter organizacijskih zadev, so za siol.net potrdili pri Generalni policijski upravi (GPU). Na NPU sicer prav danes izvajajo hišne preiskave, po naših informacijah v Energetiki Ljubljana. Osumljenih je pet fizičnih oseb, eno so preiskovalci pridržali. Dve osebi sta osumljeni izvršitve kaznivega dejanja, tri pa pomoči pri kaznivem dejanju. Na preiskave se je odzval ljubljanski župan Zoran Janković.

Nadzor je Lindav odredil zaradi ugotavljanja morebitnih pomanjkljivosti in napak pri organiziranju dela, upoštevanju usmeritev in strokovnih standardov. "Nadzor se opravlja v skladu s Pravili za opravljanje nadzora v policiji," nam je v pisnem odgovoru še sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete na GPU Drago Menegalija.

To sicer ni prvi nadzor v NPU, v preteklosti so nadzore že izvedli pri Direktoratu za policijo in druge varnostne naloge ter v Službi generalnega direktorja policije.

Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi
Novice Nekdanji direktor kriminalistične policije o naročilu politike po njegovi menjavi
Andrej Magajna
Novice Politiki na radarju organov pregona: veliko hrupa, jalov izkupiček

Hojs: NPU bi sam izbiral, kaj bo preiskoval

Pred slabim letom, 7. julija 2021, sta poročilo o izrednem nadzoru nad izvajanjem policijskih nalog in pooblastil v Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) takrat predstavila nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs in nekdanji državni sekretar Franc Kangler.

"Ena od ključnih slabosti, ki se še danes kaže, je, da si NPU želi oziroma si je želel samostojno izbirati, katere preiskave bo pregledoval," je dejal Hojs. 

Nadzor je trajal od 21. septembra 2020 do 13. februarja 2021.

"Kot izhaja iz poročila o nadzoru, je bilo z izrednim nadzorom nesporno ugotovljeno, da policija v NPU še vedno ni odpravila nekaterih nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene v NPU že v letih 2012 in 2018 ter pri nadzorih drugih policijskih enot," so sklenili v lanskem poročilu. 

NPU danes izvaja hišne preiskave

"Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne ali določljive fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovorov. Potrdimo vam lahko le, da NPU danes izvaja hišne preiskave zaradi suma storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Več informacij bomo sporočil v nadaljevanju," so hišne preiskave potrdili pri Policiji.

Po naših informacijah NPU izvaja hišno preiskavo v Energetiki Ljubljana, pridržana oseba je po naših virih srbski poslovnež Petar Komljenović. Razlog preiskave naj bi bile nepravilnosti, povezane z energetskim poslom pri gradnji nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. Med osumljenimi naj bi bili še direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, tehnični direktor Marko Agrež, sicer nekdanji prvi mož Termoelektrarne Trbovlje, in direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde.

Posel je leta 2019 dobila grška družba Mytilineos Holdings, za katero naj bi, kot smo pisali na siol.net, lobiral Komljenović, ki je močno povezan z družino Janković, saj naj bi v preteklosti v davčnem postopku proti Juretu Jankoviću imel ključno vlogo pri njegovi obrambi.

Več o tem si lahko preberete tukaj: 

Jure Janković
Novice Reševal je Jureta Jankovića, zdaj lobira za energetski posel desetletja v Ljubljani

Kot so sporočili z GPU naj bi osumljene osebe zlorabile položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov, naj bi si namreč pridobile protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov. Ta je bila po navedbah policije delno že izplačana (vsaj v višini 650.000 evrov).

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 35 preiskovalcev NPU. Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja specializirano državno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, so še navedli na GPU.

Na kriminalistične preiskave se je odzval Janković

Za oddajo 24ur zvečer se je na preiskave odzval ljubljanski župan Zoran Janković. Povedal je, da je govoril z Grozdetovo in Lozejem, ki sta po njegovih besedah odlična direktorja, medtem ko je Agrež po njegovih besedah eden največjih strokovnjakov na tem področju. Grozdetova mu je povedala, da so bili preiskovalci korektni. Zahtevali so dokumente o poslu, vse, kar so želeli, so tudi dobili.

Janković pravi, da ne ve, zakaj so preiskovalci prišli tri mesece pred zaključkom montiranja opreme, a da naj kriminalisti opravijo svoje. Hudo mu je, da se to dogaja, a je prepričan v pravilnost postopka. Kot je spomnil, je šlo za mednarodni razpis, na koncu so se pogajali z družbama Siemens Slovenija in Mytilineos Holdings, ugodnejšo ponudbo je dal zadnji.

Tokrat dokumentov sicer niso iskali na občini, kar se mu zdi zanimivo. Preden več komentira, bo počakal, da vidi odredbe. V četrtek se namreč sestane z Lozejem in Grozdetovo.

Grki po njegovih besedah sicer že zahtevajo zvišanje pogodbene vrednosti posla - zaradi covida-19 in vojne v Ukrajini, Energetika Ljubljana pa pogodbenemu partnerju grozi s pogodbenimi penali. Za zdaj, tako Janković, ostaja cena dobave opreme pri 118 milijonih evrov brez DDV za izvedbo na ključ.

Ne spreglejte