Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
12.19

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

investicija celoletni turizem turizem sedežnica Velika planina

Petek, 16. 2. 2024, 12.19

2 meseca, 1 teden

Na Veliki planini tudi uradno odprli šestsedežnico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Na Veliki planini so danes uradno odprli novo šestsedežnico, s katero so nadomestili dosedanjo, 40 let staro dvosedežnico. V postavitev nove naprave, ki bo tako smučarje kot pohodnike odslej hitreje in varneje vozila od zgornje postaje nihalke na najvišji vrh planine Gradišče, so vložili deset milijonov evrov, del je prispevala država.

Nova šestsedežnica po besedah direktorja družbe Velika planina Tomaža Štefeta predstavlja pomemben mejnik v razvoju turistične infrastrukture na Veliki planini. Njena zmogljivost je 1450 potnikov na uro, 1341 metrov od spodnje do zgornje postaje pa premaga v štirih minutah in pol.

Gre za enega od desetih projektov, ki jih je v okviru javnega razpisa za nadaljnji razvoj in prestrukturiranje večjih slovenskih smučišč v celoletna gorska središča leta 2022 podprlo takratno ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vrednost naložbe v sedežnico je deset milijonov evrov, dodatnega nekaj manj kot pol milijona evrov so vložili v podporno turistično infrastrukturo. Od tega je gospodarsko ministrstvo prispevalo sedem milijonov evrov, Občina Kamnik milijon evrov, preostalo so financirali sami, je povedal Štefe.

Naprava za javnost deluje od decembra

Pogodbo z izvajalcem, družbo Leitner in partnerskim podjetjem Riko, so podpisali marca lani, dela so bila končana v nekaj mesecih in decembra so novo napravo lahko pognali za javnost. Letos sicer niso imeli še niti enega smučarskega dne, a kot je poudaril Štefe, je Velika planina turistična destinacija za vse leto.

"Letos smo imeli malo snega, lahko smo organizirali nočno sankanje, krpljanje, sprehode po snegu, za smučanje ga je bilo pa žal premalo," je dejal.

Naslednja investicija je nihalka

Hkrati v družbi Velika planina po njegovih besedah načrtujejo že nove naložbe, med drugim nameravajo zamenjati kabine nihalke. Župan Kamnika Matej Slapar je dejal, da si želijo nove investicije izpeljati tako na planini kot v dolini, med drugim v prenočitvene zmogljivosti, ter destinacijo Kamnik še bolj približati domačinom in turistom.

Naložbe je vesel tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek. "Slovenija je v finančni perspektivi 2014–20 v celoti počrpala 3,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev," je spomnil in dodal, da v ta sklop sodi tudi 70 milijonov evrov, namenjenih gorskim centrom, od tega sedem milijonov evrov za Veliko planino.

Ob uradnem odprtju šestsedežnice so na Veliki planini pripravili celodnevno dogajanje s predstavitvijo novih aktivnosti in doživetij, animacijami za najmlajše ter koncertom. Od 13. ure dalje bodo veljale promocijske cene vozovnic, zadnja nihalka v dolino pa bo odpeljala ob 20. uri.

Posnetek z današnjega uradnega odprtja šestsedežnice na Veliki planini | Foto: Velika planina d. o. o. Posnetek z današnjega uradnega odprtja šestsedežnice na Veliki planini Foto: Velika planina d. o. o.

nova gondola Vogel
Sportal Po 10 letih suše krepkih 80 milijonov evrov za slovenska smučišča
velika planina
Trendi Na Veliki planini se še letos obeta vrhunska naložba
Velika planina
Novice Potniki obstali na pokvarjeni sedežnici na Veliki planini
Ne spreglejte