Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
15.48

Osveženo pred

2 uri, 8 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Natisni članek

sojenje zemljišča Janez Janša Janez Janša Trenta

Torek, 17. 9. 2024, 15.48

2 uri, 8 minut

Na sojenju v zadevi Trenta zaslišanje prvih prič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Janez Janša | Foto Gregor Mlakar/STA

Foto: Gregor Mlakar/STA

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem prvih prič nadaljevalo sojenje prvaku SDS Janezu Janši in soobtoženima, nekdanjima direktorjema Eurogradenj in Imosa Klemnu Gantarju in Branku Kastelicu, zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti. Pričala je tudi nekdanja uslužbenka Imosa, ki je nepremičnine ocenila na zgolj 20 tisoč evrov.

Nikolaja Kogovšek Gilčvert je bila dolga leta zaposlena v Imosu, ki je preko družbe Eurogradnje odkupil parcelo v lasti Janeza Janše na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) v Trenti, ta pa je bila del njegove kupnine za nakup stanovanja v Ljubljani leta 2005.

Specializirano državno tožilstvo je prepričano, da je šlo pri tem za navidezen posel, s katerim naj bi Janši pomagali do stanovanja, saj naj bi bilo dobrih 15 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče zaradi omejitev znotraj TNP vredno precej manj, kot je zanj odštel Imos. Pri tem se tožilstvo sklicuje tudi na oceno Kogovšek Gilčvert, ki je, kot je povedala danes, cenitev kot sodna cenilka opravila po navodilu takratnega direktorja Imosa Mitje Majnika.

Glede ocenjene vrednosti je dejala, da je bila oblikovana glede na okoliščine in glede na veljavno metodologijo ocenjevanja. Na zemljišču, ki si ga je ogledala, namreč ni mogoče graditi ničesar novega, temveč zgolj urediti obstoječe kmečko poslopje.

Janez Janša
Novice Začelo se je sojenje Janezu Janši v zadevi Trenta #video

Na vprašanje Kasteličevega zagovornika Gorazda Fišerja je zanikala, da bi kakršnokoli cenitev od nje zahteval Kastelic, prav tako ni znala povedati, ali je bil z omenjeno cenitvijo seznanjen še kdo v podjetju. Je pa povedala, da je sicer opravila več tisoč cenitev nepremičnin, od tega nekaj malega tudi za svojega delodajalca.

Sodišče je zaslišalo tudi nekdanjo prvo nadzornico Imosa Danico Vrtačnik, ki je bila v času, ko je bila v nadzornem svetu podjetja, nekajkrat kritična do odločitve za nakup nepremičnin v Trenti, danes pa je bila bolj prizanesljiva in je tudi zatrdila, da v poslu ni bilo nič spornega.

So pa po njenih besedah nadzorniki vodstvo družbe že v letih visoke rasti, torej še pred finančno krizo, opozarjali na to, da morajo nepremičninski portfelj čim prej očistiti nekatera zemljišča, ki so bila v njem dalj časa.

Pri Trenti je šlo po njenem za zelo nepomembno naložbo, skupaj vredno okoli 150 tisoč evrov, medtem ko je bila vrednost vseh nepremičnin podjetja okoli 25 milijonov evrov. Nadzorniki zato temu poslu niso namenjali pretirane pozornosti, je pojasnila. Prav tako naj bi imel direktor za tako majhne nakupe vse pristojnosti, da jih izpelje brez soglasja nadzornikov.

Janez Janša
Novice V zadevi Trenta bo o zahtevi za izločitev porotnikov odločalo vrhovno sodišče

Na sodišče je bil danes vabljen še nadzornik Gregor Bajc, sicer nekdanji predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Imosa, ki ga je spomin zaradi zdravstvenih težav, kot je dejal sam, precej zapustil. Tako se večine stvari v zvezi s poslom v Trenti spominja le še tistega, o čemer so poročali mediji, o tem, kar je povedal kriminalistom v preiskavi, prav tako ni znal povedati nič, "a če je tako dejal pred leti, potem bo že držalo".

Tožilec Luka Moljk je Bajca želel soočiti z izpovedjo nekdanje nadzornice Vrtačnik. Ta je namreč dejala, da je Bajec, potem ko se je o poslu v Trenti izrekla protikorupcijska komisija, direktorja Imosa na seji nadzornega sveta spraševal, ali se je bilo res treba igrati z nakupom nepremičnin od predsednika vlade. Bajec se danes tudi tega ni spomnil. Majnik naj bi mu takrat sicer odgovoril, da morajo delati usluge tako levim kot desnim, je kriminalistom pred leti povedala Vrtačnik.

Še krajše je bilo pričanje stečajnega upravitelja Toneta Kozelja, ki je vodil stečajni postopek družbe Eurogradnje. Kot je povedal, pri prodajnem postopku zemljišč v Trenti Imosu ob pregledu dokumentacije ni ugotovil nobenih posebnosti, ki bi terjale ukrepanje. "Oškodovanja v Eurogradnjah ni bilo, podjetje je zaključilo posel," je zatrdil.

Janez Janša Franci Matoz
Novice Janši in Matozu v zadevi Trenta ni uspelo izločiti dokazov
Ne spreglejte