Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 9. 2024,
18.01

Osveženo pred

1 ura, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
Trenta sodišče Franci Matoz Janez Janša Janez Janša

Natisni članek

Torek, 3. 9. 2024, 18.01

1 ura, 26 minut

Začelo se je sojenje Janezu Janši v zadevi Trenta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89

Na celjskem sodišču se je danes z branjem obtožnice in zagovori le začelo sojenje prvaku SDS Janezu Janši ter soobtoženima, nekdanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in nekdanjemu prvemu možu Imosa Branku Kastelicu, za domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti. Pred tem so bile zavrnjene zahteve obrambe za izločitev sodnikov porotnikov.

Janšev zagovornik Franci Matoz je na julijskem naroku izrazil dvom v nepristranskost vseh treh članov senata in celo v predsednico okrožnega sodišča v Celju Petro Giacomelli, ki jo je želel izločiti iz postopka odločanja o imenovanju članov senata, a so bile vse njegove zahteve zavrnjene kot neutemeljene.

Matoz je po predstavljeni obtožnici tudi danes poskušal z ugovorom pravne narave, ki ga je senat prav tako zavrnil, saj da je o tem zunajrazpravni senat že pravnomočno odločil.

Specializirani državni tožilec Boštjan Valenčič Kastelicu očita kaznivo dejanje zlorabe na škodo podjetja Imos, Gantarju in Janši pa pomoči pri omenjenem dejanju. Janša je namreč pri Imosu leta 2005 kupil stanovanje v Ljubljani, ki ga je financiral tako, da je zanj ponudil dotedanje enosobno stanovanje, znesek drugega obroka pa naj bi družba Janši podarila preko navideznega posla z dobrih 15 tisoč kvadratnih metrov velikim zemljiščem v Trenti.

Izjava Valenčiča:

Ker je zemljišče del Triglavskega narodnega parka in je na njem dovoljena le nadomestna gradnja stare kmetije, je tožilstvo prepričano, da je Imos, ki je Janševe nepremičnine sicer kupil posredno preko družbe Eurogradnje, te precej preplačal. Takratni direktor Imosa naj bi tako svoje podjetje oškodoval za okoli 110 tisoč evrov, Janša in Gantar pa naj bi mu pri tem pomagala.

Obdolženi krivdo zavračajo

Vsi trije obdolženi so danes kategorično zavrnili kakršnokoli krivdo in očitke označili za nelogične ter smešne, Janša pa tudi za politično motivirane. Prepričan je namreč, da gre za sojenje, ki bo svoj epilog na prvi stopnji dobilo tik pred naslednjimi volitvami, ker pa bo v dveh letih primer zastaral, pravnomočne sodbe tudi tokrat ne bo.

Obramba tožilstvu očita, da v obtožnici operira s povsem napačnimi številkami in cenitvami glede vrednosti zemljišč v Trenti. Prvoobtoženi Kastelic je tako v preiskavi kot tudi v današnjem zagovoru zatrjeval, da je v konkretnem poslu šlo za Imos zelo nepomemben posel, s katerim se sam takrat ni podrobneje ukvarjal, vendar ga je pozneje zaradi potreb sojenja podrobno analiziral.

Janše da ni dobro poznal, saj ga je le nekajkrat srečal na kakšnih dogodkih, čeprav oba prihajata iz Grosupljega. Tudi v zvezi z domnevno spornimi posli okoli zemljišč v Trenti in nakupa stanovanja v Ljubljani, da se ni nikoli pogovarjal z Janšo, ga je pa prišel pozdravit ob ogledu stanovanja kot izraz spoštovanja do predsednika vlade, kot bi to enako storil v vsakem drugem podobnem primeru.

zapor
Novice Sodišče Miloviću zavrnilo alternativno prestajanje zaporne kazni

Nihče ni znal pojasniti, zakaj je bilo vpleteno podjetje Eurogradnje

Zakaj je bilo potrebno sodelovanje Eurogradenj pri odkupu zemljišč v Trenti, ni znal pojasniti nihče. Nekdanji direktor omenjene družbe, ki je bila z Imosom delno tudi lastniško povezana, Gantar pa je danes podal le kratek zagovor, v katerem je izrazil prepričanje, da je bilo vse izpeljano po pravilih, medtem ko na vprašanja tožilstva in sodnice ni odgovarjal.

Zgovornejša sta bila ostala obdolžena, Janša pa je pojasnil, da je bilo bistvo posla v tem, da je po tistem, ko je konec leta 2004 prevzel vodenje vlade, potreboval stanovanje, ki bi bilo primernejše za varovanje od enosobnega v Zupančičevi jami. Ker ni razpolagal z zadostnimi denarnimi sredstvi, je želel v zameno za večje stanovanje ponuditi nepremičnini, ki ju je imel na voljo.

Tudi sam je zatrdil, da Kastelica ni dobro poznal, Gantarja pa sploh ne. Ker se je z nakupom mudilo, je večino stvari urejal po elektronski pošti, s predstavniki Imosa in Eurogradenj pa se ni dobival ne on ne kakšen od njegovih pooblaščencev. Očitke tožilstva je označil za nerazumljive, še posebej glede cenitev, pa tudi glede tega, da po njegovem ne znajo pojasniti njegove vloge in s kakšnim motivom naj bi nekomu pomagal oškodovati podjetje.

Ne spreglejte