SiolNET. Novice Slovenija
2,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Michel Stephan je kriv napeljevanja k uboju Plavca #video

2,42

termometer

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je danes libanonskega znanstvenika Michela Stephana spoznal za krivega kaznivega dejanja napeljevanja k uboju enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca in mu dosodil skupno osem let zapora. Odredil mu je tudi podaljšanje pripora do začetka prestajanja zaporne kazni, ne pa tudi izgona iz države za pet let. Obramba je napovedala pritožbo.

Obtožnica je Michela Stephana bremenila kaznivega dejanja napeljevanja k uboju in kaznivega dejanja prepovedanega prometa z orožjem. Sodišče ga je danes spoznalo za krivega za obe kaznivi dejanji. Za prvo mu je prisodilo sedem let in 10 mesecev zapora, za drugo pa štiri mesece zapora, nato pa izreklo enotno kazen osem let zapora.

Kot je v obrazložitvi sodbe povedala predsednica senata Sinja Božičnik, sodni senat ocenjuje, da sta obtoženemu obe kaznivi dejanji v celoti dokazani. Tako sodišče ne dvomi, da je Stephan jeseni 2017 takratnega prosilca za azil, Iračana Alija, ki ima danes status zaščitene priče, skušal napeljati k uboju Plavca.

Michel Stephan Foto: Vitomir Petrović

Slednje po besedah sodnice dokazuje to, da je Aliju izročil fotografijo Plavca, mu povedal, kje živi, dal navodila, kako naj pride do njegove hiše in se umakne. Po besedah sodnice mu je dal tudi del plačila za uboj, priskrbel pištolo in z njim vadil streljanje. "To potrjujejo ne le izpoved Alija, ampak tudi izvedeni dokazni postopek," je dejala.

lisice Novice Kaj mora tujec zagrešiti, da ga slovenski sodnik izžene iz države?

Stephanov odvetnik Gorazd Fišer je v ponedeljkovi zaključni besedi dejal, da bi bila mogoča tudi kakšna druga verzija dogajanja, kot ga je predstavilo tožilstvo. A je sodnica danes opozorila, da kakšna druga verzija niti ni bila predstavljena. Vsi dokazi tudi kažejo, da se je vse skupaj zgodilo tako, kot je predstavilo tožilstvo, je dejala.

Včeraj se bile na Okrožnem sodišču v Ljubljani na sporedu zaključne besede. Pred sodiščem je bila tudi ekipa novinarjev oddaje Danes na Planetu: 

Sodišče pri izvajanju dokazov ni sledilo prepričanju Stephana, da so bili posnetki pogovorov med njim in Alijem, ki jih je naredila policija, potem ko ji je Ali prijavil Stephanovo namero po uboju Plavca, prirejeni. Prav tako ni sledilo mnenju, da tolmači teh prisluhov niso prevedli tako, kot bi bilo treba. "Sodišče ne dvomi, da so sodni tolmači korektno in strokovno opravili svoje delo," je dodala.

Iz države ga niso izgnali

Ni pa sodni senat sledil predlogu tožilstva, naj odredi izgon Stephana iz države za pet let. Kot je dejala sodnica, za izrek te kazni "ni bilo potrebnih pogojev". Spomnila je, da je Stephan državljan Francije, ki je država članica EU. Evropska direktiva pa po njenih besedah določa posebne pogoje za izgon državljana EU in je zato potrebna individualizirana presoja.

kemijski inštitut Novice Tožilstvo za Stephana predlaga devet let in pol zapora #video

"Zgolj grožnja zoper javno varnost v tem primeru ne zadostuje za izgon," je opozorila sodnica. Odločitev sodnega senata za podaljšanje pripora Stephanu do začetka prestajanja zaporne kazni pa je utemeljila z razlogom begosumnosti in s ponovitveno nevarnostjo.

Obramba je napovedala pritožbo

"Sodba je takšna, kakršna je. Zoper njo se bo treba pritožiti," je po izreku sodbe v izjavi za medije poudaril Stephanov zagovornik Fišer. Po njegovih besedah je stališče obrambe drugačno od stališča sodnega senata. Dodal je, da še ne more povedati, na čem bo temeljila pritožba, saj mora najprej dobiti podrobnejšo pisno obrazložitev sodbe. Fišer tudi ni odgovoril na vprašanje, kaj ga je najbolj zmotilo v razlagi sodnice.

Gorazd Fišer Novice Kemijski inštitut: Sodba Stephanu predvidoma čez teden dni #video

Tožilka Petra Vugrinec je bila zadovoljna z izrekom obsodilne sodbe. V izjavi za medije je poudarila, da je sodni senat Stephana spoznal za krivega obeh očitanih kaznivih dejanj in je tudi v večinski meri sledil kazni zapora, ki jo je predlagalo tožilstvo. Dejala je, da pa je ni prepričala argumentacija sodnice, zakaj sodni senat ni izrekel kazni izgona.

"Sicer bom še preučila pisno obrazložitev sodbe, ampak mislim, da se bom v zvezi s tem pritožila," je dodala.

Odvetnik Plavca kot oškodovanca Samo Urbanija pa je že v ponedeljkovi zaključni besedi napovedal, da bo v primeru obsodbe Stephana preko civilnega postopka vložil odškodninski zahtevek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin