SiolNET. Novice Slovenija
1,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilstvo za Stephana predlaga devet let in pol zapora #video

1,16

termometer

Tožilstvo za libanonskega znanstvenika Michela Stephana, obtoženega napeljevanja k uboju enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, predlaga enotno kazen devet let in pol zapora ter izgon iz države za pet let. Meni namreč, da sta mu očitani kaznivi dejanji v celoti dokazani. Obramba nasprotno meni, da Stephan ni kriv.

Tožilstvo poleg napeljevanja k uboju Michelu Stephanu očita tudi kaznivo dejanje nedovoljenega prometa z orožjem. Za kaznivo dejanje napeljevanja k uboju je tožilka Petra Vugrinec v današnji zaključni besedi predlagala devet let zapora, za kaznivo dejanje nedovoljenega prometa z orožjem pa sedem mesecev zapora. Sodišču je predlagala, naj obe kazni združi v enotno kazen devet let in pol zapora.

Gorazd Fišer Novice Kemijski inštitut: Sodba Stephanu predvidoma čez teden dni #video

Po mnenju tožilke obe dejanji v celoti dokazani

Po mnenju tožilke sta Stephanu obe očitani kaznivi dejanji v celoti dokazani. Kot je povedala v današnjem zaključnem govoru na ljubljanskem okrožnem sodišču, obtoženčeva krivda izhaja iz tega, da je Iračanu Aliju, ki naj bi ga nagovarjal k uboju, izročil sliko Janeza Plavca, mu pokazal, kje živi, ter mu dal natančna navodila, kako naj pride k njemu in kako naj se umakne. Priskrbel naj bi mu tudi pištolo, ga peljal v gozd, kjer sta vadila, ter mu dal navodila, kako in kam naj strelja. Izročil naj bi mu tudi 5.000 od skupaj obljubljenih 25 tisoč evrov, če izvrši dejanje. To po besedah tožilke izhaja tako iz izpovedi Alija kot posnetkov pogovorov med Stephanom in Alijem, ki jih je posnela policija, potem ko ji je Ali naznanil Stephanovo namero.

Prejšnji teden se je končal dokazni postopek. Pred sodiščem je bila tudi ekipa novinarjev oddaje Danes na Planet TV: 

Ukrep izgona tujca iz države po mnenju tožilke nujen

Stephan je po prepričanju tožilstva poskušal zavestno izkoristiti Alijev položaj, saj je bil ta prosilec za azil z več otroki, potreboval je denar in je bil kot tak še posebej ranljiv. Stephan naj bi tudi vedel, da gre za nekdanjega pripadnika iraške vojske, zaradi česar naj bi ga dojemal kot idealno osebo za izvršitev dejanja. To je po besedah tožilke Stephan sam povedal sozaporniku v priporu Alenu Kraljeviću, ki je bil v zvezi s tem tudi zaslišan na sodišču.

Po mnenju tožilke Stephanu kot olajševalno okoliščino ni mogoče šteti tega, da Ali ni ubil Plavca. Za to se je po njenem mnenju mogoče zahvaliti izključno Aliju, ki ima sicer danes status zaščitene priče.

Ukrep izgona tujca iz države za pet let je treba Stephanu po besedah tožilke izreči, ker predstavlja resno grožnjo za javni red in mir. Iz dokumentacije namreč po njenih besedah izhaja, da je Stephan, sicer državljan Francije, pred leti že grozil na Kemijskem inštitutu.

Sodniško kladivce Novice Tožilstvo Stephanu zdaj očita napeljevanje k uboju Janeza Plavca

Stephanov odvetnik: To ni edina možna interpretacija

Stephanov odvetnik Gorazd Fišer pa meni drugače. Kot je povedal v zaključnem govoru, smo v tem postopku priča nenavadni zadevi, v kateri je več odprtih vprašanj, kot poznamo odgovorov. Temeljno vprašanje po njegovem mnenju je, ali je iz dokazov, ki so bili predstavljeni, mogoča natančno takšna interpretacija, kot jo je izvedlo tožilstvo, ali katera druga. "Po mojem prepričanju ni edina možna," je dejal.

Vprašal se je, ali ni morda Ali po tistem, ko si je premislil in odšel na policijo, s svojimi nadaljnjimi dejanji Stephana sam spodbujal k nezakonitim dejanjem.

Začuden je tudi nad tem, da tožilka svoje obtožbe izčrpno utemeljuje na izpovedbah Kraljevića. Tega je posredno označil za neverodostojno pričo, saj je bil že pravnomočno obsojen, prav tako naj bi bil v kazenskem postopku zaradi goljufije in krivih ovadb.

Stephan je sicer po njegovem mnenju človek, ki je življenje posvetil kemijski znanosti in je vrsto let delal na Kemijskem inštitutu. Po njegovem prepričanju ni dokazov, da bi komurkoli grozil, tudi do tega postopka naj ne bi imel nobenih težav z zakonom. Tudi motiva za očitano kaznivo dejanje po prepričanju Fišerja ni imel. "Se je pa treba vprašati, ali ni morda imel motiv, da ga naznani, Ali," je dejal Fišer. Ob tem je namignil, da bi lahko Ali pri tem iskal koristi pri pridobivanju azila.

Sodišče bo sodbo izreklo v torek, ob 14. uri

Zaključno besedo je danes podal tudi sam Stephan. Med drugim je dejal, da ni imel razloga za uboj Plavca, saj da sta se dobro razumela, pogosto naj bi tudi skupaj hodila na večerje ali spila kavo.

Glede obremenilnih posnetkov policije je dejal, da arabski jezik, v katerem sta govorila z Alijem, pogosto izraža nekaj drugega, kot je slišati, prav tako naj bi bili nekateri posnetki prirejeni. Zanikal je, da je bil del denarja, ki ga je izročil Aliju, namenjen kot predujem za uboj, pač pa naj bi mu denar dal kot pomoč za otroke in preselitev. Zatrdil je tudi, da je bil Ali tisti, ki je vztrajal pri urjenju pred ubojem in ne on.

Ker so se današnje zaključne besede precej zavlekle, bo sodišče sodbo izreklo v torek ob 14. uri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin