Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2019,
8.07

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

12

Natisni članek

evropske volitve Dejan Prešiček Dejan Židan Jan Škoberne

Sobota, 26. 1. 2019, 8.07

5 let, 3 mesece

Židan po posvetu vodstva SD skopo o Prešičku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

12

Dejan Židan | Foto STA

Foto: STA

Predsednik SD Dejan Židan po več kot šesturnem posvetu vodstva SD ni pojasnil, koliko se je razprava vrtela tudi okoli očitkov njihovemu ministru Dejanu Prešičku in v katero smer se je nagibala. Dejal je, da bo ministrova usoda znana v prihodnjih dneh. Iz Ukoma so medtem sporočili, da bo premier Marjan Šarec svojo odločitev sporočil v ponedeljek.

Širše vodstvo SD se je v Ljubljani sestalo na prvem letošnjem posvetu. Analizirali so rezultate lokalnih volitev, razpravljali o pripravah na letošnje volitve v Evropski parlament ter o prioritetah in projektih stranke v letošnjem letu. Niso pa se mogli izogniti tudi razpravi o očitkih njihovemu ministru za kulturo, ki je v zadnjih dneh tarča obtožb o šikaniranju na delovnem mestu, prav tako nanj letijo tudi očitki o zlorabi položaja.

Prešiček, ki danes pred novinarje ni stopil, je sicer priznal napako, ki jo je storil s prevozom instrumentov na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, a zanikal obtožbe glede šikaniranja podrejenih.
Argument
Novice "Ne trpinčim brez razloga": sindikat prosi Šarca za menjavo Prešička #video

Židan, ki je pred dnevi dejal, da jih mora minister za storjene napake dobiti po prstih, vendar pa so v SD odločitev o njegovem položaju prepustili premierju, je danes dejal, da so se na posvetu pogovarjali tudi o dogajanju na ministrstvu za kulturo. "Socialni demokrati smo veseli, da je prišlo do pomembnih premikov. Te pomembne premike nam s svojimi pismi, klici in drugimi načini komunikacije predstavljajo tudi številni kulturniki, ki delujejo tako znotraj profesionalne kulture ali amatersko organizirane kulture. Za vso to podporo smo jim hvaležni," dejal.

Dodal je, da so veseli, ker je njihovim ministrom znotraj koalicijskih pogajanj uspelo, da so realizirane nekatere točke iz koalicijskega sporazuma. "Gre zlasti za bistveno povečanje denarja za podporo amaterski in profesionalni kulturi in gre za pomembno povečanje denarja, ki bo od letos naprej na razpolago slovenski znanosti in raziskovanju," je pojasnil.

Ob tem je navedel, da bo usoda ministra Prešička znana v naslednjih dneh. Po napovedi urada vlade za komuniciranje bo premier Šarec svojo odločitev glede ministra za kulturo medijem sporočil v ponedeljek ob 10. uri.

Bo Prešiček drugi padli minister?

Če se bo Šarec odločil, da predlaga Prešičkovo razrešitev, bo to drugi padli minister v tej vladi. Marka Bandellija, ki je vodil kohezijski resor, je odneslo elektronsko pismo, v katerem je pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature. Šarec mu je tedaj dejal, da bo predlagal njegovo razrešitev, če ne odstopi sam. Bandelli je odstopil.

Argument
Novice Minister Prešiček naj bi se zdiral tudi na nekdanjo ministrico #video #Argument

Evropski parlament: nosilka liste najverjetneje Fajonova

Čeprav to formalno ni predvideno, se bodo na današnjem posvetu SD polemiki o dejanjih svoje ekipe na ministrstvu za kulturo torej le težko izognili. Na dnevnem redu je sicer razprava o strankinih prioritetah v letošnjem letu ter analiza rezultatov lokalnih volitev, s katerimi so zadovoljni, saj, kot pravijo, kažejo na rast stranke. Zdaj moči usmerjajo v nastop na majskih evropskih volitvah, o čemer bo prav tako danes tekla beseda.

Židanovo podporo za nosilko liste ima sedanja evropska poslanka Tanja Fajon, ki je sicer v Evropski parlament na zadnjih volitvah prišla s preferenčnimi glasovi ter tako izrinila tedanjega predsednika stranke Igorja Lukšiča, ki je bil nosilec liste.

Šarec in Cerar.
Novice Poroka liberalnega trojčka? Cerar od Šarca pričakuje dogovor o komisarju.

 

Ne spreglejte