Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2019,
13.47

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

10

Natisni članek

Violeta Bulc Igor Šoltes Miro Cerar Marjan Šarec

Petek, 25. 1. 2019, 13.47

5 let, 2 meseca

Poroka liberalnega trojčka? Cerar od Šarca pričakuje dogovor o komisarju.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,72

10

Šarec in Cerar. | Po naših informacijah v SMC pričakujejo, da se bodo Miro Cerar, Marjan Šarec in Alenka Bratušek poenotili o imenu kandidata za slovenskega evropskega komisarja. | Foto STA

Po naših informacijah v SMC pričakujejo, da se bodo Miro Cerar, Marjan Šarec in Alenka Bratušek poenotili o imenu kandidata za slovenskega evropskega komisarja.

Foto: STA

Potem ko so LMŠ, SMC in SAB pokazale načelni interes za skupni nastop na majskih evropskih volitvah, se postavlja vprašanje, kaj se dogaja z oblikovanjem tako imenovane skupne liste liberalnega trojčka. Polemiko je nedavno najprej sprožila domnevna zahteva prvaka LMŠ Marjana Šarca, da morajo prvi trije kandidati na listi prihajati iz LMŠ. Zdaj pa po naših informacijah v SMC pričakujejo, da se bo trojček strank poleg imen na listi poenotil tudi o imenu kandidata za slovenskega evropskega komisarja.

Izvršni odbor stranke SMC je o oblikovanju morebitne skupne liste strank, ki pripadajo evropskim liberalcem (Alde), razpravljal prejšnji torek. Prvak stranke Miro Cerar je takrat pozdravil sodelovanje in povezovanje svobodomiselnega liberalnega bloka, ki zagovarja temeljne demokratične vrednote, in dodal, da so se v stranki o morebitni skupni listi pripravljeni resno pogovarjati.

Ernest Petrič
Novice Ernest Petrič zavrnil ponudbo Marjana Podobnika

Pri Cerarju se pripravljajo na oba možna scenarija

V SMC so pojasnili, da zdaj pričakujejo datum skupnega sestanka predsednikov LMŠ, SMC in SAB, ki se napoveduje že od sredine lanskega novembra. "Pričakujemo, da se bomo pogovarjali kot partnerji in da bomo o vprašanju, katera imena bodo na morebitni skupni listi, odločali partnersko," so poudarili v stranki.

To lahko razumemo kot odziv na domnevne zahteve prvaka LMŠ Marjana Šarca, da morajo biti na prvih treh mestih morebitne skupne liste kandidati iz vrst LMŠ in da mora imeti največja vladna stranka pravico do veta na izbiro drugih kandidatov.

LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca naj bi po neuradnih informacijah med drugim zahtevala, da morajo biti na prvih treh mestih potencialne skupne liste liberalcev kandidati iz vrst LMŠ. | Foto: STA , LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca naj bi po neuradnih informacijah med drugim zahtevala, da morajo biti na prvih treh mestih potencialne skupne liste liberalcev kandidati iz vrst LMŠ. Foto: STA ,

Na vprašanje, ali se v primeru, da pogovori treh strank ne bodo obrodili sadov, pripravljajo tudi na oblikovanje samostojne liste, so v SMC odgovorili pritrdilno: "Trenutno pričakujemo skupni sestanek predsednikov strank, da vidimo, kakšna so stališča vseh treh strank, se pa pripravljamo na oba možna scenarija, torej tudi na to, da gremo na evropske volitve samostojno."

LMŠ: Odločitev bo znana do sredine februarja

S prošnjo za pojasnila glede poteka pogovorov o oblikovanju skupne liste smo se obrnili tudi na stranko LMŠ. Iz največje vladne stranke so nam sporočili, da bo odločitev o tem, ali bo LMŠ šla na evropske volitve skupaj s SMC in SAB, znana do sredine februarja. Če do oblikovanja skupne liste ne bo prišlo, bo šla LMŠ na volitve samostojno. Datum predvidenega srečanja predsednikov LMŠ, SMC in SAB medtem še ni znan, so še sporočili iz stranke.

Žiga Turk
Novice Žiga Turk na listi NSi za bruseljski stolček? "Bomo videli."

SMC si želi dogovora o imenu kandidata za slovenskega komisarja

Po naših informacijah medtem v SMC ne pričakujejo le, da bodo predsedniki strank na sestanku določili način sestavljanja in najvidnejša imena liste, ampak da bodo začeli tudi razpravo o slovenskem kandidatu za evropskega komisarja.

V stranki si namreč želijo, da bi bilo ime slovenskega člana komisije določeno v okviru tako imenovanega paketnega dogovora in da bi se o njem poenotile vse tri stranke, torej LMŠ, SAB in SMC. Tako bi se po evropskih volitvah izognili temu, da bi odločitev o slovenskem komisarju padla na največjo oziroma najmočnejšo stranko, v tem primeru LMŠ.

V SMC so prepričani, da je aktualna evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc eno od najmočnejših imen, ki ga tri stranke lahko ponudijo v okviru skupne liste. | Foto: Reuters V SMC so prepričani, da je aktualna evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc eno od najmočnejših imen, ki ga tri stranke lahko ponudijo v okviru skupne liste. Foto: Reuters

Na vprašanje, kakšna vloga bi ob morebitnem dogovoru o skupni listi pripadla Violeti Bulc, so v SMC odgovorili, da je slovenska evropska komisarka eno od najmočnejših imen SMC na evropski ravni. 

"Zagotovo si želimo, da bi bila Violeta Bulc eno od najmočnejših imen morebitne skupne liste. Verjamemo, da je Violeta Bulc tudi eno od najmočnejših imen, ki ga tri stranke lahko ponudijo," so sporočili iz stranke. Poleg Bulčeve se med možnimi kandidati SMC pogosto omenja tudi nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

SAB za sodelovanje z LMŠ in SMC: Skupaj bi lahko dosegli dober rezultat

S strankami, ki so članice skupine Alde, si na skupni listi želijo sodelovati tudi v stranki SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek. Kot so poudarili v SAB, bi skupaj lahko dosegli dober rezultat. "Več bo sicer znano po sestanku predsednikov strank, ki je bil žal že večkrat prestavljen."

Na vprašanje, ali navedbe v medijih, da je nekdanji obrambni minister Roman Jakič eno od imen, ki bi ga SAB lahko ponudila morebitni skupni listi, držijo, so v stranki odgovorili, da bodo z evidentiranjem kandidatov za evropske poslance začeli v prihodnjih tednih. "Zato za zdaj o tem, kdo bodo kandidati, še ne moremo govoriti," so še dodali v SAB.

Miro Cerar
Novice Pogoj SMC za oblikovanje skupne liste za evropske volitve je enakopravnost v pogajalskih izhodiščih

Šoltes napovedal oblikovanje svoje liste

Med možnimi nosilci prej omenjene skupne liste se je v medijih omenjalo tudi ime evropskega poslanca Igorja Šoltesa (Zeleni). Nekdanji predsednik računskega sodišča je pojasnil, da se bo na majskih volitvah v Evropski parlament spet potegoval za stolček evropskega poslanca.

"Pred nami je mandat, ki bo zelo odločilno vplival na prihodnost EU, zato je pomembno, da smo zraven. Zato sem se tudi odločil, da grem še enkrat na volitve in da dam svoj delež v prizadevanju za Evropo, ki bi morala biti bolj socialno pravična in urejena po meri ljudi, ne pa samo interesov korporacij," je poudaril Šoltes.

Evropski poslanec Igor Šoltes je poudaril, da do formalnih pogovorov med njim in predstavniki strank LMŠ, SMC in SAB glede oblikovanja morebitne skupne liste liberalcev ni prišlo. | Foto: Ana Kovač Evropski poslanec Igor Šoltes je poudaril, da do formalnih pogovorov med njim in predstavniki strank LMŠ, SMC in SAB glede oblikovanja morebitne skupne liste liberalcev ni prišlo. Foto: Ana Kovač

Tako kot pred zadnjimi evropskimi volitvami tudi tokrat razmišlja, da bi oblikoval svojo listo, na kateri bi bili strokovnjaki z različnih področij. Na vprašanje, ali bo nosilec omenjene liste, je evropski poslanec odgovoril pritrdilno, je pa ob tem pojasnil, da pogovori o njenem oblikovanju v tem trenutku še tečejo.

Nosilec skupne liste liberalcev? "Uradno ni nihče stopil v stik z mano."

Ob vprašanju, ali je bil v zadnjem obdobju tudi v stikih s predstavniki parlamentarnih strank, ki poskušajo oblikovati skupno listo liberalcev, je Šoltes pojasnil, da do tega ni prišlo: "Uradno ni nihče stopil v stik z mano, formalnih pogovorov v procesu oblikovanja tega dogovora med strankami pa ni bilo. Sem pa zasledil, da se v zvezi s tem v medijih omenja tudi moje ime." 

Na vprašanje, ali bi bil Zelene pripravljen zamenjati za Alde, je odgovoril, da si trenutno prizadeva za oblikovanje svoje liste.

Ne spreglejte