Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2022,
6.44

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

11

Natisni članek

padavine dež gasilci ogenj Kras požar

Torek, 26. 7. 2022, 6.44

1 leto, 8 mesecev

Na Krasu najmanj dežja tam, kjer je bil najbolj potreben #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

11

Z regijskega štaba CZ severne Primorske so sporočili, da se izteka 12 dan od začetka požarnega dogajanja na Krasu: "Požar še vedno ni dokončno pogašen, kajti od težko pričakovanega in nujno potrebnega dežja na Krasu ni bilo praktično ničesar."

V sporočilu za javnost so zapisali, da sta v nadaljevanju sonce in predvsem veter nenehno držala gasilce v pripravljenosti: "Pojavljala so se manjša žarišča na različnih koncih, a so bili tudi gasilci, bilo jih je 143 s 44 vozili, učinkoviti." Dodali so še, da ekipa strokovnjakov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi nenehno odstranjuje omenjena sredstva izven požarišča oziroma na njegovem robu: "Od začetka požara so varno odstranili že več kot 230 kosov iz prve svetovne vojne, kar nanese eno tono in 300 kilogramov."

Pojasnili so tudi, da so lovci iz LD Trstelj Kostanjevica na Krasu in LD Fajti hrib Renče tudi med požarom redno oskrbovali napajališča za živali, tako kot to počnejo vedno v sušnih mesecih. Živali v naravi zdaj "potrebujejo predvsem mir, da se, po nadvse stresnih dneh boja za življenje, lahko vsaj malce umirijo".

"Ponoči bo na Krasu ekipa 58 gasilcev iz treh gasilskih regij – gorenjske, dolenjske in severnoprimorske," so sklenili.

Nočne idile na Krasu ni bilo

Še vedno se pojavljajo posamezna žarišča, celotno pogorišče pa preletava policijski helikopter s termokamero. Stalno se pojavljajo tudi nova žarišča, sicer manjša in obvladljiva. Pred nekaj trenutki so javili, da je eno takšnih aktivno med Kostanjevico in Vojščico, poroča regijski štab civilne zaščite za severno Primorsko.

Na Krasu prave nočne idile še ni bilo. Nenehno so se namreč prebujala posamezna žarišča, a so bili gasilci pripravljeni in na to hitro odgovorili.

Novice Fajonova ob zgodovinskem požaru pozirala v helikopterju: "Pilot se je želel slikati z mano" #video

Ponoči je zagorelo na zahodnem delu proti Italiji

Kot so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko, so morali ponoči gasilci posredovati na zahodnem delu. Zagorelo je proti Italiji, med Novo vasjo in Hudim Logom, ter na Trstelju, kjer pa se je vse dogajalo znotraj požarišča, je dogajanje opisal nočni vodja intervencije Dani Boltar.

Ponoči je bilo na terenu aktivnih 139 gasilcev iz belokranjske gasilske regije ter v štabnem delu deset gasilcev iz Gasilske zveze Nova Gorica - Šempeter.

Novice Šarčev "strokovni" komentar postal spletna atrakcija #video
Pogled na pogorišče razkriva razsežnosti požara
Novice Požarišče na Krasu bo ponoči nadziralo 139 gasilcev in gasilk #video

V pričakovanju dežja

Sicer pa si prebivalci Krasa, predvsem gasilci danes obetajo prepotrebnega dežja, ki bi dokončno ustavil nevarnost ponovne širitve požara na tem območju. Vremenoslovci padavine napovedujejo za vso državo, a kaže, da jih bo najmanj prav na Primorskem.

Kot je povedal ponedeljkov dnevni vodja intervencije Sebastjan Kozar iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko, za zdaj sicer kaže, da padavine na tem območju ne bodo preveč izdatne, zapadlo naj bi le nekje od sedem do 15 litrov dežja na kvadratni meter.

Sportal Mladi odbojkar najprej v boj s požari, nato je postal državni prvak

Ob tem je opozoril, da naj bi preglavice povzročal tudi veter spremenljivih smeri, zato bodo gasilci še naprej pripravljeni na vse. Ponoči je bilo na straži okoli sto gasilcev, enako število jih načrtujejo tudi danes čez dan.

Za zdaj seveda še vedno velja ob začetku požara razglašeno izvajanje državnega načrta za zaščito, v sklopu katerega zdaj poteka tudi požarna straža, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pa je za STA povedal, da bo državni načrt odprt, vse dokler bo za to obstajala potreba.

Predsednik vlade Robert Golob je že v nedeljo napovedal, da bo država od občine Miren - Kostanjevica prevzela stroške požarne straže, saj občina tega zagotovo ne bi zmogla. Ta teden naj bi tudi začeli popis škode. Ljudi bodo prek krajevnih skupnosti in občin pozvali, naj prijavijo škodo na osebnem premoženju, v gozdovih bo popis izvajal zavod za gozdove.

Ivo Boscarol
Novice Boscarol: Če bo potrebno petsto tisoč ali pa dva milijona, kolikor bo, bom pač dal zraven
Ne spreglejte