SiolNET. Novice Slovenija
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ta nadloga je lahko zelo nevarna #video

0,51

termometer

Sonce in višje temperature ter pomlad so na plano zvabili tudi klope. Zato je, poleg uporabe repelentov, zelo pomembno, da redno pregledujete svojo kožo, če klopa odkrijete, pa ga čim prej odstranite. Prenašajo namreč viruse in bakterije, ki povzročajo bolezni, za katerimi vsako leto zboli okoli tri tisoč Slovencev.

"Klope najdemo v podrastju gozdov, v listnatih, mešanih gozdovih, na travnikih, tudi na naših gozdovih," je povedala Eva Grilc iz NIJZ.

Pred odhodom v naravo je priporočljivo, da oblečemo dolga, svetlejša oblačila, zato da klopa lažje vidimo, da se zavarujemo z repelenti ter se pregledamo, ko pridemo domov.

Klopa čim prej odstraniti

"Če klopa opazimo, ga moramo čim prej odstraniti. Samo s pinceto ga potegnemo naravnost iz kože," je razložila Nina Starašinič, iz ZD Kamnik.

Klopi lahko že z enim vbodom na žrtev prenesejo več povzročiteljev različnih bolezni, najbolj pogosti sta lajmska borelioza in klopni meningoencefalitis.

"Pri boreliji se po navadi pojavi izpuščaj v obliki kolobarja, zunaj je svetlejši, notri rdeč," je znake borelije opisala Nina Starašinič. "Prva faza je podobna gripi, bolečine v mišicah, glavobol, slabo počutje, pozneje pa se pojavijo slabost, bruhanje, vročina," je dodala.

"Če se pojavijo znaki lajmske borelioze, to je ta značilni kožni izpuščaj, naj oseba obišče zdravnika," je dodala Petra Bogovič iz Infekcijske klinike UKCL. "Praviloma vse bolnike, ki se okužijo, sprejmemo v bolnišnico," je še povedala.

požar Belinka Novice Požar v Belinki zaradi napake na pralni liniji topil #video #foto

Boreliozo zdravimo z antibiotiki, za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom obstaja le cepljenje

Borelioza je bakterijska okužba, ki jo zdravijo z antibiotiki. Zdravilo za klopni meningoencefalitis ne obstaja, učinkovito se lahko zaščitimo s cepljenjem – vendar precepljenost pri nas ostaja nizka, desetodstotna.

Najnevarnejša žival pri nas je v ambulante letos že poslala prve bolnike.

"Nekaj jih že opažamo z izpuščaji, ki so posledica klopov," je poudarila Nina Starašinič.

"Bolnike z lajmsko boreliozo obravnavamo predvsem v ambulantah in prvi bolniki, tudi prvi bolniki s klopnim meningoencefalitisom, so že hospitalizirani," je dejala Petra Bogovič.

Robert Pavšič Novice Je Robert Pavšič s svojo izobrazbo primeren za generalnega sekretarja DZ? #video

Pričakujejo povečanje obolelih

Na ljubljanski infekcijski kliniki pričakujejo, da se bo ta številka v naslednjih tednih in mesecih še povečala. Slovenija je glede na razširjenost klopnih okužb sicer v svetovnem vrhu, saj je za boreliozo lani zbolel že vsak tisoči Slovenec, za klopnim meningitisom pa 52 ljudi. Največ virusa klopnega meningoencefalitisa je bilo lani na primorsko-notranjskem območju, na Koroškem, Gorenjskem in v Zasavju, borelije pa je bilo največ na pomurskem, gorenjskem in goriškem območju.

"Vedno svetujemo, da se pregledamo, oprhamo in odstranimo oblačila," je dodala Eva Grilc iz NIJZ.

Majhne, na prvi pogled nedolžne živali nam lahko namreč v hipu spremenijo življenje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin