SiolNET. Novice Slovenija
3,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mrzlo je, a rekord iz leta 1956 bo težko podreti #video

3,29

termometer

 | Foto: Nebojša Tejič/STA
Foto: Nebojša Tejič/STA

Mraz, ki je Slovenijo zajel v teh dneh in bo vztrajal do konca tedna, ne bo prinesel novih rekordov. V Sloveniji smo uradne rekordno nizke temperature izmerili leta 1956 v Babnem Polju, ko se je živo srebro spustilo 34,5 stopinje pod ničlo. Je pa sneg v Sloveniji zapadel tudi že junija. 

V tem tednu nas čakajo tako nizke temperature, kot jih letošnjo zimo še ni bilo. Najhladnejše jutro je bilo danes na Kredarici, kjer so namerili -27 stopinj Celzija, po nižinah pa je bilo najhladneje na ljubljanskem letališču. Tam se je temperatura spustila do -14 stopinj Celzija.


Preberite si še: Mraz, kot ga to zimo še ni bilo


Najnižje se je živo srebro spustilo v Babnem Polju

V Sloveniji so uradno najnižjo temperaturo -34,5 stopinje Celzija izmerili na 756 metrih nadmorske višine v opazovalnici v Babnem Polju. Tako nizko številko so najprej izmerili 15. in 16. februarja 1956, potem pa še 13. januarja leta 1968.

Na Kredarici so danes zjutraj izmerili -27 stopinj Celzija. | Foto: Jošt Gantar Na Kredarici so danes zjutraj izmerili -27 stopinj Celzija. Foto: Jošt Gantar

Na podobni mikrolegi leži tudi Rakitna, kjer so 15. februarja 1956 izmerili minus 34 stopinj Celzija. Pod 30 stopinj Celzija so se rekordno nizke temperature spustile tudi v Novi vasi na Blokah, na Rudnem polju na Pokljuki, v Sodražici, Kočevju, Postojni in Murski Soboti.

 Preverite aktualno vremensko napoved na vreme.siol.net.

Snežilo je tudi že septembra in junija

Najzgodnejše sneženje v krajih pod 500 metrov nadmorske višine je bilo leta 1972 v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, kjer je sneg zapadel že 11. septembra. Snežilo pa je tudi že junija, in sicer v kraju Nomenj (nadmorska višina 497,2 metra), kjer je sneg zapadel 10. junija.

Izmerjen imamo tudi rekord višine novozapadlega snega v krajih pod 500 metri nadmorske višine. V Soči je leta 1970 4. marca naenkrat zapadlo 105 centimetrov snega.  

sneg Ljubljana | Foto: Nebojša Tejič/STA Foto: Nebojša Tejič/STA

V Ljubljani že od leta 1969 ni zapadlo več kot 90 centimetrov snega

V Ljubljani smo najnižje temperature izmerili leta 1985, ko je termometer pokazal -20,3 stopinje Celzija. Kljub temu smo imeli najdaljše število ledenih dni 11 let kasneje, v letu 1996, ko so temperature pod ničlo vztrajale 37 dni.

Istega leta je bilo tudi največ dni s snežno odejo, v letu 1996 jih je bilo kar 110. V preteklem letu smo jih na primer našteli le 37. Prav tako smo lansko leto izmerili le 15 centimetrov snega, po letu 2013 ga več kot 50 centimetrov v Ljubljani ni zapadlo. 

 

Najnižjo temperaturo na svetu so izmerili na Antarktiki, kjer je bilo, na sicer neposeljenem območju, izmerjenih -94,7 stopinje Celzija. Kot je poročal tudi The Guardian, te temperature ne bodo zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov, saj jo je izmeril satelit. Temperatura je bila izmerjena avgusta 2010, prejšnji rekord pa je znašal -89,2 stopinje Celzija. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin