Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2024,
21.55

Osveženo pred

3 ure, 45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

promet promet sneg Slovenija poplave opozorilo vreme

Torek, 10. 9. 2024, 21.55

3 ure, 45 minut

Močno se bo ohladilo, v petek sneg. PIC: Previdno. Na pot se odpravite prej. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Po dveh dneh premora bodo Slovenijo v sredo in četrtek ponovno zajele večje količine padavin. Možne so tudi poplave, zato je Arso za sredo in četrtek izdal oranžno opozorilo. Občutno se bo ohladilo, v gorah bo snežilo. Zgoraj si lahko pogledate animacijo, ki prikazuje, kako se bo polarni zrak (modra in vijoličasta barva) pomikal proti jugu in v petek zajel tudi Slovenijo. 

Na videu lahko vidimo, kako bo polarni zrak v naslednjih dneh prodrl proti jugu. Dosegel bo tudi naše kraje. Z barvami so prikazana odstopanja temperatur na nadmorski višini okoli 1.500 metrov v primerjavi s povprečnimi temperaturami za ta čas. Razberemo lahko, da bodo naši kraji v naslednjih dneh pobarvani v temnomodro oziroma vijoličasto barvo, kar pomeni za približno deset stopinj Celzija nižjo temperaturo od povprečja.

Sredino jutro bo po posameznih nočnih plohah proti vzhodu države še razmeroma jasno, po nekaterih nižinah bo jutro megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od devet do 12, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija.

Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Proti večeru lahko na severozahodu nastajajo plohe. Več jasnine bo na vzhodu. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, ob morju okoli 26 stopinj Celzija. 

V četrtek se bo občutno ohladilo 

V noči na četrtek in v četrtek čez dan meteorologi napovedujejo obilnejše padavine. Nastajale bodo nevihte z močnejšimi nalivi.

Popoldne bo zapihal okrepljen veter severnih smeri, zvečer na Primorskem burja. Občutno se bo ohladilo.

Za sredo in četrtek izdano oranžno opozorilo 

Na Arsu so tako za sredo popoldne za severozahod države zaradi neviht izdali rumeno opozorilo, zvečer pa zaradi obilnih padavin oranžno opozorilo, medtem ko za jugozahod v sredo zvečer velja rumeno opozorilo zaradi močnega vetra.

V četrtek so za severozahod in jugozahod za ves dan izdali oranžno opozorilo zaradi neviht, obilnih padavin in močnega vetra, medtem ko za preostali del države velja rumeno opozorilo.

Rumeno in oranžno opozorilo za četrtek.  | Foto: Arso Rumeno in oranžno opozorilo za četrtek. Foto: Arso

V petek sneg 

Meja sneženja se bo v noči na petek ponekod na severu države spustila do nadmorske višine okoli 1.500 metrov. V primeru intenzivnih padavin lahko kakšno snežinko zanese tudi v višjeležeče alpske doline.

V visokogorju lahko pade več snega, po nekaterih izračunih tudi do približno pol metra. V sredogorju bo višina snežne odeje nižja.

Do petka zjutraj lahko pade od 80 do 120 milimetrov padavin, krajevno tudi več, še napovedujejo na agenciji.

V visokogorju lahko pade približno pol metra snega. V sredogorju bodo količine manjše. V primeru močnih padavin bo kakšno snežinko zaneslo v višjeležečo alpsko dolino, a snežne odeje tam ne pričakujemo. | Foto: David Florjančič V visokogorju lahko pade približno pol metra snega. V sredogorju bodo količine manjše. V primeru močnih padavin bo kakšno snežinko zaneslo v višjeležečo alpsko dolino, a snežne odeje tam ne pričakujemo. Foto: David Florjančič

Na ceste le s primerno opremo: tudi višje ležeče cestne prelaze lahko pobeli sneg

Verjetno bo sneg pobelil tudi naše višje ležeče cestne prelaze. Voznike zato opozarjamo, naj bodo na cestah previdni in naj se od doma odpravijo prej kot običajno. Čeprav še traja koledarsko poletje, je zimska oprema v primeru zimskih voznih razmer obvezna.

 
Arso
Novice Polarni zrak drvi proti Sloveniji. Lahko kakšno snežinko zanese celo v dolino? #animacija
poplave v Italiji
Novice Posledice močnega deževja: podrta drevesa, poškodovana vozila in reševanje ribičev
fronte Arso vreme
Novice Nočne nevihte bodo spremljali nalivi. Ali bodo povzročali škodo? #animacija

Ne spreglejte