Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
17. 11. 2017,
16.14

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

15

Natisni članek

Vesna Györkös Žnidar migranti azil

Petek, 17. 11. 2017, 16.14

6 let, 5 mesecev

Ministrica o Šamiju: Slovenija mora na svojem ozemlju izvajati oblast #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

15

Vesna Györkös Žnidar | Foto STA

Foto: STA

Na ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da postopek predaje v primeru Ahmada Šamija ni bil prekinjen. Predaje v torek ni bilo, saj do dejanskega prihoda Ahmada Šamija ni bilo jasno, ali se bo povabilu odzval. Tako so mu ob tej priložnosti celovito predstavili njegov položaj, nadaljnje postopke, pozvali so ga k odzivnosti pri pozivu na predajo Hrvaški. Prav tako so ga seznanili z morebitnimi posledicami na njegovo neodzivanje, so poudarili.

"Da politični vrh, predvsem mislim na nekatere poslance in ministre, poziva k nespoštovanju avtoritete sodišč, torej k nespoštovanju odločitev sodišč, in da se javno problematizira zakonito delo organov ministrstva za notranje zadeve, ki so mu pritrdila vsa sodišča, vse do Sodišča EU v Luksemburgu, je znak, da je slovenski politični prostor verjetno izgubil kompas," se je danes na primer Ahmada Šamija odzvala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

"Zadeva je pravnomočno končana"

"Razumem, da se približujejo volitve in je zaradi tega veliko nervoze. A to ne pomeni, da Slovenija kot država ni dolžna na svojem območju izvajati suverene oblasti. To bi najvišji predstavniki države morali vedeti. Nihče se nima pravice postaviti nad avtoriteto neodvisnih in nepristranskih sodišč," je poudarila.

Na vprašanje o možnosti uporabe diskrecijske pravice je ministrica pojasnila, da je "dublinski postopek pravnomočno končan in je posledica pravnomočne odločitve vrhovnega sodišča. Torej je predaja posledica pravnomočne odločitve vrhovnega sodišča. Diskrecijska klavzula je suverena pravica države, ni pravica prosilca".

Video: Planet TV


"Namen je preprečiti, da si prosilci sami izberejo državo"

"To bi bilo v nasprotju z Dublinsko uredbo, katere namen je preprečiti, da si prosilci sami izberejo državo, v kateri želijo zaprositi za mednarodno zaščito. V preteklosti smo jasno povedali strokovno stališče, da je njena uporaba mogoča le do pravnomočno dokončanega postopka," je dodala.

O napovedani interpelaciji s strani Levice pa je ministrica dejala, da "s to napovedjo nimam nobenega problema iz več razlogov. Izjemno težko je biti politik v državi, v kateri vidni predstavniki države pozivajo k nespoštovanju avtoritet sodišč. Prav tako tudi zato, ker sem do tega trenutka realizirala vse tisto, kar smo si na ministrstvu zadali v tem mandatu.

"Konsenz pravnih strokovnjakov na čelu z dr. Matevžem Krivicem je, da vsaka država diskrecijsko klavzulo Dublinske uredbe lahko uveljavlja kadarkoli, tudi po zaključku sodnih postopkov. Kljub temu ministrica zatrjuje, da so postopki končani in deportacija edina možnost. Ministrica očitno ne izbira sredstev. Namerno zavajanje ministrice je še dodaten dokaz, da bi bila njena interpelacija upravičena," so sporočili iz Levice, v kateri so včeraj napovedali, da bodo proti notranji ministrici vložili interpelacijo, če se bo nadaljevala deportacija Šamija.

Ne spreglejte