Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2017,
12.29

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

15

Natisni članek

Ahmad Šami Miro Cerar vlada SDS

Četrtek, 16. 11. 2017, 12.29

6 let, 5 mesecev

Vlada je ugotovila, da nima pristojnosti posegati v primer Šami. Ga bodo vendarle deportirali?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

15

Ahmad Šamej | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vlada je pregledala vse pravne možnosti, kaj lahko stori glede statusa sirskega begunca Ahmada Šamija, in ugotovila, da nima pristojnosti, da bi lahko v to zadevo posegla, je po seji povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Kot je pojasnil prvak SD Dejan Židan, pa vlada danes za nobeno od mogočih rešitev ni našla soglasja in o tem ni glasovala.

Po navedbah Karla Erjavca je bilo na današnji seji vlade izpostavljenih veliko pravnih vidikov, kako bi se lahko lotili tega primera. Pogovarjali so se zlasti o možnosti ugotavljanja obstoja interesa države, da Šami ostane v državi in dobi dovoljenje za začasno prebivanje v skladu z 51. členom zakona o tujcih.

Bodo Šamija vendarle deportirali?

Ta določa izjeme, zlasti ko gre za osebe, ki so uspešne na znanstvenem, kulturnem in športnem področju, v konkretnem primeru pa teh elementov vlada ni zaznala, je po dolgi razpravi vlade povedal Erjavec. Možnost odločanja po tem členu je namreč v preteklih dneh napovedal premier Miro Cerar. Zadeva tako ostaja v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve, ki je izdalo odločbo o deportaciji Šamija.

Cerar za noben predlog ni imel potrebne večine

Dejan Židan je dodal, da so bili danes na mizi različni predlogi, predsednik vlade pa je ugotovil, tako domneva Židan, da za nobenega nima potrebne večine, zato je to točko umaknil oz. zaustavil. Ob tem je Židan napovedal, da se bo še naprej zavzemal za to, da se človečnost in humanost v Sloveniji kažeta z dejanji, ne le z velikimi besedami.

Erjavec | Foto:

Tudi Židan je spomnil, da so rešitev iskali ves dan, bile so različne možnosti, "predsednik pa je verjetno preverjal, pri kateri bo imel večino prisotnih ministrov". Ni želel pojasniti, za katero rešitev si je sam prizadeval, je pa povedal, da je zanj sprejemljiva vsaka rešitev, ki ohranja človeško dostojanstvo, in "Slovenija to v praksi, če hoče, tudi zmore". Se pa Židan strinja, da mora biti katerakoli rešitev sprejeta po pravni poti.


Preberite še:

"Nesmiselno bi bilo Šamija najprej deportirati na Hrvaško, nato pa nazaj v Slovenijo"


Da bo vlada danes razpravljala o Šamiju, so dopoldne po sestanku koalicije že napovedali koalicijski partnerji. Iz urada za komuniciranje so nato pojasnili, da širitev dnevnega reda ni bila sprejeta, potem pa je vlada o tem razpravljala celo več ur, a z dvema prekinitvama.

Prvak SD Dejan Židan je dejal, da je zanj sprejemljiva vsaka rešitev, ki ohranja človeško dostojanstvo, in "Slovenija to v praksi, če hoče, tudi zmore". | Foto: Bor Slana Prvak SD Dejan Židan je dejal, da je zanj sprejemljiva vsaka rešitev, ki ohranja človeško dostojanstvo, in "Slovenija to v praksi, če hoče, tudi zmore". Foto: Bor Slana

Cerar je deportacijo v torek ustavil

Šamija po medijskem pritisku in razburkanem političnem dogajanju v torek niso deportirali. Premier je napovedal, da bo vlada odločala o interesu Slovenije za podelitev dovoljenja za prebivanje Šamiju na podlagi 51. člena zakona o tujcih. V sredo je dodal, da bo vlada, ko bodo pripravljena ustrezna gradiva, o tem odločala, in sicer "tako kot vedno, v skladu s pravnim redom", pri čemer bodo sledili nasvetom in stališčem pravnih strokovnjakov in pravnih služb.

Kozlovičeva: Postopek deportacije ni bil nikoli prekinjen

Vlada ni dosegla soglasja o interesu Slovenije za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje Ahmadu Šamiju, je danes povedala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. Točko so umaknili z dnevnega reda in vlada je razpravo o tem končala. Postopek deportacije Šamija pa po njenih besedah ni bil nikoli ustavljen.

Na vprašanje, ali to pomeni, da bo Šami v kratkem deportiran iz Slovenije, je Kozlovičeva odvrnila, da ta postopek ni bil nikoli ustavljen, rok za izvedbo pa je šest mesecev.

MNZ: Predaje Šamija v torek ni bilo

Tudi na ministrstvu za notranje zadeve so za STA pojasnili, da predaje Šamija v torek ni bilo, saj do njegovega dejanskega prihoda v azilni dom ni bilo jasno, ali se bo povabilu odzval. Tako mu je bil ob tej priložnosti celovito predstavljen njegov položaj, nadaljnji postopki, pozvan je bil k odzivnosti pri pozivu na predajo Hrvaški. Prav tako je bil seznanjen z morebitnimi posledicami na njegovo neodzivanje, so navedli na MNZ in dodali, da bo nadaljnje postopke vodila pristojna služba ministrstva. 

Podrobnejša vprašanja o podrobnostih prihodnjih korakov smo poslali na ministrstvo za notranje zadeve. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Zaradi primera tudi ustavna obtožba za Cerarja

O ustavni obtožbi, ki jo je zaradi tega primera zoper Cerarja vložila SDS, pa se koalicija danes ni pogovarjala, je zatrdila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Med drugim je posvarila pred izkoriščanjem tega primera v politične namene.

Poslanci SDS so prepričani, da je Cerar zlorabil položaj, ko je dosegel neuveljavitev zakonite odločbe o deportaciji Šamija. Za zdaj predloga SDS ni podprla še nobena od poslanskih skupin, Cerar pa ga je označil za poskus diskreditacije njega in vlade.

Ne spreglejte