Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

4

Natisni članek

Ahmad Šami Sirija Miro Cerar begunci SDS Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 16. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

"Ravnokar smo končali ene volitve in vsi se zavedajo, kaj jih čaka junija"

Volilna kampanja se je z ustavno obtožbo očitno že začela #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

4

Ko je Ahmad Šami v torek z razprtimi rokami zapuščal državni zbor, najbrž niti slutil ni, da se na njegovih ramenih začenja boj tistih, ki bi radi vstopili v državno bitko.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Sirskega begunca Ahmada Šamija bi morali v ponedeljek deportirati na Hrvaško, a je premier Miro Cerar pozval k ustavitvi postopka deportacije in iskanju drugačne rešitve. SDS je zaradi te poteze včeraj vložila ustavno obtožbo, saj menijo, da premier Miro Cerar s prekinitvijo deportacije "storil kaznivo dejanje".

Šamiju sta se sicer prva ob bok postavila poslanca Levice Miha Kordiš in Socialnih demokratov Jan Škoberne. Položaj, ki ga bo po mnenju političnega analitika Dejana Steinbucha bolje unovčila Levica.

"Mislim, da ima glede teh vprašanj, ki so že na meji nekakšne levičarske alternative ali celo radikalizma, vsekakor najboljšo politiko in tudi strategijo Levica," pravi Steinbuch.


Preberite še:

SDS z ustavno obtožbo nad Cerarja #video
Kdo je begunec, čigar deportacijo je premier (za zdaj) odložil #video


Položaj, ki je nastal v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija, bo po mnenju političnega analitika Dejana Steinbucha bolje unovčila Levica. | Foto: Planet TV Položaj, ki je nastal v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija, bo po mnenju političnega analitika Dejana Steinbucha bolje unovčila Levica. Foto: Planet TV V zavzemanju za pravice marginalnih skupin so vsekakor videti bolj avtentični kot socialni demokrati, še meni Steinbuch.

Raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko iz agencije Valicon pa je ob torkovih dogodkih začutil še nekoliko vpliva predsedniških volitev. "Mislim, da so to res poteze pod vtisom tega, da smo ravnokar končali ene volitve in se vsi zavedajo, kaj jih čaka junija. Vsi so bili malce v tem predvolilnem zanosu, čeprav so volitve že za nami," pojasnjuje Zorko.

Premier odzive prilagaja pričakovanjem ljudi

Stranka SMC se je s premierjem Cerarjem v dogajanje vmešala šele včeraj pozno dopoldne

"Premier se odzove, na žalost, vedno le na temelju odzivov medijev in javnosti ter svoje odzive prilagaja pričakovanju ljudi," komentira Steinbuch.

Da se je na dogajanje kmalu odzvala tudi slovenska demokratska stranka, včeraj ni bilo nobeno presenečenje. Vseeno pa so presenetili s svojo ostrino. So se ustrašili Marjana Šarca?

"Marjan Šarec nagovarja zelo široko volilno telo in ima pravzaprav potencial," je prepričan Andraž Zorko. | Foto: Planet TV "Marjan Šarec nagovarja zelo široko volilno telo in ima pravzaprav potencial," je prepričan Andraž Zorko. Foto: Planet TV

"Marjan Šarec je pokazal, da nagovarja zelo široko volilno telo, od desne do leve, od liberalnega do konservativnega pola, in da ima pravzaprav potencial," pravi Zorko.

Ostre odzive pa bi lahko po besedah Steinbucha pripisali tudi dejstvu, da so pač najbolj desna stranka v parlamentu.

"SDS je tukaj alfa in omega in razumem, da v tej stranki obstajajo tudi posamezniki, ki želijo še bolj desno kot uradna politika stranke," je prepričan Steinbuch.

Če hočemo ali ne, parlamentarna kampanja se je že začela. In med glavnimi temami bo očitno tudi begunska problematika, so še poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV.

Ne spreglejte