Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2024,
10.26

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

Natisni članek

Franc Props kadrovanje Upravna enota Ljubljana javni sektor stavka

Sreda, 12. 6. 2024, 10.26

1 teden

Minister razrešil načelnico ljubljanske upravne enote Andrejo Erjavec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34
Andreja Erjavec, načelnica, Upravna enota Ljubljana | Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah. | Foto Gov.si

Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah.

Foto: Gov.si

Minister za javno upravo Franc Props je razrešil načelnico Upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec, so sporočili z ministrstva. To je storil skladno z zakonom o javnih uslužbencih, ki določa, da lahko minister v letu od nastopa funkcije načelnika razreši. Za v. d. načelnika je imenoval Marka Grujičića, ki bo funkcijo nastopil v četrtek.

Props je pred pogajanji o prenovi plačnega sistema v izjavi za medije pojasnil, da je cilj zamenjave na čelu ljubljanske upravne enote kljub stavki v čim večji možni meri zagotoviti izvajanje stvari tako, da bodo državljani dobili storitve.

Z ministrstva za javno upravo so sicer pred tem sporočili še, da ministru razrešitve načelnika ni treba posebej obrazložiti. Če ga razreši, skladno z zakonom o javnih uslužbencih imenuje vršilca dolžnosti načelnika brez javnega natečaja za največ šest mesecev. Na ta položaj brez javnega natečaja imenuje osebo, ki izpolnjuje predpisane pogoje.

Minister je uradniškemu svetu, ki skrbi za izvajanje izbire uradnikov, podal predlog za začetek postopka posebnega javnega natečaja za izbor in imenovanje novega načelnika ljubljanske upravne enote.

Vsakodnevna stavka traja že skoraj ves mesec

Upravna enota Ljubljana je ena od 34 (od skupno 58) upravnih enot, na katerih so 15. maja začeli vsakodnevno stavkati. Zaposleni na upravnih enotah zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah.

Na Upravni enoti Ljubljana so prejšnji teden prešli na spremenjen način dela. Na spletni strani stranke obveščajo, da so zaradi stavke vsi termini odpovedani. Stranke pa se lahko v času uradnih ur oglasijo na upravni enoti, tako na Linhartovi cesti kot v Tobačni ulici in počakajo, da pridejo na vrsto.

 Aktualni podatki so dostopni na spletni strani ministrstva za javno upravo: https://www.gov.si/novice/2024-05-24-seznam-delovanja-upravnih-enot-v-casu-izvajanja-stavke/.

Verk Golobu: Zahtevajte Propsovo odgovornost

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk medtem poziva premierja Roberta Goloba, naj zahteva odgovornost ministra za javno upravo Franca Propsa in visokih uradnikov na ministrstvu, ki so skoraj dve leti pogosto obiskovali upravne enote (UE) in svetovali, kako rešiti problem nizkih plač. A konkretnega rezultata ni, je Verk poudaril v dopisu, ki ga je naslovil na vlado in ministrstvo. 

"Vsaka od dozdajšnjih vlad je prisluhnila vsem močnejšim skupinam javnih uslužbencev in se z njimi dogovorila ter sporazumela, nikoli pa ni prav nobena od njih imela volje, da bi vzpostavila dostojen materialni položaj uslužbencev UE. Ti so namreč tisti, ki neposredno izvršujejo zakone in pooblastila države v razmerju do fizičnih in pravnih oseb, kar pomeni, da vlada lomi svojo desno roko ali pa je morda niti ne zanima delovanje pravne države v razmerju do državljanov," zapiše Verk.

Kot je dodal, minister Props in njegovi najožji sodelavci za stavko javnih uslužbencev na UE krivijo SDOS in organizacije SDOS na UE. To po njegovih besedah pomeni, da se ne zavedajo "dobesednega upora uslužbencev, ki so vodstvo SDOS le pozvali, da jim pri organizaciji strokovno pomagamo".

Razrešitev Erjavčeve nenavadna in krivična

V povezavi z načelnico UE Ljubljana Andrejo Erjavec, ki jo je Props razrešil, pa je opozoril, da Erjavčeva velja za zelo izkušeno in pošteno uradnico, ki že četrto desetletje "zvesto služi državi". Glede na to njeno razrešitev vidi toliko bolj nenavadno in krivično.

"Za slabo stanje in stavko javnih uslužbencev UE ne moremo v prvi vrsti kriviti načelnikov, ampak so za neznosno stanje na UE krivi predvsem vsi ministri za javno upravo in služba za UE na ministrstvu," je zapisal.

Kot je dodal, služba v zadnjem desetletju ni opravila svojega dela. To po njegovih navedbah dokazuje stavka uslužbencev UE, ki traja že več kot pol leta, "a to dejstvo ni dovolj močan argument, da bi se skozi konstruktivna pogajanja kar koli pozitivnega dogovorili in stavko končali".

Upravna enota Ljubljana
Novice Na 34 upravnih enotah stavka do izpolnitve zahtev, na 15 ohranjajo stavkovne srede #video
upravna enota, stavka
Novice S sredo je pričakovati zaostritev stavke na večini upravnih enot
upravna enota, stavka
Novice Sindikati upravnih enot in vlada ne popuščajo pri svojih stališčih
Upravna enota Ljubljana
Novice Upravno enoto Ljubljana bo vodila Andreja Erjavec
Ne spreglejte