Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
14.12

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

118

Natisni članek

NPU kriminalistična preiskava Zdravko Počivalšek vlada

Sreda, 1. 7. 2020, 14.12

3 leta, 9 mesecev

Minister Počivalšek: Ne bom odstopil. Imam polno podporo premierja. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

118

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po torkovih kriminalističnih preiskavah zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme in ventilatorjev za Planet TV dejal, da ne bo odstopil. Kot je povedal v današnji izjavi za javnost, ga včerajšnja preiskava ni presenetila, saj je bila, kot pravi, logična posledica vseh dosedanjih pritiskov, političnih manevrov in insinuacij, ki so se pojavljale v javnosti. 

interpelacija Zdravko Počivalšek
Novice Interpelacija: Počivalšek ostaja minister

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v pogovoru za Planet TV poudaril, da ne namerava odstopiti. "Svoje delo bom absolutno nadaljeval. Imam podporo stranke in predsednika vlade. Pred nami so naloge, ki so nujne za to, da bomo lahko v prihodnje kot država lažje in bolje delovali," je dejal prvak SMC.

Kot je v današnji popoldanski izjavi pojasnil Počivalšek, je bil cilj te vlade zagotoviti dovolj zaščitne opreme v času epidemije, saj smo jo v Sloveniji nujno potrebovali. "Kljub težkim razmeram smo delovali zakonito in pregledno. Verjamem, da bodo to potrdili tudi preiskovalni organi," je dejal.

Boštjan Koritnik
Novice Koritnik: SMC stoji za Počivalškom

Predložil vse dokaze

Minister je v nadaljevanju povedal, da do preiskave ni brezbrižen in jo jemlje z vso resnostjo in odgovornostjo, predvsem pa z zavedanjem in razumevanjem, da morajo pristojne institucije opraviti svoje delo.

"Večkrat sem poudaril, da sem pripravljen priložiti vse dokaze, in sem jih včeraj tudi vse predložil," je pojasnil Počivalšek in dodal, da je s preiskovalci tvorno sodeloval od jutra do poznega večera, najprej na svojem domačem naslovu, potem na ministrstvu za gospodarstvo, na koncu pa še na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Dodal je še, da je bil ob postopku kooperativen in da lahko preiskovalni organi to od njega pričakujejo tudi v prihodnje. 

Celo izjavo ministra Počivalška si lahko pogledate v posnetku zgoraj.


"Želim pa poudariti, da nisem bil priprt, kot poročajo nekateri mediji. Bil sem pridržan za čas hišne preiskave, kar je običajen postopek. Ne bom trdil, da je bilo enostavno, saj to ni nekaj, česar bi bili navajeni jaz, moji sodelavci, sokrajani in pa kolegi na ministrstvu za gospodarstvo," je poudaril.

Ob tem je še dodal, da je bila včerajšnja preiskava utečen postopek, ki ga izvajajo preiskovalne institucije. "To je njihovo vsakodnevno delo, ki ga, verjamem, opravljajo strokovno in neodvisno," je dejal Počivalšek in poudaril, da so njegove misli trenutno usmerjene v to, da bi se preiskava nadaljevala temeljito, konstruktivno in pa predvsem hitro.

Zdravko Počivalšek
Novice Preiskovalci zapustili ministrstvo. Počivalšek se je odpeljal brez komentarja. #foto #video

Agonija z zaščitno opremo ima dolgo brado

Počivalšek je nato med drugim pojasnil, da ima "agonija z zaščitno opremo dolgo brado" in se bo nadaljevala vse do trenutka, ko bodo pristojni organi predstavili svoje ugotovitve. Minister je poudaril, da je na to pripravljen in da s tem nima nobenih težav.

"Ne pozabimo pa, da v Sloveniji velja načelo nedolžnosti vse do pravnomočne obsodbe. To je v teh časih prepogosto spregledano dejstvo. Zadnje mesece smo bili priča vztrajnemu in politično motiviranemu maličenju najpreprostejših in objektivnih podatkov, celo tako, da smo uspešen boj z epidemijo povsem razvrednotili pred slovensko javnostjo," je povedal.

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot je pojasnil, ima način, kako je del javnosti in politike doumel dobavo zaščitne opreme, malo povezave z dejstvi. "Konstrukt, ki je bil zgrajen v korist nekaterih političnih skupin, nima nobene koristi za slovensko državo," meni minister, ki je hkrati dodal, da nam še manj koristi v časih, ko se spopadamo z enim od najtežjih gospodarskih položajev. "Zdaj bi morda želel vse napore vložiti v reševanje izzivov na področju gospodarstva in turizma," je povedal Počivalšek.

Za konec je še dejal, da vidi v reševanju gospodarskih razmer po epidemiji koronavirusa svoje poslanstvo in močno voljo za nadaljevanje svoje ministrske poti. "Svojih odločitev, ki sem jih sprejel v času epidemije z namenom preprečevanja človeških žrtev, ne bom opravičeval, jih bom pa zagovarjal kjerkoli in kadarkoli," je še dejal za konec.

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

Današnja novinarska konferenca je bila odziv na včerajšnje dogajanje. Zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme so v torek ves dan izvajali hišne preiskave, med drugim tudi pri ministru Počivalšku.

Poleg njega naj bi bila med osumljenimi tudi Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji opreme v času epidemije bolezni covid-19. Med hišnimi preiskavami so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Počivalšku začasno odvzeli prostost.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Označeni smo bili za krivce, ki so omogočili to vlado
Ne spreglejte