Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 6. 2020,
15.12

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

37

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša vlada Zdravko Počivalšek SMC

Ponedeljek, 22. 6. 2020, 15.12

3 leta, 10 mesecev

Počivalšek: Označeni smo bili za krivce, ki so omogočili to vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

37

Zdravko Počivalšek | Foto STA

Foto: STA

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je za jesen napovedal programski kongres, na katerem bodo razdelali liberalno, socialno in trajnostno usmeritev. Ocenjuje, da je čas za slovo od personificiranega imena stranke. V SMC doslej niso naredili ničesar, kar bi destabiliziralo vlado, tako bo tudi v prihodnje, posvetili se bodo predvsem zagonu gospodarstva, meni.

Janja Sluga
Novice "Ponudbe poslancem SMC presegle vse meje dobrega okusa"

Zdravko Počivalšek je v izjavi ministrske ekipe SMC ob stotih dneh delovanja vlade pojasnil, da se je danes sestalo razširjeno vodstvo stranke, da bi ocenili delo v koaliciji in na posameznih resorjih, ki jih v vladi pokrivajo, ter določili naloge za prihodnje obdobje. Prav tako so se danes dogovorili, da bodo imeli programski kongres, ki je bil sicer predviden za letošnji marec, v prvi polovici septembra, piše STA.

Trije stebri stranke

Na njem želijo programsko razdelati tri stebre: socialnost, liberalnost in trajnostno usmerjenost, kadrovsko bodo popolnili organe, ukvarjali pa se bodo tudi z repozicioniranjem stranke. Odločitev o preimenovanju sicer Počivalšek prepušča kongresu, poudaril pa je, da trdno vztrajajo na "liberalni usmeritvi, ki je in bo temelj dela SMC tudi v prihodnje".

Predsednik stranke SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Predsednik stranke SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek Foto: STA ,

Na vprašanje o morebitnih spremembah v ministrski ekipi, saj naj premier Janez Janša ne bi bil najbolj zadovoljen z vsemi ministri iz njihovih vrst, z odhodi poslancev iz SMC pa so se spremenila tudi razmerja med koalicijskimi partnericami, je Počivalšek odgovoril, da so šli v to vlado, da realizirajo programske vsebine iz koalicijske pogodbe. "Na tem področju ne pričakujem nobenih sprememb, mi nismo šli v vlado, da bi kupčkali o posameznih mestih. To, ali je kdo zadovoljen ali nezadovoljen s katerim od naših ministrov, bova pa najprej v odprtem pogovoru predelala skupaj s predsednikom vlade," je dejal. Poudaril je, da vlada kot celota za zdaj dela za realizacijo dogovorov.

"Naša skupna ocena je, da smo preživeli zelo turbulentno obdobje, turbulentno plovbo, pred nami je široko morje in vreme na tem oceanu pred nami se lahko v vsakem trenutku zelo spremeni," je ocenil zdajšnje stanje. Delovanje v koaliciji je označil kot naporno in pojasnil, da so bili od začetka označeni za "tiste krivce, ki so omogočili to vlado". Tudi zdaj so po njegovih besedah moteč element tistim, ki so jim bili leta 2014, saj očitno "nekaterim ne ustreza, da se ustaljene metode upravljanja vseh niti družbenega življenja v Sloveniji po malem pa le spreminjajo," poroča STA.

Janja Sluga
Novice SMC: Dopis ruši ugled sodstva in tudi navzven škoduje ugledu Slovenije #video

Velika večina zadovoljna s potekom dela

Ob tem pa je poudaril, da je na terenu velika večina zadovoljna s tem, kar so v preteklem obdobju počeli, in da večina verjame, da potrebujemo "stabilno in predvidljivo politično, gospodarsko in poslovno okolje". Pojasnil je, da ima stranka 52 aktivnih lokalnih odborov, da je bilo nekaj odhodov iz stranke, vendar pa obstaja velik interes za pridružitev in delo v stranki.

SMC logo | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Glede dela na gospodarskem področju je dejal, da so poskrbeli za najobsežnejšo državno intervencijo v zgodovini samostojne Slovenije, ki je bila namenjena predvsem ohranitvi čim več delovnih mest in podjetij ter zagotavljanju pogojev za ponoven zagon gospodarstva. Tudi v prihodnje bodo vse svoje sile posvetili temu, da se država v čim krajšem času spravi v ponoven zagon.

Pri tem je omenil tudi, da želijo pozitivne izkušnje z delom od doma v času epidemije vpeljati v splošen način dela v prihodnje. Prav tako pa želijo začeti razpravo o šesturnem delovniku, kar je povezano tudi s prihodnjo krizo in morebitnimi težavami s številom delovnih mest. Poleg ukrepov na področju gospodarstva je med ključnimi področji omenil tudi skrb za mlade in starejše, za nova stanovanja in za infrastrukturo, še navaja STA.

Miro Cerar
Novice Miro Cerar izstopil iz SMC: To ni več moja stranka #video
Ne spreglejte