Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 3. 2020,
11.25

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

128

Natisni članek

Miro Cerar SMC Zdravko Počivalšek Marjan Šarec

Ponedeljek, 2. 3. 2020, 11.25

4 leta, 1 mesec

Miro Cerar izstopil iz SMC: To ni več moja stranka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

128

Nekdanji predsednik stranke SMC Miro Cerar je sporočil, da izstopa iz stranke. "Sam ne želim biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti," je zapisal ob tem. Poslanke in poslance SMC je pozval, naj začnejo misliti s svojo glavo.

Kot je v objavi na družbenem omrežju Facebook zapisal Cerar, danes izstopa iz stranke, ki ji je posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime. Gre za odločitev, ki jo je sprejel po vstopu SMC v koalicijo z Janezom Janšo. "SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja – a žal tudi nič več Stranka modernega centra. Razen če z 'modernostjo' razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru; s 'centrom' pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč," je zapisal.

Dodal je, da je SMC s somišljeniki ustanovil zato, da delajo dobro za Slovenijo ter varujejo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava. "V polnih štirih letih vodenja vlade je SMC stabilizirala prej nemiren politični prostor in z velikimi napori in za visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, izvlekla Slovenijo iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvirnim vrednotam in ciljem."

Kot v zapisu pojasnjuje Cerar, SMC danes žal ni več njegova stranka, ker:

1. ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot;

2. njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe: ne vidi niti do članov in članic, kaj šele do volivcev in volivk;

3. so njeni poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Poslance in poslanke poziva, naj mislijo s svojo glavo

Na tem mestu Cerar poslanke in poslance poziva, naj začnejo misliti s svojo glavo. "Če se to ne zgodi, pozivam člane in članice, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC – demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži –, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranke modernega centra. Sam ne želim biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti."

"V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih," je v pismu zapisal Miro Cerar. | Foto: STA , "V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih," je v pismu zapisal Miro Cerar. Foto: STA ,

Razmišljal je, da bi sprejel mesto predsednika državnega zbora

"Realist sem, zato vem, da bodo celo to mojo načelno odločitev poskušali diskreditirati. Zato naj jasno povem: kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika Počivalška, da bi vodil Državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov," dodaja Cerar.

Počivalšek: Cerarju sem povedal, da ga ne bom predlagal za predsednika DZ

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je izstop prvega predsednika stranke Mira Cerarja iz stranke pospremil z besedami, da stranke ne morejo konsolidirati, če se vedno znova vračajo nazaj. Zato Cerarja, tudi če bi ostal v stranki, ne bi predlagal za predsednika DZ. Odločitev je bila težka, a nujna, ker moramo iti naprej, je po poročanju STA povedal Počivalšek.

Počivalšek je v izjavi novinarjem v državnem zboru pojasnil, da se je sestal s Cerarjem in se z njim pogovoril. Neuradno naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer. Neuradno naj bi bil kandidat za predsednika državnega zbora aktualni vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Počivalšek je dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki. Ta je po Počivalškovem mnenju po dolgem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in obdobja, ko je bila kriva za vse, kar je narobe v državi, pred težko nalogo konsolidacije stranke. Po njegovih besedah ostaja stranka naravnana socialno, liberalno in trajnostno. "Seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem, kako naprej, enotni in vsaj približno usklajeni o smeri, v kateri gremo," je povedal po pisanju STA.

Boli ga, ker se je zmotil o ljudeh na vodilnih pozicijah

Na koncu Cerar sklene, da je v teh šestih letih gotovo storil marsikatero napako. "A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke."

Profesor na ljubljanski pravni fakulteti Miro Cerar je 2. junija 2014 z nekaj somišljeniki ustanovil stranko SMC, ki se je takrat imenovala Stranka Mira Cerarja. Dober mesec dni pozneje, 13. julija, je SMC na predčasnih parlamentarnih volitvah dosegla zgodovinsko zmago, saj je osvojila 36 poslanskih sedežev, največje število sedežev med vsemi strankami do takrat. 

Skoraj štiri leta pozneje je Cerar zaradi nesoglasij med koalicijskimi partnerji odstopil z mesta predsednika vlade, v Sloveniji pa smo odšli še na ene predčasne volitve. Na novih volitvah leta 2018 je stranka osvojila deset poslanskih mandatov, Cerar pa je vodenje stranke prepustil Zdravku Počivalšku

Po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca pa se je v državnem zboru oblikovala nova koalicija, ki jo sestavljajo SDS, DeSUS, NSi in SMC. Cerar je že med pogovori novih koalicijskih partnerjev dejal, da v vladi, če jo bo vodil predsednik SDS Janez Janša, ne bo sodeloval. 
Miro Cerar
Novice Cerar: Če bo vlado vodil Janša, v njej ne bom sodeloval #video

Šarec: Cerar je pokazal svojo verodostojnost

Cerar je z današnjim izstopom iz stranke SMC po mnenju predsednika LMŠ Marjana Šarca pokazal svojo verodostojnost, da se "drži tistega, kar je rekel pred volitvami". Na vprašanje, ali bo Cerarja povabil v LMŠ, je Šarec odgovoril, da je še prezgodaj govoriti o tem, je pa poudaril, da so vrata v LMŠ vedno odprta za vse z "zdravo sredinsko politiko".

Po besedah premierja, ki opravlja tekoče posle, je pomenljivo, če tisti, katerega ime je stranka dolgo nosila, iz nje izstopi. Šarec za zdaj nima informacij o tem, da bi kdo od poslancev SMC prestopil v LMŠ, so pa njihova vrata odprta vsem tistim, ki so "sredinsko misleči, želijo delati po zdravi pameti in se držijo tistega, kar so zatrjevali pred volitvami".

Cerar je z današnjim izstopom iz stranke SMC po mnenju predsednika LMŠ Marjana Šarca pokazal svojo verodostojnost, da se "drži tistega, kar je rekel pred volitvami". | Foto: STA , Cerar je z današnjim izstopom iz stranke SMC po mnenju predsednika LMŠ Marjana Šarca pokazal svojo verodostojnost, da se "drži tistega, kar je rekel pred volitvami". Foto: STA ,

Šarec sicer pričakuje, da bo predsednik SDS Janez Janša v torek v državnem zboru potrjen za mandatarja, saj ne verjame, da bi šel v to zgodbo, če ne bi imel zagotovljenih glasov. Poslanci LMŠ bodo po njegovih besedah v torek prevzeli glasovnice in glasovali proti Janši.

Šarec je še ocenil, da veliko izbire poleg tega, da odstopi s premierske funkcije, ni imel, saj "v nobenem primeru to ne bi šlo dolgo naprej". Očitke, da je sam predal ključe za sestavo vlade, pa je označil za floskule, ki jih posluša že nekaj časa. "Ključe pisarne so predali tisti, ki se bojijo predčasnih volitev. Kogar ni strah, nima težav in ne gre v nobeno vlado, ampak na volitve," je poudaril Šarec in dodal, da bodo v novi vladni koaliciji nekateri, "ki jih pač skrbi za stolčke".

Ne spreglejte