SiolNET. Novice Slovenija
4,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SMC: Dopis ruši ugled sodstva in tudi navzven škoduje ugledu Slovenije #video

4,12

termometer

V koalicijski stranki SMC so se odzvali na dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja, priložen k poročilu o vladavini prava v Sloveniji, poslanemu Evropski komisiji. "Spremni dopis ruši ugled sodstva in tudi navzven škoduje ugledu Slovenije. Upamo, da bo Evropska komisija poročilo pripravila na podlagi objektivnih dejstev poročila, ne na podlagi priloženega dopisa," je dejala vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga.

Anže Logar Novice Logar pisal Bruslju: Nekateri slovenski sodniki uporabljajo totalitarne simbole

Slovenija je Evropski komisiji poslala poročilo o stanju vladavine prava v Sloveniji, k temu pa je zunanji minister Anže Logar priložil dopis, v katerem je dodal svoj pogled na stanje vladavine prava v Sloveniji.

"SMC s tem ni bila seznanjena in tega ne jemljemo kot stališče vlade in se od tega distanciramo," so se na dopis odzvali v drugi največji koalicijski stranki SMC. Kot je dejala Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, je vsebinski del v večini pripravilo ministrstvo za pravosodje skupaj z dvema ministrstvoma.

"Upamo, da bo EK poročilo pripravila na podlagi objektivnih dejstev poročila"

"Zadovoljni smo, da podatki kažejo, da se je stanje na področju sodstva v Sloveniji izboljšalo. Kaže se napredek, prostor za izboljšanje pa je predvsem še na področju zastaranja zadev. Poročilo je pozitivno," je prepričana.

Dodala je, da poročilo ne potrebuje nobene dopolnitve. "Menimo, da poročilo prikazuje stanje na podlagi dejstev, verodostojnih in konkretnih podatkov, in to poročilo ne potrebuje nikakršne dopolnitve. Spremni dopis ruši ugled sodstva in tudi navzven škoduje ugledu Slovenije. Upamo, da bo Evropska komisija poročilo pripravila na podlagi objektivnih dejstev poročila, ne na podlagi priloženega dopisa," je dejala Janja Sluga.

Sluga: Še vedno verjamemo v profesionalnost, samostojnost in neodvisnost medijev

V SMC so se ob tem distancirali tudi od včerajšnjega zapisa premierja Janeza Janše. "Še vedno verjamemo v profesionalnost, samostojnost in neodvisnost medijev. Takšen način komuniciranja politike z mediji zagotovo ni nekaj, kar bi prispevalo k večji verodostojnosti obeh strani, medijev in politikov," je dejala Sluga.

Borut Pahor Janez Janša Novice Janša v "basni o žabah, skuhanih v mlačni vodi", o vojni z mediji #video

V SMC si želijo čim manj napetih odnosov. Po besedah Sluge in oceni SMC so mediji v času epidemije več kot korektno odigrali svojo vlogo, zato je Janšev zapis še toliko manj primeren.

"Upam, da se strinjamo, da nikoli in nikdar ne moremo obupati že ob prvi oviri. Vsako oviro je treba pogledati skupaj, z vseh strani, se pogovoriti in videti, kako naprej," pa je odgovorila na vprašanje, kako dolgo bodo to v koaliciji še tolerirali.

Tonin: Resnico kot vrednoto dolžan zasledovati vsak politik in medij

Predsednik NSi Matej Tonin se je ob razpravah o medijih, ki jih je z objavo zapisa na vladni strani o vojni z mediji sprožil premier Janez Janša, odzval na družbenem omrežju Twitter. Med drugim je zapisal, da imajo mediji in politiki veliko odgovornost, resnica pa da je tista vrednota, ki jo je dolžan zasledovati vsak politik in tudi medij.

"Objektivnost pri poročanju gradi demokracijo, pristranskost jo onemogoča," je pri tem še navedel Tonin. STA

 

Slovensko sodstvo po oceni sodniškega društva dobro in uspešno deluje

V Slovenskem sodniškem društvu ocenjujejo, da stanje v sodstvu še zdaleč ni takšno, kot se rado prikazuje. Izpostavljajo, da je v zadnjih desetih in več letih prehodilo trnovo pot od sistema, ki se je ubadal s številnimi težavami, do sistema, ki dobro in uspešno deluje. Dosedanji dosežki kažejo, da smo na pravi poti, pravi predsednik Andrej Ekart.

S tem se je za STA odzval na spremni dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja k medresorskemu poročilu o vladavini prava v Sloveniji, poslanemu Evropski komisiji, v katerem je bil Logar kritičen do slovenskega sodnega sistema.

Ekar je nasprotno od Logarja prepričan, da je lahko slovensko sodstvo na svoje dosežke ponosno, pri čemer je tudi naštel nekatere izmed njih. Med drugim je navedel zmanjšanje števila vseh nerešenih zadev za 60 odstotkov od leta 2012 in hkratno znižanje števila sodnikov za 18 odstotkov glede na leto 2007, ko je bilo sodnikov največ, okoli 1100. STA

 

Joveva in Grošelj glede Logarjevega dopisa pisala evropskima komisarjema

Evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (oba Renew/LMŠ) sta danes pisala evropskima komisarjema Didierju Reyndersu in Veri Jourovi v zvezi s spremnim dopisom zunanjega ministra Anžeta Logarja k poročilu o vladavini prava v Sloveniji. Med drugim sta zapisala, da dopis vsebuje zavajajoče navedbe in stališča stranke SDS.

Evropska poslanca sta v pismu komisarjema za pravosodje ter za vrednote in preglednost poudarila, da vlada Logarjevega spremnega dopisa ni potrdila in da gre za samostojno dejanje ministra. Po njunem je namen tega dopisa predvsem nadaljnja nepotrebna diskreditacija slovenskega sodnega sistema, pritiski na sodnike in tožilce z namenom razgradnje pravosodnega sistema ter njegove podreditve politiki in interesom SDS po vzoru Madžarske.

Kot primer zavajanja v Logarjevem dopisu evroposlanca omenjata primer pranja iranskega denarja, glede katerega Logar po njunem ni navedel vseh dejstev in okoliščin.

Joveva in Grošelj pričakujeta, da bosta komisarja poročilo o stanju vladavine prava v Sloveniji še posebej pozorno preučila in ob tem upoštevala vsa dejstva, kompleksnost ter občutljivost tega področja za delovanje sodobne demokracije. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin