SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša v "basni o žabah, skuhanih v mlačni vodi", o vojni z mediji #video

10

termometer

Premier Janez Janša je objavil zapis Vojna z mediji. V njem navaja, da poklicno skupino, ki se je "najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto (neizvoljeno) vejo oblasti, na koncu pa kar za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici ni več ne eno, ne drugo, ne tretje".

"Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti," začne premier na vladni spletni strani objavljeni zapis Vojna z mediji in doda, da je nekoč tudi sam spadal med ponavljavce ponarodele fraze, dokler ni pred sedmimi leti v Berlinu naletel na dolgoletnega prijatelja nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki ga je opozoril na to, da so že v antičnem Rimu mlade legate učili, da je strah pred rimskimi legijami močnejše orožje od njihovih sulic in mečev.

"V mlačni vodi skuhan del 'javnega' mnenja pa modro kima, češ 'vojne z mediji se ne da dobiti,'" ugotavlja. Ob tem pa doda še prispodobo, da bo žaba, če jo vržeš v vrelo vodo, skočila ven, če jo vržeš v mlačno vodo in počasi segrevaš, pa bo v kotlu ostala do bridkega konca.

Vojne z mediji posameznik ne more dobiti

Vojne z mediji torej posameznik ne more dobiti, ker takšne vojne ni, lahko pa se razbijajo monopoli laži. "Za začetek je izjemno zdravo ne gledati, brati ali poslušati tistih medijev, pri katerih že vnaprej veš, kako bodo stvar obrnili," je prepričan.

Prav tako ne gre za medijsko vojno, kadar se mediji z monopolno močjo lotijo posameznika ali manjšine in se ti poskušajo braniti. Temveč v "teh obračunih" vidi golo zlorabo monopolnega položaja ali celo davkoplačevalskega denarja, zlorabo javnosti in strah pred resnico.

Po njegovem mnenju dva zgodovinska "izenačevalca" moderne družbe, izobrazba in internet, drastično rušita nastajajoče malike Orwellovske družbe, močno otežujeta usmerjanje "vedenja" ljudi v nacionalnih, regionalnih in globalnem okviru ter dajeta vsakemu posamezniku delček moči medija, kar omejuje doseg medijskih monopolov. "Sodobno 'zdravilo' za medijske monopole sta tako še vedno nujna konkurenca v medijskem svetu ter svoboden internet," meni premier.

Za Trumpovo zmago je bil pomemben Twitter

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Ob tem se je dotaknil zadnjih ameriških volitev in dodal, da je v interni analizi volitev zapisano, da med najpomembnejše razloge za zmago Donalda Trumpa spada njegova neposredna komunikacija z volivci, predvsem odzivi prek Twitterja, ki da so sovražno razpoloženim medijem onemogočili še hujše manipulacije.

Po Janševih besedah sicer med mislečimi ljudmi, kar bi novinarji morali biti, ni vrednostno nevtralnih. Zato je medijska konkurenca pomembnejša od vsake druge oziroma je predpogoj demokratične družbene ureditve in svobodne družbe na sploh.

Ob tem se obregne ob obe televizijski hiši z največjim davkoplačevalskim in oglaševalskim kolačem in "posledično deležem gledalcev". Navaja, da je tam zaposlenih veliko profesionalnih in etičnih novinarjev, a da "ozračje nestrpnosti in sovraštva ustvarja ozek krog urednic, družinsko in kapitalsko povezanih s stebri globoke države, ter nekaj povprečnih in podpovprečnih novinark in novinarjev na vpoklic, ki se v normalni medijski hiši ne bi prebili niti med poročevalce z živilskih tržnic".

"Totalitaristi so svoje nasprotnike vedno najprej razorožili, nato pa postrelili"

Medijski monopol in napadanje vsega, kar izvoljenim oblastem onemogoča medijsko, diplomatsko ali javno obrambo, pa Janša navaja med "znaki nevarnosti", o katerih uči zgodovina totalitarnih režimov.

"Totalitaristi so svoje nasprotnike vedno najprej razorožili, nato pa postrelili. Medijsko in fizično. Najprej diskreditacija, nato likvidacija," je zapisal Janša in dodal, da "mogoče v mlačni vodi" ljudje niso opazili, da "grožnje s smrtjo in pozive k umorom na levičarskih shodih RTV Slovenija, POP TV in ostali 'mediji' iz iste jate obravnavajo kot nekaj 'normalnega', celo samoumevnega. Pri tem pa jim pomagajo mnogi, v bistvu dobronamerni in bogaboječi posamezniki, ki se ne želijo javno izpostavljati in opravičilo za umanjkanje svojega poguma iščejo na obeh straneh." Ob tem je pozval, naj ne čakajo, saj pod kotlom močno gori. "In v bistvu kuhajo vas, ne vlade."

Ob koncu se je dotaknil tudi epidemije koronavirusa in spomnil na pričakovano recesijo ter pozval, da lahko le s skupnimi močnimi preprečimo njene najbolj razdiralne posledice: "Slovenija to zmore, vendar ne razdeljena. Zato je potreben aktiven napor za skupno dobro in močan glas, glas brez lažne 'politične korektnosti'."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin