Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
12.56

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

29

Natisni članek

Boštjan Koritnik SMC Zdravko Počivalšek

Sreda, 1. 7. 2020, 12.56

3 leta, 9 mesecev

Koritnik: SMC stoji za Počivalškom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,57

29

Boštjan Koritnik | "Stališče SMC je jasno - jaz osebno in stranka stojimo za ministrom Počivalškom," je poudaril minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik. | Foto STA

"Stališče SMC je jasno - jaz osebno in stranka stojimo za ministrom Počivalškom," je poudaril minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik.

Foto: STA

Stranka SMC stoji za svojim predsednikom in gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom, je ob robu odprtja prenovljenih prostorov ljubljanske upravne enote poudaril minister za javno upravo iz vrst SMC Boštjan Koritnik. S tem se je odzval na torkove hišne preiskave zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme.

"Stališče SMC je jasno - jaz osebno in stranka stojimo za ministrom Počivalškom. Kot pravnik pa se izogibam komentiranju postopkov, ki so v teku, zato tega ne bom storil," je v izjavi za medije po poročanju STA pojasnil Koritnik.

"Ključno je, da vlada kot celota deluje naprej in da je operativna"

Glede posledic odstopov notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja na delovanje vlade pa je dejal, da v tem ne vidi nikakršnih težav. To se je po Koritnikovih besedah dogajalo tudi v prejšnjih vladah. "Ministri so odstopali ali bili zamenjani. Ključno je, da vlada kot celota deluje naprej in da je operativna," je dodal po poročanju STA.

Aleš Hojs
Novice Hojs: Sledenje virusu bo težava, udbovski nadzor ne

Sicer so zaradi sumov nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme v torek ves dan potekale hišne preiskave, med drugim tudi pri ministru Počivalšku. Poleg njega naj bi bila med osumljenimi tudi Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji opreme v času epidemije covid-19. Med hišnimi preiskavami so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada Počivalšku začasno odvzeli prostost, še navaja STA.

Horvat: Odločiti morajo sodišča in ne ulica ali politika

Jožef Horvat | Foto: STA , Foto: STA , Oglasili so se tudi pri koalicijski NSi, vodja poslancev Jožef Horvat poudarja, da o Počivalškovi usodi ne sme odločati nihče drug, kot sodišče: "Nikakor ne pristajamo na izvensodne politične procese, ti pa se dogajajo." Horvat je pohvalil delo policije kot učinkovito, hkrati pa poziva k potrpljenju do konca pravosodnih postopkov.

Ali je sum kaznivega postopanja ministra Počivalška, ki ne namerava odstopiti, utemeljen po besedah Horvata mora odločiti sodišče, v NSi pa pričakujejo hiter odziv sodnih organov. Zaskrbljeni Horvat opozarja, da se preveč odmevnih hišnih preiskav glede gospodarskega kriminala konča že v kali, primeri pa ne dobijo sodnega epiloga.

Pohvalil je delo organov pregona, ki so po njegovih besedah tokrat delovali hitro in učinkovito. V izjavi za mdije pred državnim zborom je še dodal, da se z nedavnimi odstopi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja preveč ne ukvarjajo in ne pričakujejo dodatnih pojasnil: ''Hojs je praktično povedal vse, kar je nameraval povedati,'' poroča STA.

Grims: Velika težava je policija, ki se prilagaja dnevni politiki

Torkove hišne preiskave, ob katerih je odstopil minister Hojs, so odmevale tudi med poslanci. Poslanec SDS Branko Grims je kot velik problem navedel "policijo, ki se prilagaja dnevni politiki", kar po njegovih besedah sicer ne velja za vse tiste, "ki hrbet nastavljajo za varnost državljank in državljanov vsak dan". Kot nedopustno je označil tudi, da so o neki preiskavi še pred njeno izvedbo obveščeni mediji, poroča STA.

Poslanec DeSUS Robert Polnar je ob tem zagotovil, da koalicija deluje normalno. Pojasnil je, da Hojsa pred nastopom ministrskega položaja ni poznal, njegovo ministrsko delo pa je ocenjeval kot "delo zelo marljivega, prizadevnega človeka". "To, kar je pa zdaj storil, je pa za slovenske politične razmere nenavadno. On je pač ocenil, da svojega poslanstva kot minister ne more opravljati naprej, in je odstopil in to je tisto, kar je najbolj korektno," je ocenil Polnar.

Aleš Hojs
Novice Minister Hojs odstopil, odhaja tudi direktor policije Travner #video
Ne spreglejte