Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2020,
11.57

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

100

Natisni članek

Aleš Hojs

Torek, 30. 6. 2020, 11.57

3 leta, 9 mesecev

Minister Hojs odstopil, odhaja tudi direktor policije Travner #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

100

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je nepreklicno odstopil, predsednik vlade Janez Janša pa je odstop sprejel. Svoj odstop je ministru Hojsu danes ponudil tudi generalni direktor policije Anton Travner. Hojs je njegov odstop sprejel. Sicer pa je Hojs ob odstopu povedal, da je proti ministru za obrambo Mateju Toninu spisana kazenska ovadba. Kot je pojasnil, ne ve natanko, za kaj gre, a naj bi bila povezana z izdajo tajnih podatkov ob objavi poročila o arbitraži. Tonin odgovarja, da ima mirno vest in se zastraševanj ne boji.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Fajonova, Šarec in Mesec bi spet odstopili vlado #video

Nacionalni preiskovalni urad danes na več lokacijah po državi, tudi na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, izvaja hišne preiskave, povezane z nakupom zaščitne opreme. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na vladni tiskovni konferenci danes komentiral preiskavo.

Dejal je, da o preiskavah ni bil obveščen vnaprej, ga pa je o tem zjutraj obvestil namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica. Prav tako je izvedel tudi, da so ministru Počivalšku za čas hišne preiskave odvzeli prostost.

Zdravko Počivalšek
Novice Preiskovalci zapustili ministrstvo. Počivalšek se je odpeljal brez komentarja. #foto #video

Hojs je povedal, da se kot minister nikoli ni vpletal v delo policije, koga, kdaj in zakaj preiskovati. "Moje stališče je bilo vedno, da je treba v tej državi narediti red za vse, da je treba kazniva dejanja preganjati. Da je treba tiste, ki ta kazniva dejanja izvršujejo, bodisi na kakršnikoli podlagi, vključno z nami funkcionarji, preganjati in ustrezno sankcionirati," je povedal. Dodal je, da na žalost ne more spregledati dejstva, da imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, ki na NPU stojijo že leta, da imamo na sodiščih in tožilstvu v predalih celo vrsto stvari. 

Hojs ni mogel doseči sprememb

V odstopni izjavi, ki jo je Hojs poslal predsedniku vlade Janezu Janši, pa je minister zapisal, da se po času, ko je vlada uspešno zajezila prvi val epidemije, v družbi "ponovno intenzivirajo medijski in pritiski varnostnih organov na vse tiste, ki v vladni ekipi to delo zavzeto, odgovorno in v dobro državljanov opravljamo".

"Tako smo včeraj lahko prebrali, da se pripravljajo hišne preiskave na domu ministra Počivalška, da je nezakonito, še pred zagovorom ministra Tonina, zanj že spisana kazenska ovadba in da se uresničujejo grožnje, ki jih je v kolumni za tednik Mladino, pred dvema mesecema, tej vladi napovedal tvorec največjih slovenskih policijsko-političnih afer Drago Kos. Danes so se te napovedi potrdile kot točne," je zapisal.  


Hojs v nadaljevanju piše, da kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do zdaj v policiji izvedel generalni direktor policije, meni, da je "udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezi s tožilstvom in sodstvom ta iste provenience, tako močno zasidrana v sistem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji". 

Tonin: Zastraševanj se ne bojim, imam mirno vest

Sicer pa je Hojs za STA pojasnil, da je za ovadbo obrambnega ministra Mateja Tonina izvedel od novinarjev in da naj bi šlo za objavo poročila o arbitraži. Podobno sicer predvidevajo tudi v NSi. Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki ji je takrat kot opozicijski poslanec predsedoval prvak NSi Tonin, je namreč 11. novembra lani objavila javni del poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Tonin je takrat zatrdil, da v njem ni tajnih podatkov.


Ne glede na to, ali gre za arbitražo ali za kakšne druge očitke, pa Tonin zatrjuje, da ima mirno vest. "Zastraševanj se ne bojim. Na koncu vedno zmaga resnica," je napisal na Twitterju. S tem se je, kot pojasnjujejo v NSi, odzval tudi na hišne preiskave pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, piše STA.

V policijskem sindikatu zavračajo "neutemeljene obsodbe" ministra Hojsa in pričakujejo opravičilo

V Policijskem sindikatu Slovenije so v luči zavarovanja pravic zaposlenih najostreje zavrnili "neutemeljene in povsem neargumentirane obsodbe" ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki jih je po mnenju sindikata ob odstopu izrekel v škodo vseh zaposlenih. V sindikatu zato pričakujejo, da se bo minister v odstopu opravičil vsem policistom.

Na spletni strani sindikata so povzeli nekaj njegovih izjav, med drugim, da "del policije zavestno sodeluje v ščitenju kriminala politično pravih posameznikov in pod krinko preganjanja kriminala v spregi z izbranimi mediji zastrašuje, ovaja in drugače preganja posameznike, ki jim politično niso pogodu" ter da mu obstoječa zakonodaja in pristojnosti niso omogočale učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji.

Ob tem so v sindikatu poudarili, da jim kot socialnemu partnerju, ki je odgovoren za varovanje pravic zaposlenih, niti minister za notranje zadeve niti generalni direktor policije nista nikoli omenila, da se srečujeta s kakršnimi koli omrežji, ki bi lahko kakor koli vplivala na opravljanje dela policistov in pravice zaposlenih. Navedene izjave se sindikatu zdijo toliko bolj nenavadne, ker je pred zgolj štirimi dnevi v okviru proslave ob dnevu policije v Tacnu prav Hojs javno pohvalil izjemno delo in požrtvovalnost vseh slovenskih policistov, med katere spadajo tudi vsi kriminalisti, so spomnili.

Policisti so po navedbah sindikata strokovni, samostojni in neodvisni pri izvrševanju svojega poslanstva do ljudi, to je varovanja njihovih življenj, premoženja in zagotavljanja njihove varnosti. "Prav policisti smo namreč tisti javni uslužbenci, nad katerimi največ različnih institucij izvaja različne oblike in načine nadzora, ki praviloma (pre)večkrat in pretirano posega v človekove pravice policistk in policistov in jih zaradi (pre)visokih standardov na področju etike in morale tudi neupravičeno najostreje sankcionira, s tem pa povzroča neposredno škodo policistkam in policistom ter njihovim družinam," so še zapisali. V Sindikatu policistov Slovenije za odziv niso bili dosegljivi. (STA)
Ne spreglejte