Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2020,
13.59

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

137

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša vlada Luka Mesec Marjan Šarec Tanja Fajon

Torek, 30. 6. 2020, 13.59

3 leta, 9 mesecev

Fajonova, Šarec in Mesec bi spet odstopili vlado #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

137

Borut Pahor Janez Janša | Predsednik vlade za zdaj ne komentira preiskave zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. | Foto STA

Predsednik vlade za zdaj ne komentira preiskave zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Foto: STA

Konkretnega preiskovalnega postopka zoper ministra Zdravka Počivalška ne komentiram, je danes v odzivu zapisal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da komentira dvojna merila pri izboru prioritet Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), tožilstva in sodstva. "Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakonom, profesionalno in neselektivno," je med drugim zapisal. K odstopu vlade pa so danes že pozvali predsednik stranke LPŠ Marjan Šarec, predsedujoča SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. V koalicijskih strankah so z odzivi danes zadržani. 

Zdravko Počivalšek
Novice Preiskovalci zapustili ministrstvo. Počivalšek se je odpeljal brez komentarja. #foto #video

Na današnje preiskave, povezane z nakupom zaščitne opreme, ki jih vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), se je na svojem profilu na Twitterju odzval tudi predsednik vlade Janez Janša. Zapisal je, da konkretnega preiskovalnega postopka zoper ministra Zdravka Počivalška ne komentira. Policija je za čas preiskave Počivalška pridržala, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in direktor policije Anton Travner pa sta odstopila.

"Že dolgo v ospredju politične simpatije in medijski pritiski"

"Če gre za podobne obtožbe, kot so se pojavljale v interpelaciji nekaterih strank skrajne levice, jih je vlada argumentirano zavrnila že v odgovoru nanjo, državni zbor pa jih je prav tako zavrnil s prepričljivo večino," je zapisal premier in opozoril na dvojna merila pri izboru prioritet NPU, tožilstva in sodstva. "Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakonom, profesionalno in neselektivno," je poudaril premier Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je danes poudaril, da je skrajni čas, da zagotovimo dosledno spoštovanje ustave in zakonov ter enaka merila za vse. | Foto: Gov.si Predsednik vlade Janez Janša je danes poudaril, da je skrajni čas, da zagotovimo dosledno spoštovanje ustave in zakonov ter enaka merila za vse. Foto: Gov.si

"Očitno pa je, da so pri določitvi prioritet pri vseh treh institucijah že dolgo v ospredju politične simpatije ter medijski pritiski in ne teža suma kaznivih dejanj oziroma oškodovanja premoženja ali javnih koristi. Zato danes že hišna preiskava pri ministru Počivalšku, čeprav postopki nabav zaščitne in medicinske opreme niso stari niti štiri mesece, čeprav so minili v skrajno zaostrenih razmerah pandemije ter popolnega kaosa na trgu in številni niti še niso končani," je poudaril. 

Janša je med drugim še zapisal, da preskakovanje prioritet, selektivna pravica, založene ovadbe in prijave, zamujeni roki, politične zlorabe postopkov, sodniki na strankarskih zborovanjih, nepotizem in splošna politizacija dela represivnih organov onemogočajo normalno delovanje parlamentarne demokracije v državi. "Zato je naša dolžnost in skrajni čas, da zagotovimo dosledno spoštovanje ustave in zakonov ter enaka merila za vse," je za konec še zapisal Janša. Ves zapis premierja lahko preberete v tvitu zgoraj.

interpelacija Zdravko Počivalšek
Novice Interpelacija: Počivalšek ostaja minister

Fajonova: Dogajanje v državi je skrb vzbujajoče

Sicer pa se ob dogajanjih že ves dan vrstijo politični odzivi. V popoldanski izjavi za javnost je predsedujoča SD Tanja Fajon dejala, da so današnji dogodki skrb vzbujajoči. "Smo sredi globoke krize in namesto da bi se vlada ukvarjala z reševanjem težav ljudi, se mi veliko preveč ukvarjamo s kriminalom epskih razsežnosti, ki verjetno sega v sam vrh vlade," je povedala Fajonova.

Celotno izjavo si lahko pogledate v posnetku zgoraj.


Kot je dejala, so pridržanje Počivalška ter odstopa Hojsa in direktorja policije Travnarja dokaz, da vlada ne more več delovati. "Vlada nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo, zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi. Da ponudi priložnost novi vladi, ki se bo resno lotila reševanja težav ljudi, predvsem pa spet pridobila zaupanje ljudi," je pojasnila predsedujoča SD.

Poudarila je še, da so "vsi izgovori ministra Hojsa, napadi in preusmerjanje pozornosti nepomembni. To, kar počne minister, je zelo neresno. Imamo dobro policijo, dober Nacionalni preiskovalni urad in ni prav, da jim delo preprečujemo", je še dodala Fajonova.

Šarec: Neodvisnost organov pregona je trn v peti vladajočih

Na Twitterju se je odzval tudi nekdanji predsednik vlade in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Zapisal je, da so "opozarjali na sumljive vladne prakse in zdaj se kažejo razsežnosti. Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih". 

Aleš Hojs
Novice Minister Hojs odstopil, odhaja tudi direktor policije Travner #video

Fajonova: Ne Aleš Hojs, ta vlada mora oditi

Še pred popoldansko izjavo za javnost pa je Fajonova na Twitterju zapisala, da je minister za notranje zadeve nekdanji direktor enega izmed medijev pod okriljem SDS. "Dva medija s tega seznama sta včeraj objavila notranjo informacijo policije. V opozorilo osumljenemu članu vlade? Z namenom preprečiti preiskavo? Ne Aleš Hojs, ta vlada mora oditi," je zapisala in dodala ključnik #dovolJJ.


Mesec: Poletje bo še vroče

Predsedujoči Levici Luka Mesec pa je na Facebooku zapisal, da so nas "danes zjutraj presenetile dobre novice: Zdravko Počivalšek je v priporu zaradi koruptivnih poslov z maskami, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Travner pa sta odstopila".

"A sosledje dogodkov je sledeče: Hojs in Travner sta odstopila po tem, ko so kriminalisti priprli Počivalška. Kar pomeni, da sta svoj odstop podala zato, ker jima policije ni uspelo povsem politično podrediti SDS. Pred šefom se posipata s pepelom, ker še vedno obstajajo kriminalisti, ki delujejo po svoji vesti in poklicni etiki, ne pa po partijskem diktatu.

Koordinator Levice Luka Mesec | Foto: STA , Koordinator Levice Luka Mesec Foto: STA ,

Janša je njun odstop sprejel, ker je moral po priprtju Zdravka Počivalška svojim koalicijskim partnerjem pokazati, da bodo korupcijo branili skupaj, z vsemi sredstvi, tudi če bo za to moral žrtvovati koga iz svojih vrst.

Za veselje je torej še prezgodaj. Nova24 in druga Janševa trobila so že začela z osebnimi diskreditacijami kriminalistov, ki so postopke izpeljali, naslednika Hojsa in Travnerja pa bosta zagotovo dobila nalogo, da podreditev policije Janši opravita bolje. In da preiskavo ovirata, ustavita.

Skratka, problem ostaja. Ne le Hojs in Travner, oditi mora vlada. A današnje dogajanje, kljub pridržkom, ki sem jih izrazil, pomeni resne težave zanjo. Poletje bo še vroče," je zapisal.

NE LE HOJS IN TRAVNER, ODITI MORA VLADA! Danes dopoldan so nas presenetile dobre novice: Zdravko Počivalšek je v...

Posted by Luka Mesec on Tuesday, 30 June 2020


Pivčeva: Pričakujem korektno in objektivno delo organov

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec pa je pojasnila, da dogajanja in postopkov glede hišnih preiskav ne pozna in bi jih bilo nekorektno komentirati. "V vsakem primeru pričakujem, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Sama si pa predvsem želim, da v tem pregretem političnem ozračju ostanemo vsi dostojni pri teh komentarjih in komentiramo zgolj tiste postopke, ki jih poznamo, ali pa, kar je v naši pristojnosti," je dejala.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec | Foto: STA , Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec Foto: STA ,

Tako tudi ni želela komentirati Hojsovih izjav, da gre za politično motivirano preiskavo. Na vprašanje, kako bo dogajanje vplivalo na koalicijo, pa je odgovorila, da zadeva še ni končana. "Ko bo znanega kaj več, pričakujem, da se bomo tudi koalicijski partnerji usedli, se seznanili z dejstvi in potem tudi sprejemali odločitve," je pojasnila Pivčeva, sicer tudi kmetijska ministrica, poroča STA.

V koalicijskih strankah so z odzivi zadržani

Tudi v drugih koalicijskih strankah so z odzivi danes zadržani. V poslanski skupini SDS so pojasnili, da dogajanja ne bodo komentirali. Da se bodo vzdržali komentarja, so sporočili tudi iz NSi. Kot je glede obrambnega ministra Mateja Tonina iz vrst NSi dejal Hojs, je danes izvedel, da je tudi zoper njega spisana kazenska ovadba, in to vnaprej, saj niso niti počakali Toninovega zagovora pri kriminalistih. Prav tako se na dogajanje za zdaj še niso odzvali v SMC, iz katere prihaja gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pri katerem so danes hišne preiskave, poroča STA.

Jelinčič: Del vodstva policije s političnim delom zavira njeno strokovnost

Nekateri kader v vrhu policije je politično nameščen in zavira njeno strokovno delo, zato bi ga bilo treba razrešiti, pa je v odzivu dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Prepričan je, da premier Janez Janša Hojsovega naslednika že ima. 

Več o odzivu Zmaga Jelinčiča si lahko pogledate v posnetku zgoraj.


"Tisti, ki so skoraj pri vrhu, pa so politično nameščen kader, ki je na položajih že 30 let ali več in zavira strokovno delo policije," je prepričan. Takšen kader je treba po njegovem mnenju odstraniti. Premier Janša ima po njegovih besedah zagotovo kandidata, ki je pripravljen prevzeti položaj notranjega ministra ter ministrstvo voditi intenzivneje in brez strahu pred posledicami, še poroča STA.

Ne spreglejte