Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2020,
8.18

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

178

Natisni članek

Koronavirus maska zaščitna oprema NPU Zdravko Počivalšek

Torek, 30. 6. 2020, 8.18

3 leta, 9 mesecev

Preiskovalci zapustili ministrstvo. Počivalšek se je odpeljal brez komentarja. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

178

Potem ko se je včeraj po Ljubljani razširila govorica, da je sodnica Mojca Kocijančič odredila preiskave zaradi nabave zaščitnih sredstev in ventilatorjev proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku in nekdanji poslanki SMC Andreji Potočnik, so se preiskave, ki bi morale biti že v ponedeljek, danes tudi zgodile. Po neuradnih podatkih jih je predlagal NPU, temeljile pa naj bi v glavnem na ugotovitvah Tarče in trditvah uradniškega funkcionarja, zaposlenega na blagovnih rezervah, Ivana Galeta in zdravnika Riharda Knaflja.

Borut Pahor Janez Janša
Novice Fajonova, Šarec in Mesec bi spet odstopili vlado #video

Hišna preiskava na Počivalškovem domu in v prostorih ministrstva za gospodarstvo se je končala v večernih urah. Po koncu preiskave  so po informacijah novinarja Planet TV Počivalška odpeljali še na zaslišanje na NPU. Malo pred 23. uro se je Počivalšek, brez izjav, odpeljal izpred poslopja NPU.

Počivalšek si želi hitre in strokovne preiskave brez očitne politične motivacije

Malo pred 22. uro zvečer so na Počivalškovemu Facebook profilu objavili, da je minister "v preiskavi polno sodeloval". Dodali so, da si, kot je že dejal, želi, da bi se primer nabave zaščitne opreme preiskal hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije.

V sporočilu so navedli še, da bo minister za vsa pojasnila pristojnim organom na voljo tudi v prihodnje.

"Cilj ministra je bil vseskozi izključno zagotoviti dovolj zaščitne opreme, ki jo je Slovenija v epidemičnih razmerah nujno potrebovala," še navaja objavljeno sporočilo.

Med preiskavo so mu začasno odvzeli prostost

Kot je na novinarski konferenci pojasnil notranji minister Aleš Hojs, je okoli 9. ure zjutraj prejel obvestilo namestnika direktorja slovenske policije Jožeta Senice, da so gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku za čas hišne preiskave NPU začasno odvzeli prostost. Ob tem so prostost in policijsko pridržanje odredili še eni osebi, so pozneje sporočili z Generalne policijske uprave.

Izjava notranjega ministra Aleša Hojsa.


Aleš Hojs
Novice Minister Hojs odstopil, odhaja tudi direktor policije Travner #video

Janša ne želi komentirati današnjih preiskav

Hojs je še sporočil, da je premierju Janezu Janši danes ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Premier Janša medtem ne želi komentirati današnje kriminalistične preiskave, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Ne želijo komentirati niti, ali Počivalšek še vedno uživa zaupanje predsednika vlade.

Hišne preiskave potekajo tudi na sedežu Geneplaneta. Video: Vitomir Petrović.


NPU danes na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, med drugim tudi na zavodu za blagovne rezerve, ministrstvu za gospodarstvo in domačiji ministra Počivalška, s preiskavami zbira podatke, ali se je pri nabavi zaščitne opreme in ventilatorjev za potrebe epidemije bolezni covid-19 res zgodilo oškodovanje javnih sredstev, s čimer naj bi nastala velika premoženjska škoda. Zjutraj je o tem prvi poročal portal Necenzurirano. V preiskavi sodeluje 53 kriminalistov. Z Generalne policijske uprave so še sporočili, da bodo uvedli notranjevarnostni postopek zaradi suma, da so bili nepoklicanim osebam razkriti varovani podatki policije.

Sodnica Maja Kocijančič, ki je odredila preiskavo, je nekdanja žena pravosodnega ministra LDS Aleša Zalarja. Zdravnik Rihard Knafelj pa je pred dvema letoma pomagal pisati program zdaj opozicijski LMŠ Marjana Šarca. Preiskava je danes tudi na sedežu podjetja Geneplanet, kamor je prišel tudi odvetnik Emil Zdolšek.

NPU opravil pogovor z Zakrajškom in Černetom

Predstavniki NPU so dopoldne na sedežu zavoda za blagovne rezerve opravili pogovor z nekdanjim direktorjem Antonom Zakrajškom in podpisnikom pogodbe s podjetjem Geneplanet Alojzom Černetom. "Zavod vseskozi konstruktivno sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo pretekle aktivnosti zavoda," so v zavodu zapisali v sporočilu za javnost.

Fotogalerija
1 / 2

Kriminalisti na sedežu gospodarskega ministrstva. Foto: Ana Kovač.


Rihard Knafelj
Novice LMŠ na sporen način v nakupih respiratorjev?

Prve večje polemike o dogajanju pa so se zgodile že včeraj zvečer, ko je Nova24TV objavila, da naj bi v ponedeljek v Podčetrtku na kriminaliste že čakala televizijska ekipa POP TV, kar pa je urednica Tjaša Slokar Kos pozneje odločno zanikala. Tako:

Del zgodbe, ki jo je Tjaša Slokar Kos zanikala, je bilo tudi, da naj bi bil v dogajanje vpleten nekdanji kriminalist, šef KPK in njen mož Drago Kos. Da se je vendarle nekaj dogajalo, pa se je pokazalo danes zjutraj.

Sedež podjetja Geneplanet, kjer se nadaljuje kriminalistična preiskava. | Foto: Vitomir Petrović Sedež podjetja Geneplanet, kjer se nadaljuje kriminalistična preiskava. Foto: Vitomir Petrović

Na govorice o tem, da so odrejene preiskave, se je včeraj premier Janez Janša (SDS) odzval tako:

Kriminalistična preiskava na sedežu ministrstva za gospodarstvo v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Kriminalistična preiskava na sedežu ministrstva za gospodarstvo v Ljubljani Foto: Ana Kovač

To ni prva preiskava proti ministrom, že pred tem je policija na pobudo zveze borcev začela zbirati podatke o delu zunanjega ministra Anžeta Logarja zaradi njegovih političnih ocen o delu slovenskega pravosodja, ker naj bi z dopisom Bruslju v poročilu o vladavini prava sramotil slovenski narod in obrekoval. Ljubljanska policijska uprava je po navodilu ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva začela zbirati dodatne informacije, ker je Logar med drugim zapisal:

"V Sloveniji so se številni nerazumno dolgi sodni postopki končali zaradi zastaranja. Naša država je izgubila veliko primerov na Sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Bili smo priča neučinkovitemu pregonu bančne goljufije, nespoštovanju načela videza nepristranskosti in nekaj sodnikov je celo uporabilo totalitarno simboliko. Redno sodstvo je opozicijske politike obsodilo in postopki so se končali na ustavnem sodišču, ki je njihove sodbe razveljavilo. Kar nekaj odločitev ustavnega sodišča ni bilo izvršenih."

Več o tem si lahko preberete v članku:

Anže Logar
Novice Policiji ponujamo prevod Logarjevega dopisa v Bruselj
Ne spreglejte