SiolNET. Novice Slovenija
5,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Policija preiskuje Logarja in dopis v Bruselj

Policiji ponujamo prevod Logarjevega dopisa v Bruselj

5,45

termometer

Anže Logar | Zunanji minister Anže Logar naj bi z dopisom o stanju pravosodja, ki ga je poslal v Bruselj, sramotil slovenski narod, so navedli v Združenju borcev za vrednote (ZZB) NOB Savsko naselje. | Foto: STA
Zunanji minister Anže Logar naj bi z dopisom o stanju pravosodja, ki ga je poslal v Bruselj, sramotil slovenski narod, so navedli v Združenju borcev za vrednote (ZZB) NOB Savsko naselje. Foto: STA

Policija na zahtevo tožilstva prosi ministrstvo za zunanje zadeve, da ji v slovenskem jeziku posreduje spremni dopis zunanjega ministra Anžeta Logarja evropskemu komisarju za pravosodje. Ta je bil sicer komisarju Didieru Reyndersu poslan v angleškem jeziku, ga je pa vlada na svoji spletni strani objavila tudi v slovenščini.

ZZB NOB Savsko naselje je zoper zunanjega ministra Anžeta Logarja sredi maja vložila kazensko ovadbo, ker naj bi z dopisom Bruslju v poročilu o vladavini prava sramotil slovenski narod in obrekoval. Ljubljanska policijska uprava zdaj po navodilu ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva zbira dodatne informacije v zvezi s tem primerom.

Minister Logar je včeraj na Twitterju objavil dopis ljubljanske policijske uprave, iz katerega je razvidno, da  policisti preiskujejo sum kaznivega dejanja obrekovanja po 159. členu kazenskega zakonika, kaznivega dejanja sramotitve države po 1. odstavku 163. člena ter kaznivega dejanja sramotitve slovenskega naroda po 165. členu kazenskega zakonika.

Po navodilu in usmeritvah okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani v dopisu ministrstvo za zunanje zadeve prosijo, naj posreduje medresorsko poročilo o vladavini prava v Sloveniji, ki je bilo poslano Evropski komisiji, ter spremni osebni dopis ministra Logarja.

Dopis | Foto: Logar: Bi pri pregonu bančne kriminalitete šlo z enakim tempom?

Logar, ki je dopis objavil na družbenem omrežju, je ob tem zapisal: "Pa naj še kdo reče, da organi pregona v Sloveniji ne delujejo. Pri meni ekspresno. 15. 5. ZZB NOB poda kazensko ovadbo, 22. 5. usmeritve poda ODT, 30. 5. pa policija že zbira dodatne informacije. Bi pri pregonu bančne kriminalitete šlo z enakim tempom?"

Policija zdaj skuša pridobiti prevod Logarjevega dopisa v slovenskem jeziku, ki je sicer že objavljen na spletni strani slovenske vlade. Celoten dopis si lahko preberete spodaj:

Gospod Didier Reynders
komisar za pravosodje
Evropska komisija
BRUSELJ

Spoštovani komisar,

zahvaljujem se vam za pismo o pripravi prvega letnega poročila Evropske komisije o stanju pravne države. Pošiljam vam prispevek, ki so ga skupaj pripravila vsa pristojna ministrstva in druge zadevne demokratične institucije v Sloveniji.

V dokumentu Slovenije je prikazan normativni okvir, ki se nanaša na štiri stebre poročila o stanju pravne države, na katere se osredotočate. V zvezi s tem ne dvomim, da ima Slovenija dober institucionalni in pravni okvir. Tako naj ne bi bilo težko pripraviti normativnega dela poročila.

Izziv pa bo, kako objektivno oceniti, kaj se dejansko dogaja v okviru danega nabora pravil in institucij ter zunaj njega. Tega verjetno ni mogoče narediti samo s sklicevanjem na mnenje nekaterih domačih ali mednarodnih institucij. Potrebno bo bolj poglobljeno razumevanje strukturnih značilnosti države, njene pravne, gospodarske, družbene in politične kulture kot tudi njene demokratične dediščine. Iskreno upam, da bo Komisija kos temu velikemu izzivu in bodo njena prizadevanja uspešna. V drugi polovici naslednjega leta bo Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije in resnično upam, da bo poročanje tlakovalo pot celovitemu in verodostojnemu mehanizmu EU za spremljanje stanja pravne države.

V zadnjih letih smo namreč pogrešali glas Evropske komisije ali drugih evropskih institucij o stanju pravne države v Sloveniji. Redka so bila vprašanja o vlogi sodstva pri vzpostavljanju trdnega in zaupanja vrednega pravosodnega sistema.

V Sloveniji so se številni nerazumno dolgi sodni postopki končali zaradi zastaranja. Naša država je izgubila veliko primerov na Sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Bili smo priča neučinkovitemu pregonu bančne goljufije, nespoštovanju načela videza nepristranskosti in nekaj sodnikov je celo uporabilo totalitarno simboliko. Redno sodstvo je opozicijske politike obsodilo in postopki so se končali na Ustavnem sodišču, ki je njihove sodbe razveljavilo. Kar nekaj odločitev Ustavnega sodišča ni bilo izvršenih.

Poleg tega ni nihče postavil vprašanja o selektivni pravici, ko kljub zadostnim dokazom nihče v Sloveniji ni preganjal domnevnega pranja milijarde evrov za Iran. Zadevo pa je preiskala parlamentarna komisija, ki sem jo osebno vodil in je pokazala, da je prišlo do očitne kršitve mednarodnih sankcij. Vse to je omajalo zaupanje ljudi v pravosodni sistem, ki je po podatkih Eurostata med najnižjimi v državah EU.

Glede na vse to se slovenska vlada ne zavzema le za spodbujanje vrednot pravne države v EU, temveč se v celoti zaveda, kaj vse bo treba narediti doma. Prepričan sem, da vsakoletno objektivno in poglobljeno poročanje Komisiji daje edinstveno priložnost za njen verodostojen prispevek k tem ciljem. Pri tem se zanašam na uporabo enakih standardov za vse države članice, ki temeljijo na primerljivih in nepristranskih informacijah ter zanesljivih virih. Koristen bi bil odkrit dialog, ki temelji na poglobljenem razumevanju stanja v državi članici. To so po mojem mnenju ključna zagotovila za kakovost in verodostojnost prvega letnega poročila in vseh naslednjih.

Naj zaključim z izrazi svoje trdne podpore vam in vašim prizadevanjem za spodbujanje pravne države v EU. Če potrebujete dodatne informacije ali menite, da so potrebna dodatna pojasnila glede Slovenije, sem vam na voljo. Z veseljem vam bom pri tem pomagal.

S spoštovanjem.

Kazensko ovadbo zoper ministra Logarja je sredi maja vložila krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote (ZZB) NOB Savsko naselje. Logar naj bi z dopisom o stanju pravosodja, ki ga je poslal v Bruselj, sramotil slovenski narod, so med drugim navedli. Še najbolj jih je zmotilo primerjanje rdeče zvezde s totalitarnim simbolom. Kot so takrat pojasnili za portal 24ur, je za ta simbol med drugo svetovno vojno umrlo preveč domoljubnih Slovenk in Slovencev, da bi se danes iz njega norčeval minister, navaja STA. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 48
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin