SiolNET. Novice Slovenija
3,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mikrobiolog Pretnar: Le lekarne in trgovine naj ostanejo odprte #video

3,79

termometer

Zapreti se morajo vse nepotrebne ustanove, le lekarne in trgovine naj ostanejo odprte, je v oddaji Zakulisno na Planetu povedal mikrobiolog Gorazd Pretnar, ki je vseskozi opozarjal, da z ukrepi zamujamo.

Že tretji teden se v oddaji Zakulisje na Planetu pogovarjajo o epidemiji smrtonosnega koronavirusa. "Vsi se strinjamo, da smo številni, če ne kar večina med nami močno podcenili nevarnost, ki se je razmahnila v neslutene razsežnosti. Šele pred tednom dni smo dobili prvega pacienta in danes smo že razglasili epidemijo, zaprli mejo z Italijo, zapiramo vrtce, šole, uvajamo delo od doma, zdravstveno osebje ima delovno obveznost," je v uvodu povedal voditelj Rajko Gerič.

Zdaj sprejemamo ukrepe, na katere so nekateri strokovnjaki opozarjali že pred tedni. Med njimi je Gorazd Pretnar, mikrobiolog, ki je vseskozi opozarjal, da z ukrepi zamujamo.

"Rigorozni ukrepi, da ne zamudimo še enkrat"

Kot pravi Pretnar, smo bili v Sloveniji z ukrepi pozni. "Smo v fazi, ko je treba uvesti tako rigorozne ukrepe, kot so jih Italijani, da ne zamudimo še enkrat," je dodal.

Kot pravi, lahko z ukrepi dosežemo konec širitve virusa, a kot poudarja, se takrat za nas delo šele začne. "S tem se vrnemo na začetek prvih počitnic, ko še nismo imeli nobenega okuženega. Takrat se začne braniti mejo, da znova ne dobimo okuženih, tako kot se zdaj dogaja na Kitajskem," pravi.

Kot je še povedal, je zdaj čas, da gremo vsi državljani v izolacijo, da imamo čim manj stikov s komerkoli drugim.

V ponedeljek se mora uresničiti res rigorozen ukrep, da se zaprejo vse nepotrebne ustanove, vsi muzeji, le lekarne in trgovine naj ostanejo odprte, je dejal. V trgovinah pa je treba poskrbeti, da ne bodo prostor nadaljnjega širjenja koronavirusa.

Kaj vse je še povedal Pretnar, pa v posnetku zgoraj.

koronavirus grafika Foto: Vlada RS

Preberite še:

Maja Albahari Novice Pretresljiva izpoved Slovenke, ki živi v Italiji #video Koronavirus Novice Najnovejši podatki: 96 potrjenih primerov, smo v drugi fazi širjenja virusa #video Janez Janša Novice Koronavirus: kakšne ukrepe pripravlja prihajajoča vlada #video Koronavirus Novice Infektologi: Že danes je v Sloveniji treba zaustaviti javno življenje #video Maska koronavirus Novice Kdo bo plačal, če boste zaradi koronavirusa ostali doma #grafika

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 172
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin