Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2024,
12.24

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

delodajalci sindikat Robert Golob Luka Mesec Ekonomsko-socialni svet

Torek, 23. 4. 2024, 12.24

1 teden, 3 dni

Mesec: Socialni dialog se obuja, ESS bi lahko zasedal že maja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Luka Mesec | Luka Mesec pravi, da bodo izhodišča za pokojninsko reformo skoraj zagotovo na vladi že v sredo. | Foto STA

Luka Mesec pravi, da bodo izhodišča za pokojninsko reformo skoraj zagotovo na vladi že v sredo.

Foto: STA

Socialni dialog se obuja, je po srečanju socialnih partnerjev, ki ga je sklical premier Robert Golob, povedal minister za delo Luka Mesec. Kot je pojasnil, so se dogovorili za pripravo protokola o delu Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Socialni partnerji naj bi za skupno mizo sedli takoj, ko bo protokol podpisan, minister upa, da bo to že v maju.

Socialni partnerji so zasedali le nekaj več kot eno uro in se v tem kratkem času dogovorili, da bo posebna skupina s predstavniki vseh treh strani pripravila besedilo protokola o delu ESS, tudi o prednostnih vsebinah, je v izjavi za medije v Ljubljani povedal Mesec.

Spremembe pokojninske in davčne zakonodaje

O prednostnih temah konkretneje ni spregovoril, je pa ocenil, da bodo glavne spremembe pokojninske in davčne zakonodaje, o čemer da se bo treba na ravni socialnih partnerjev izdatno pogovarjati. Minister je izpostavil, da so na vladi že preoblikovali način dela, tako da bodo v zvezi z zakonodajo najprej pripravljena izhodišča, ki bodo nato predmet socialnega dialoga.

Izhodišča za pokojninsko reformo bodo po njegovih besedah skoraj zagotovo na vladi že v sredo. Za socialni dialog bo na voljo pol leta, nato bo šel predlog v postopek v DZ, ki bo sklenjen v prvem četrtletju 2025, je napovedal. Izhodišča sprememb na področju davkov naj bi bila medtem pripravljena v maju.

Premier Golob po sestanku: Bilo je super

Mesec je zatrdil še, da bo za to, da bo socialni dialog, ki je zaradi odhoda delodajalcev zamrznjen že vse od julija lani, spet stekel, "dal vse od sebe". Premier Golob, ki je sestanek sklical tudi v luči 30. obletnice ustanovitve ESS, je ob odhodu dejal le, da je bilo "super".

V četrtek, 25. aprila, bo minilo 30 let od ustanovitve ESS. Na splošno velja, da ESS prispeva h krepitvi socialne pravičnosti in socialnega miru, ki sta ključna za socialno-ekonomski razvoj države.

Na sindikalni strani so danes izpostavili predvsem velik pomen socialnega dialoga. Kot je dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, je ESS "pomemben institut", njegovo delovanje pa da je v interesu vseh socialnih partnerjev in državljanov. Spomnila je, da so v preteklosti v okviru sveta opravili velike naloge. "Nedopustno bi bilo, da zaradi principov ene, druge ali tretje strani preneha delovati," je podčrtala.

Da je bila ustanovitev ESS zgodovinski dogodek, je ocenil tudi predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. Brez njega bi bila današnja družba precej drugačna, blaginja bi bila manjša, je opozoril. ESS po njegovih besedah presega vsako posamezno organizacijo, ki ga sestavlja. Se je pa strinjal, da morajo biti socialni partnerji enakopravni in da je treba pravila sveta spoštovati.

V delodajalskih vrstah so bili danes bolj zadržani. Potem ko še v ponedeljek ni bilo znano, ali se bodo srečanja sploh udeležili, je predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar danes poudaril, da bo vnovičen zagon ESS odvisen od besedila protokola. Če bo dialog znova stekel, bodo predstavniki gospodarstva po njegovih besedah pričakovali odprtje zakonov, ki so bili v mandatu te vlade sprejeti mimo sveta. Med njimi je omenil zakonodajo s področja dolgotrajne oskrbe, napotitev delavcev v tujino in evidence delovnega časa.

Robert Golob, srečanje, EPS; Granada
Novice Robert Golob prihodnji teden s socialnimi partnerji o prihajajočih reformah
Luka Mesec
Novice V veljavi novela zakona o delovnih razmerjih
Luka Mesec
Novice Zakon o delovnih razmerjih na mizi znova v torek
vlada, pogajanja
Novice Odpovedali sejo ESS, vlada ob tem zatrjuje, da se zaveda pomena socialnega dialoga
Seja Ekonomsko-socialnega sveta
Novice Delodajalci naj bi zaradi Golobove odsotnosti bojkotirali sejo ESS
Ne spreglejte