Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2023,
6.39

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,91

Natisni članek

socialni partnerji Ekonomsko-socialni svet sindikati delodajalci Luka Mesec ministrstvo za delo pogajanja novela zakona o delovnih razmerjih

Četrtek, 16. 11. 2023, 6.39

5 mesecev, 1 teden

V veljavi novela zakona o delovnih razmerjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,91
Luka Mesec | Minister za delo Luka Mesec je v kratkem napovedal še en poseg v zakon, ko naj bi socialni partnerji uskladili še izločene rešitve, sindikati in delodajalci pa bodo k pogajanjem vabljeni še z dodatnimi predlogi. | Foto STA

Minister za delo Luka Mesec je v kratkem napovedal še en poseg v zakon, ko naj bi socialni partnerji uskladili še izločene rešitve, sindikati in delodajalci pa bodo k pogajanjem vabljeni še z dodatnimi predlogi.

Foto: STA

Z današnjim dnem je začela veljati novela zakona o delovnih razmerjih, ki so jo socialni partnerji neuspešno usklajevali od decembra lani in je na delodajalski strani sprožila številne kritike. Ob določbah evropskih direktiv, kot je petdnevni oskrbovalski dopust, prinaša ukrepe za zaščito sindikalnih zaupnikov in žrtev družinskega nasilja.

Novela na podlagi dveh evropskih direktiv delavcem prinaša pravico do petih dni neplačanega dopusta za oskrbo oz. nego družinskega člana ter pravico, da od delodajalca zahtevajo bolj predvidljivo in varnejšo obliko zaposlitve, kadar je ta na voljo.

Iz evropske zakonodaje v slovenski pravni red prenaša tudi subsidiarno odgovornost v gradbeništvu.

Delodajalci proti zaščiti sindikalnih zaupnikov

Med rešitvami, ki so naletele na največje nasprotovanje delodajalcev, sta zaščita sindikalnih zaupnikov, tako da se jim bo morebitno zadržanje odpovedi zaposlitve podaljšalo do odločitve v sporu na prvi stopnji oziroma najdlje za šest mesecev, ter zaščita žrtev nasilja v družini, med drugim s pravico do petdnevnega plačanega dopusta za urejanje zadev na centru za socialno delo, na sodiščih in podobno.

Prenovljen zakon prinaša še nekatere druge rešitve v korist delavcev. Gre za ukrepe, vezane na pisno opozorilo pred odpovedjo, izboljšave glede agencijskega dela, pravico do odklopa. Za ureditev zadnjega velja enoletno prehodno obdobje.

Maratonski sestanki, a brez uspeha

Socialni partnerji so se o noveli zakona, ki velja za malo delavsko ustavo, pogajali več mesecev. Prva različica je šla junija v javno obravnavo neusklajena, tudi to pa je bil razlog, da so delodajalci julija izstopili iz ekonomsko-socialnega sveta. Oktobra so vse tri strani na maratonskih sestankih poskusile s ponovnim usklajevanjem, a neuspešno.

Vlada je tako, da bi se izognila kazni Evropske komisije v višini 1,5 milijona evrov, v naglici v DZ poslala neusklajeno novelo, ta pa jo je potrdil. Čeprav so bile iz novele nekatere določbe iz poletnega osnutka izločene, na primer možnost 30-urnega polnega delovnega tedna in do 48-urnega počitka, je potrjena različica bližje sindikatom.

Je pa minister za delo Luka Mesec v kratkem napovedal še en poseg v zakon, ko naj bi socialni partnerji uskladili še izločene rešitve, sindikati in delodajalci pa bodo k pogajanjem vabljeni še z dodatnimi predlogi.

Posebna pogajalska skupina je bila ustanovljena septembra lani, pogajanja so zaradi zapletov stekla decembra lani.

Izredna seja DZ
Novice DZ znova potrdil novelo zakona o tujcih in o delovnih razmerjih
Državni svet
Novice Državni svet z vetom na novelo zakona o delovnih razmerjih
Državni zbor
Novice DZ ob obstrukciji poslancev SDS podprl novelo o delovnih razmerjih
Lidija Jerkič
Novice Sindikati ogorčeni nad vlado, napovedujejo odhod na ulice: "To je pljunek v oči"
Ne spreglejte