Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
12.19

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

delavci delodajalci Državni zbor zakon o delovnih razmerjih

Četrtek, 26. 10. 2023, 12.19

6 mesecev, 1 teden

DZ ob obstrukciji poslancev SDS podprl novelo o delovnih razmerjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Državni zbor | Foto STA

Foto: STA

DZ je ob obstrukciji poslancev SDS s 46 glasovi za in sedmimi glasovi proti potrdil novelo zakona o delovnih razmerjih, ki ob določbah evropskih direktiv, kot je petdnevni oskrbovalski dopust, prinaša še ukrepe za zaščito sindikalnih zaupnikov in žrtev družinskega nasilja. Tudi rdeča nit današnje obravnave je bil neuspešen socialni dialog.

Minister za delo Luka Mesec je uvodoma pojasnil, da je novela zakona, ki jo je DZ obravnaval po nujnem postopku, plod enoletnega usklajevanja in pogajanj v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Socialni dialog sicer ni bil uspešen, a se s sprejemom novele, če se želi Slovenija izogniti 1,5 milijona evrov kazni, mudi.

Novela na podlagi evropskih direktiv prinaša pravico delavcev do petih dni neplačanega dopusta za nego družinskega člana in do zahteve varnejše oblike zaposlitve, ob tem pa tudi subsidiarno odgovornost v gradbeništvu, je spomnil minister. Omenil je še druge spremembe v korist delavcev: dodatno zaščito sindikalnih zaupnikov, pravno varstvo pri pisnem opozorilu pred odpovedjo, višje zneske za agencijske delavce na čakanju, pravico do odklopa. Novela ščiti tudi žrtve nasilja v družini.

V luči nasprotovanja delodajalcev je zatrdil, da so si na ministrstvu želeli kompromisa in so se odpovedali več rešitvam, na primer obvezni božičnici, dodatku za sobotno delo, možnosti 30-urnega delovnega tedna, obveznemu 48-urnemu počitku enkrat mesečno in drugim.

Razprava minila v znamenju obžalovanja neuspešnega socialnega dialoga

Sledila je predstavitev poslanskih skupin, rdeča nit pa je bilo prav obžalovanje, da novela ni usklajena na ravni ESS.

Kot je v imenu Svobode dejal Darko Krajnc, je sicer "razumljivo, da je pri določenih vprašanjih težko najti skupni imenovalec". Socialni partnerji morajo biti po njegovih besedah enakopravni, "ključno pa je, da vse tri strani vložijo svoje napore v to, da najdejo rešitev". Skladno s tem upa, da bodo začeli sodelovati v drugem krogu, saj je Mesec napovedal, da bodo zakon o delovnih razmerjih kmalu odprli še enkrat. S tokratnimi rešitvami so sicer v Svobodi zadovoljni.

Luka Mesec, Levica
Novice Kljub kritikam novela zakona o delovnih razmerjih čez sito odbora DZ

Novela prinaša nekaj dobrih rešitev, kot je neplačani dopust za nego obnemoglih staršev, a tudi negativne ukrepe, na primer v zvezi z opozorilom pred odpovedjo pogodbe iz krivdnih razlogov, zaradi katerih bo delovna zakonodaja še bolj toga, je nadaljeval Aleksander Reberšek (NSi). Z novelo se obremenjuje gospodarstvo, posledično "bo manj investicij in manj bolje plačanih delovnih mest", je bil oster. Izpostavil je še, da se je z neusklajenimi spremembami izpostavilo vprašanje, ali imajo delodajalske organizacije v socialnem dialogu enakovreden položaj.

Spremembe v noveli sledijo zaščiti delavcev, pa je v imenu SD poudaril Soniboj Knežak. V poslanski skupini SD so z rešitvami, kot je na primer pravica do odklopa, ki je v drugih državah že uveljavljena, zadovoljni, ostaja pa grenak priokus, ker sindikati in delodajalci pri njihovem usklajevanju niso znali ali želeli preseči velikih nesoglasij, je navedel Knežak. Socialne partnerje je pozval, naj obnovijo socialni dialog in vnovič sedejo za skupno mizo.

Delavci v odnosu do delodajalcev v "izrazito podrejenem položaju"

Matej Tašner Vatovec (Levica) je medtem spomnil, da je zakon o delovnih razmerjih kot t. i. mala delavska ustava namenjen zagotavljanju pravic delavcev, saj so ti v odnosu do delodajalcev v "izrazito podrejenem položaju". Te pravice je treba varovati in nadgrajevati, je prepričan. Rešitve v noveli, kot so pravna varnost v primeru opozorila pred odpovedjo in novi ukrepi za zaščito sindikalnih zaupnikov, po njegovih besedah odgovarjajo na luknje v zakonodaji, ki jih zdaj nekateri delodajalci izkoriščajo.

sodelavci
Novice Vse to bi delodajalci radi odvzeli zaposlenim

Poslanci SDS so današnjo izredno sejo obstruirali. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je poudarila, da poslanska skupina SDS ne namerava sodelovati pri zlorabah poslovnika in pri ravnanju vlade in koalicije, "ki v bistvu izničujeta funkcijo DZ". Menila je, da zakona škodita državi, slovenskemu narodu, delodajalcem in zaposlenim. Ocenjujejo namreč, da koalicija pri teh dveh zakonih zlorablja nujni postopek obravnave, saj da zakona za to ne izpolnjujeta poslovniških pogojev. 

Poslanci so v nadaljevanju glasovali o predlaganih dopolnilih NSi, povzetih po predlogih delodajalcev – črtati so želeli nov institut izreka opozorila pred odpovedjo pogodbe iz krivdnega razloga in ukrep za dodatno zaščito sindikalnih zaupnikov. Oba predloga so zavrnili.

ZSSS v drugi krog sprememb zakona s smelimi predlogi

V ZSSS so pozdravili današnjo odločitev poslancev, da podprejo spremembe ZDR. Želeli so si še več, a narejen je korak v pravo smer, je v sporočilu za javnost zapisala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Za drugi krog je napovedala smele predloge, denimo za skrajšanje 40-urnega delovnika za vse in plačni sistem za zasebni sektor.

DZ je z današnjim sprejetjem novele zakona sklenil prvi krog sprememb delovne zakonodaje. V kratkem bo minister Luka Mesec odprl drugi krog, na katerem bodo lahko sindikati in delodajalci, kot obljublja, na vsak predlog ministrstva podali predlog svoje strani. Ali se bodo reprezentativne delodajalske organizacije ob ocenah, da je socialni dialog s sprejemom neusklajene novele pokopan, vrnile za pogajalsko mizo, še ni znano.

Medtem ko razprave po predstavitvah poslanskih skupin ni bilo, pa je več poslancev obrazložilo svoj glas pred glasovanjem o noveli.

Jožef Horvat (NSi) je izjavo ministra Mesca o tem, da je novela plod enoletnega usklajevanja, označil za "veliko zavajanje in laganje". Kot je opozoril, je 15 predsednikov gospodarskih in kmetijskih organizacij ter združenj izrazilo nezadovoljstvo z načinom sprejemanja novele, premierju Robertu Golobu pa so napisali protestno pismo.

Tašner Vatovec pa je dejal, da kapital "ni plaha, temveč glasna ptica, ki se s svojimi tačkami močno drži svoje veje". Tudi Nataša Sukič (Levica) je podčrtala, da izsiljevanje delodajalcev z izstopom iz ESS ne more biti razlog, da ne bi podprli novele.

V GZS in OZS ob potrditvi novele o delovnih razmerjih razočarani

Koalicija je s potrditvijo novele zakona o delovnih razmerjih pokazala, da ji ni mar za socialni dialog, so se na razvoj dogodkov odzvali v GZS. Razočarani so tudi v OZS. 

Kot so v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) nakazali v sporočilu za javnost, o socialnem dialogu v zvezi s sprejemanjem novele zakona o delovnih razmerjih ni mogoče govoriti. "Čeprav ga imajo vsi polna usta, je dejstvo, da se vlada in sindikati o predlogih delodajalskih organizacij sploh niso hoteli pogovarjati," je poudarila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Razočarani so tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Tudi tam so za STA opozorili, da se pri noveli ni upoštevalo niti enega predloga delodajalcev. "To pa ni socialni dialog, če se upošteva zgolj predloge sindikatov in ministrstva," so kritični.

Luka Mesec
Novice Predlog male delavske ustave nagnjen v korist sindikatov

DZ z novelo zakona o tujcih tem olajšal združevanje z družinami

DZ je s 44 glasovi za in sedmimi proti potrdil novelo zakona o tujcih, ki iz dveh na eno leto skrajšuje rok, po katerem je tujec z veljavnim dovoljenjem za začasno prebivanje upravičen do združitve z družino. Namesto pogoja znanja jezika na ravni A1 pa za družinske člane uvaja t. i. preživetveno raven znanja jezika.

Ne spreglejte