Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2024,
16.08

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

nepravilnosti Inšpektorat za delo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec

Ponedeljek, 25. 3. 2024, 16.08

1 mesec

Mesec: Najemanje zunanjih izvajalcev na inšpektoratu za delo nedopustno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10
Luka Mesec | Na novinarsko vprašanje, kako je do takšnega ravnanja sploh lahko prišlo, je minister Luka Mesec odgovoril, da je inšpektorat neodvisen organ v sestavi ministrstva. "Zdaj, ko smo to prakso zaznali, se bomo tudi odzvali," je dodal. | Foto STA

Na novinarsko vprašanje, kako je do takšnega ravnanja sploh lahko prišlo, je minister Luka Mesec odgovoril, da je inšpektorat neodvisen organ v sestavi ministrstva. "Zdaj, ko smo to prakso zaznali, se bomo tudi odzvali," je dodal.

Foto: STA

Poteza inšpektorata RS za delo, ki je z vodjo kadrovske službe sklenil pogodbo o delu prek statusa popoldanskega samostojnega podjetnika, je popolnoma nedopustna, je danes dejal minister za delo Luka Mesec. To po njegovih besedah še posebej velja zato, ker bi moral biti tak organ zgled vsem ostalim. Ministrstvo je že ukrepalo.

Po poročanju časnika Dnevnik je v zadnjih mesecih več zaposlenih na inšpektoratu za delo dalo odpoved, med njimi tudi vodja kadrovske službe. Na inšpektoratu za to delovno mesto niso objavili javnega razpisa, temveč so za opravljanje kadrovskih storitev najeli zunanjega izvajalca. Po navedbah Dnevnika gre za nekdanjo zaposleno na inšpektoratu za delo, ki je zdaj redno zaposlena v drugem javnem organu, delo za inšpektorat pa opravlja prek statusa popoldanskega samostojnega podjetnika.

Kot je ob robu seje DZ povedal Mesec, so to pred kratkim zaznali tudi sami. "To je popolnoma nedopustno, saj mora biti inšpektorat za delo zgled vsem ostalim institucijam," je dejal. Poudaril je, da so inšpektoratu že podali navodila in usmeritve ter ga opozorili, da so take prakse nedopustne.

Na novinarsko vprašanje, kako je do takšnega ravnanja sploh lahko prišlo, je odgovoril, da je inšpektorat neodvisen organ v sestavi ministrstva. "Zdaj, ko smo to prakso zaznali, se bomo tudi odzvali," je dodal.

Inšpektorat za delo vodi Katja Čoh Kragolnik. Petletni mandat glavne inšpektorice je nastopila decembra lani, potem ko je odstopil dotedanji vršilec dolžnosti Luka Lukić. Minister Mesec je po imenovanju Čoh Kragolnik dejal, da je treba zagotoviti, da bo inšpektorat izvrševal svoj osnovni namen, ki je zagotavljanje spoštovanja pravic zaposlenih. "Pri svojem delu mora biti inšpektorat kar se da učinkovit," je poudaril.

Asta Vrečko
Novice Levico zapušča 23 članov. Vrečko: Pričakujem še kakšne odstope.
Luka Mesec
Novice Mesec: S sindikati si nismo tako narazen
Štempljanje, evidentiranje, prihod na delo
Novice Napaka inšpektorata za delo: "Štempljati" se morajo v treh podjetjih, ne v 25
Inšpektorat za delo
Novice Katji Čoh Kragolnik poln mandat glavne inšpektorice za delo
Ne spreglejte