Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2024,
14.24

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

delavci Branimir Štrukelj Lidija Jerkič delodajalci evidentiranje delovnega časa sindikat

Ponedeljek, 11. 3. 2024, 14.24

1 mesec, 2 tedna

Mesec: S sindikati si nismo tako narazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Luka Mesec | Minister za delo Luka Mesec je prepričan, da si s sindikati, ki so danes zagrozili s tožbo na Sodišču EU, niso tako narazen. Vabi jih na nov sestanek. | Foto STA

Minister za delo Luka Mesec je prepričan, da si s sindikati, ki so danes zagrozili s tožbo na Sodišču EU, niso tako narazen. Vabi jih na nov sestanek.

Foto: STA

Vlada pri pripravah sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti favorizira delodajalce, ki raje kot pogajanja na ESS uporabljajo lobiranje, so na novinarski konferenci poudarili predstavniki reprezentativnih sindikalnih central. Če bodo spremembe sprejete mimo njih, so se pripravljeni obrniti na Sodišče EU, so zažugali. Minister za delo Luka Mesec medtem predlaga več sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, med drugim evidentiranje prihoda in odhoda z dela ter odmora le za kršitelje. Prepričan je, da si s sindikati niso tako narazen, in jih vabi na nov sestanek. 

Ministrstvo za delo je za pretekli petek, potem ko se je 20. februarja izteklo trimesečno poskusno obdobje za izvajanje novele zakona o evidencah, sklicalo usklajevalni sestanek socialnih partnerjev. Delodajalci so na srečanju vztrajali, da naj novembra uveljavljene spremembe veljajo le za kršitelje, sindikati pa so sestanek kmalu protestno zapustili.

Jerkičeva: Denar je res sveta vladar

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je danes na novinarski konferenci v Ljubljani spomnila, da je bil namen vladne novele zakona vzpostavitev učinkovitega nadzora na področju 40-urnega delovnika, odmorov in počitkov ter drugih pravic, ki jih delavcem sicer zagotavlja zakon o delovnih razmerjih. Inšpektorat za delo je namreč več let opozarjal, da brez ustreznih evidenc nadzor ni mogoč in da kršiteljev tako ni mogoče kaznovati.

Kot je ponovila Jerkičeva, je bila novela usklajena na ravni Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), današnje dogajanje pa po njenem potrjuje, da je "denar res sveta vladar". Obetajo se namreč spremembe po meri delodajalcev, ki so julija 2022 izstopili iz ESS, "lobiranje pa jim gre bistveno bolje kot pogajanja", je ocenila.

Štrukelj: Za nas je to absolutno nesprejemljivo

Sindikalna stran ima občutek, da so delodajalci ves čas v prednosti, da si v ločenih pogovorih z vlado v naprej zagotavljajo obljube in zaveze, ji je pritrdil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

Po njegovih besedah je bilo tako tudi na petkovem sestanku socialnih partnerjev o spremembah zakona o evidentiranju delovnega časa. Ne le, da je bil na strani delodajalcev državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Dejan Židan, naklonjen ji je bil tudi minister za delo Luka Mesec. "Za nas je to absolutno nesprejemljivo. Nismo si mogli zagotoviti enakega položaja, zato smo zapustili pogajanja," je popisal.

Štempljanje, evidentiranje, prihod na delo
Novice Sestanka o "štempljanju" predčasno konec

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je izpostavil, da je ministrstvo za delo pripravilo več predlogov rešitev, ki jih sindikati niso videli, prav tako ne vedo, kaj o njih menijo na inšpektoratu, ki da je ključen deležnik pri spreminjanju zakonodaje o evidentiranju delovnega časa. "To je primer, kako se ne vodi socialnega dialoga," je bil kritičen.

Usklajevanje sprememb na ravni vseh socialnih partnerjev

Sindikati pričakujejo, da se spremembe uskladi na ravni vseh socialnih partnerjev, četudi bi to terjalo več napora in časa. "ESS ne deluje, ne sme pa biti to izgovor, da se socialnih partnerjev ne obravnava enakopravno, da se ne išče konsenza," je ocenil in izrazil prepričanje, da je soglasje mogoče najti.

Delodajalci so z močno aktivnostjo dosegli vzpostavitev občutka, da je zakon odveč, praksa na terenu pa kaže, da mu ne zaposleni ne delodajalci na "tretji ali četrti ravni" ne nasprotujejo, je nadaljeval podpredsednik Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost Albert Pavlič. Zakon bi bilo treba ne le ohraniti, temveč ga še nadgraditi v korist delavcev, ga je dopolnil predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Damjan Volf.

Mesec napovedal več mogočih sprememb zakona

Minister za delo Luka Mesec predlaga več sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, med drugim evidentiranje prihoda in odhoda z dela ter odmora le za kršitelje. Kot je povedal danes v Bruslju, je prepričan, da si s sindikati, ki so danes zagrozili s tožbo na Sodišču EU, niso tako narazen. Vabi jih na nov sestanek.

Mesec je ob robu zasedanja ministrov za delo in socialno politiko v Bruslju danes dejal, da je šla vlada pri zadnjih spremembah zakona o evidentiranju delovnega časa, ki se uporabljajo od novembra lani, "maksimalno v prid zaščite delavcev".

Bistvena novost v noveli je po njegovih besedah ta, da lahko kolektiv zaposlenih ali inšpektorat za delo tam, kjer se delavci pritožujejo, da delajo tudi po 300 ur na mesec, pa se jim opravljenega dela ne beleži pošteno in zanj niso v celoti plačani, zahteva uvedbo elektronskega evidentiranja. A po drugi strani so se v vladi z novelo "precej po nepotrebnem zapletli v vprašanje, ali morajo vsa preostala podjetja beležiti delovni čas".

Vladna novela namreč podjetjem ob že prej nujnem vodenju evidenc o številu opravljenih ur in nadur narekuje še vpisovanje časa prihoda in odhoda delavca z dela, izrabo in obseg izrabe odmora med delovnim časom, ure v drugih posebnih pogojih dela ter ure v neenakomerno razporejenem delovnem času ali v začasno prerazporejenem delovnem času.

Kot je dejal minister, tovrstno evidentiranje uvajajo številne evropske države, z januarjem letos je v veljavi tudi v Nemčiji. A v Sloveniji je taka ureditev naletela na velik odpor, zato so se v vladi odločili za vnovične spremembe zakona. Sam predlaga, da bi morali prihod in odhod z dela ter odmor evidentirati le kršitelji.

"Mislim, da moramo v tistih kolektivih, kjer so odnosi urejeni, pustiti, da sami urejajo odnose, v tistih kolektivih, kjer so ljudem pravice kršene, pa nastopiti najostreje," je podčrtal.

Kritike sindikatov, da je vpisovanje prihoda in odhoda z dela ključno, da se ugotovi kršitve, ter da se v primeru, da se teh ne more ugotoviti, ne more ugotoviti niti kršiteljev, je zavrnil.

"Evidence delovnega časa so vsa podjetja v Sloveniji obvezana voditi od leta 2006 in te evidence vsebujejo marsikaj, od tega, koliko ur je kdo delal, do tega, ali gre za nočne ure, in tako naprej /.../. Če delovni kolektiv presodi, da je evidenca, ki jo podaja delodajalec, lažna, da njihove ure niso izplačane, lahko po zadnji noveli zahteva uvedbo elektronske evidence, če bo ta predlog, ki sem ga podal, sprejet, pa bo lahko zahteval tudi beleženje dela 'od-do', malice in tako naprej," se je odzval Mesec.

Mesec: S sindikati si nismo tako narazen

Prepričan je, da s sindikati vsebinsko niso tako narazen, kot je bilo slišati na današnji novinarski konferenci reprezentativnih sindikalnih central, zavrnil je tudi njihove navedbe, da vlada in on sam dajejo prednost delodajalcem.

"Mislim, da je ta optika, ali sem naklonjen delodajalcem ali sindikatom, povsem napačna. Mi se moramo pogovoriti o tem, kakšno ureditev bi želeli imeti v državi, kakšna ureditev je življenjska in kakšna ureditev na drugi strani ščiti pravice delavcev. Če se bomo pogovarjali na ta način, bomo brez težav prišli do rešitve," verjame.

Predstavnike delojemalcev zato vabi na nov pogovor. Medtem se bodo o mogočih spremembah posvetovali tudi v koaliciji, je napovedal. Vsa srečanja naj bi bila izvedena še ta teden.

V sindikalnih centralah pa so danes napovedali, da bodo v primeru, da bodo spremembe zakona o evidentiranju delovnega časa sprejete mimo njih, vložili tožbo na Sodišče EU. To je namreč v preteklosti že odločilo, da mora biti beleženje podatkov o delu urejeno na način, da so evidence jasne.

 

 

 

 

Ne spreglejte