Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2019,
11.08

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,19

16

Natisni članek

Theresa May odstop Velika Britanija brexit

Petek, 24. 5. 2019, 11.08

4 leta, 11 mesecev

Mayeva bo čez dva tedna odstopila s položaja britanske premierke #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,19

16

Britanska premierka Theresa May je v solzah sporočila, da bo 7. junija odstopila s položaja britanske premierke in vodje konservativne stranke. Mayeva se je za odstop odločila po tem, ko njen zadnji predlog o sporazumu med Veliko Britanijo in EU glede brexita ni dobil podpore v vladi. Kdo bo nasledil Mayevo na čelu britanske vlade, bo znano v prihodnjih tednih.

Britanska premierka Theresa May je v čustveni izjavi za medije poudarila, da so državljanom Združenega kraljestva leta 2016 dali možnost, da se na referendumu odločijo, ali bo država ostala v EU ali jo bo zapustila.

Britanska premierka Theresa May se je po tem, ko je sporočila, da bo odstopila s položaja britanske premierke, čustveno zlomila. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May se je po tem, ko je sporočila, da bo odstopila s položaja britanske premierke, čustveno zlomila. Foto: Reuters

Kot je dejala druga predsednica vlade v zgodovini Združenega kraljestva, je v britanskem parlamentu trikrat poskusila doseči potrditev sporazuma z EU in izvedbo brexita.

Mayeva napovedala odstop: "Naredila sem vse, da bi izpolnila voljo ljudi glede brexita. Žal mi to ni uspelo."/Video: AP.


Viktor Orban, Marine Le Pen, Matteo Salvini
Novice Ura resnice za populistično revolucijo

Mayeva: Za državo je najbolje, da odstopim

Čeprav možnosti za to niso bile velike, je premierka poudarila, da je vztrajala in v izvedbo brexita vložila vse svoje napore. "Zdaj mi je jasno, da je za državo najbolje, da britansko vlado vodi nov predsednik vlade," je poudarila Mayeva, ki je britansko kraljico Elizabeto II. že obvestila o svojem napovedanem odstopu s položaja premierke.

Mayeva bo s položaja predsednice britanske vlade odstopila 7. junija, torej čez dva tedna. V današnji izjavi je med drugim poudarila, da obžaluje, da pri brexitu ni bila uspešna: "To, da mi ni uspelo izvesti brexita, obžalujem in bom vedno obžalovala."

"Bila sem druga premierka v zgodovini Združenega kraljestva, a zagotovo ne zadnja," je čustveno izjavo sklenila Mayeva. | Foto: Reuters "Bila sem druga premierka v zgodovini Združenega kraljestva, a zagotovo ne zadnja," je čustveno izjavo sklenila Mayeva. Foto: Reuters

Ob koncu izjave se je premierki zatresel glas, oblile so jo tudi solze. "Bila sem druga premierka v zgodovini Združenega kraljestva, a zagotovo ne zadnja. Tega nisem počela s slabimi nameni, ampak z izjemno in vztrajno hvaležnostjo, da sem imela možnost služiti državi, ki jo imam rada," je čustveno izjavo sklenila Mayeva.

Theresa May
Novice Mayeva poziva Corbyna, naj podpre sporazum o brexitu

Pred referendumom o brexitu zagovarjala obstanek države v EU

Mayeva je funkcijo britanske predsednice vlade opravljala tri leta. Na tem položaju je leta 2016 po referendumu o brexitu, na katerem so se volivci odločili za izstop iz EU, nasledila Davida Camerona. Pred prihodom na položaj premierke je šest let opravljala funkcijo ministrice za notranje zadeve. Čeprav so konservativci na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2017 izgubili večino, je Mayeva ostala na položaju premierke. Pred referendumom o brexitu se je zavzemala za obstanek Združenega kraljestva v EU. Njeno vladavino na čelu Združenega kraljestva je najbolj zaznamoval prav brexit.

Naslednika Mayeve bodo začeli izbirati prihodnji teden

Kot je napovedala, bodo člani konservativne stranke postopek izbire novega predsednika britanske vlade začeli prihodnji teden. Kdo bi lahko postal naslednik Mayeve na čelu vlade in konservativcev, za zdaj še ni znano. Premierka je v svoji odstopni izjavi poudarila, da verjame, da se konservativna stranka v prihodnjih letih lahko uspešno prenovi.

Fotogalerija
1 / 18

V zadnjih dneh se je kot potencialnega novega britanskega premierja omenjalo tudi nekdanjega britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona. Po poročanju BBC so Johnson, konservativna poslanka Esther McVey in minister za mednarodni razvoj Rory Stewart že napovedali, da nameravajo kandidirati za predsednika stranke. Iz stranke so medtem sporočili, da bo novi predsednik britanske vlade prisegel do konca julija.

Frans Timmermans
Novice Na Nizozemskem poraz evroskeptikov, na Otoku ni moglo glasovati več tisoč ljudi

Corbyn zahteva razpis predčasnih parlamentarnih volitev

Na premierkino napoved odstopa se je že odzval tudi vodja laburistov Jeremy Corbyn. Ta je poudaril, da ima premierka pravico do odstopa, a dodal, da konservativna stranka razpada. "Zdaj je sprejela tisto, kar ta država ve že več mesecev. Niti ona niti njena razdeljena in razkrojena stranka ne moreta več vladati. Kdorkoli bo postal novi vodja torijcev, mora dopustiti, da ljudje na splošnih volitvah odločajo o prihodnosti svoje države," je prek Twitterja sporočil Corbyn.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je naslednika Mayeve na čelu torijcev pozval, naj čim prej razpiše predčasne parlamentarne volitve. | Foto: Reuters Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je naslednika Mayeve na čelu torijcev pozval, naj čim prej razpiše predčasne parlamentarne volitve. Foto: Reuters

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt iz vrst konservativcev je medtem Mayevo označil za osebo, ki je resnično predana javni službi. "Danes se želim pokloniti premierki. Izvedba brexita je vedno predstavljala ogromno nalogo, vendar se je ona s tem vsak dan spopadla s pogumom in odločnostjo," je tvitnil Hunt.

Voditeljica škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon je prek Twitterja sporočila, da želi Mayevi dobro na njeni nadaljnji poti. "Velikokrat so se naša mnenja zelo razhajala, ne samo glede brexita in njenega neupoštevanja škotskih interesov. Kakorkoli, vodenje vlade je težko, sploh v teh časih, zato si zasluži zahvalo za svoje delo," je sporočila Sturgeonova in posvarila, da utegne Mayevo na čelu britanske vlade naslediti zagovornik tako imenovanega trdega brexita.

Ne spreglejte