Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2019,
13.43

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

brexit Theresa May Jeremy Corbyn Evropska unija

Sreda, 22. 5. 2019, 13.43

4 leta, 11 mesecev

Mayeva poziva Corbyna, naj podpre sporazum o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Theresa May | Britanska premierka Theresa May je na vodjo opozicijskih laburistov danes naslovila poziv, naj vendarle podpre sporazum o izstopu Velike Britanije iz EU. | Foto Reuters

Britanska premierka Theresa May je na vodjo opozicijskih laburistov danes naslovila poziv, naj vendarle podpre sporazum o izstopu Velike Britanije iz EU.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes na vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna naslovila zadnji poziv, naj podpre sporazum Velike Britanije o izstopu iz Evropske unije. Popoldne je k podpori pozvala tudi poslance v parlamentu.

Premierka je v pismu Corbynu zapisala, da je v popravljenem sporazumu pokazala, da je pripravljena na kompromise, da bi Britancem "dostavila brexit". Poudarila je, da pomeni ta sporazum, o katerem naj bi poslanci glasovali junija, zadnjo priložnost za to.

"Tudi vas pozivam h kompromisu, tako da bomo lahko naredili, kar sta obljubili najini stranki v svojih programih, in obnovili zaupanje v našo politiko," je dejala.

Theresa May
Novice Mayeva obljubila glasovanje o drugem referendumu o brexitu

Mayeva opozarja, da bi bil brexit v primeru zavrnitve sporazuma mrtev

K podpori je pozneje pozvala tudi poslance spodnjega doma britanskega parlamenta. "Zavrnite ga in potem nam bosta preostali samo še razdeljenost in slepa ulica," je poudarila. "Tvegamo, da bomo odšli brez sporazuma, čemur ta poslanska zbornica jasno nasprotuje," je povedala. "Tvegamo preklic brexita, česar Britanci preprosto ne bodo sprejeli," je še poudarila.

Mayeva je v novem dogovoru o brexitu, ki ga je predstavila v torek, med drugim obljubila nove garancije o pravicah delavcev, zaščito okolja, irsko varovalo in carinski kompromis. Če ga bodo podprli, je poslancem obljubila glasovanje o novem referendumu o brexitu.

Jeremy Corbyn je že v torek zvečer napovedal, da sporazuma oziroma ustreznega zakona o brexitu ne bo podprl. | Foto: Jeremy Corbyn je že v torek zvečer napovedal, da sporazuma oziroma ustreznega zakona o brexitu ne bo podprl.

Številne koncesije, ki jih je predstavila Mayeva, so po mnenju poznavalcev namenjene laburističnim poslancem. A Corbyn je že v torek zvečer napovedal, da izstopnega sporazuma oziroma ustreznega zakona ne bo podprl, saj samo pogreva tisto, o čemer so že govorili, in ne vidi možnosti, da bi ga parlament podprl.

Tudi danes v parlamentu je poudaril, da je novi dogovor "poln nasprotij" in ponuja malo novega. Po njegovih besedah je težko sklepati dogovore z nekom, ki bo samo še nekaj dni na položaju.

Predstavnik laburistov za brexit Keir Starmer je pred tem danes dejal, da mora Mayeva sprejeti, da njen predlog ne bo deloval, in naj umakne glasovanje o njem.

Theresa May
Novice Theresa May napovedala vložitev smelega predloga za brexit

Opozicijski in koalicijski poslanci niso navdušeni nad predlogom premierke

Tudi številni drugi opozicijski poslanci kot tudi poslanci njene konservativne stranke so že napovedali, da sporazuma ne bodo podprli. Med njimi je tudi nekdanji zunanji minister Boris Johnson, ki je favorit za naslednika Mayeve na čelu konservativne stranke. Tvitnil je, da je kompromis, še posebej kar zadeva carinsko unijo po izstopu in glasovanje parlamenta o drugem referendumu o brexitu, v nasprotju s programom konservativne stranke.

Theresa May | Foto: Reuters Foto: Reuters Jacob Rees-Mogg, ki vodi skupino 80 evroskeptičnih poslancev konservativne stranke, pa je njene nove predloge označil kot najslabše doslej, ki bi državo "globoko vezali za EU".

Vse glasnejši so tudi pozivi k njenemu odstopu. Medtem se je sestal odbor konservativnih poslancev, ki odloča o glasovanju o nezaupnici premierki. Nazadnje so sicer konservativci nezaupnico zavrnili decembra lani, tako da po trenutnih pravilih do decembra letos ne morejo znova glasovati o tem. A bi lahko pravila spremenili.

Britanski poslanci so doslej že trikrat zavrnili sporazum Mayeve z Brusljem o brexitu, uspešen pa ni niti njen poskus, da bi z laburisti našla kompromis.

Mayevo zapustila ministrica za parlamentarna vprašanja

Britanska ministrica za parlamentarna vprašanja oziroma formalno predsednica predstavniškega doma Andrea Leadsom je danes odstopila. Kot je sporočila, ne verjame, da bo pristop, ki ga je ubrala vlada, pripeljal do brexita in uresničil voljo Britancev na referendumu iz leta 2016.

Leadsomova je veljala za pomembno članico vlade Mayeve. Kot je zapisala na Twitterju, "ne verjame, da bo Združeno kraljestvo resnično suvereno po načrtu, ki je bil zdaj predstavljen". Povedala je tudi, da novi sporazum, ki ga je Mayeva predstavila v torek, ni bil dobro usklajen s preostalimi člani vlade. Zaradi tega je "razpadla kolektivna odgovornost", je zapisala.

Ne spreglejte