Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2019,
7.21

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

4

Natisni članek

Nizozemska Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019 laburistična stranka Frans Timmermans

Petek, 24. 5. 2019, 7.21

4 leta, 11 mesecev

Na Nizozemskem poraz evroskeptikov, na Otoku ni moglo glasovati več tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

4

Frans Timmermans | Vzporedne volitve na Nizozemskem kažejo, da so največ podpore med volivci prejeli laburisti pod vodstvom Fransa Timmermansa. | Foto Reuters

Vzporedne volitve na Nizozemskem kažejo, da so največ podpore med volivci prejeli laburisti pod vodstvom Fransa Timmermansa.

Foto: Reuters

Na evropskih volitvah na Nizozemskem izidi vzporednih volitev kažejo na poraz evroskeptikov in zagovornikov izstopa Nizozemske iz Evropske unije. Medtem so včerajšnji prvi dan britanskih volitve zaznamovale težave več tisoč volivcev, ki niso mogli glasovati. Danes so se volišča odprla tudi na Irskem.

Theresa May
Novice Mayeva bo čez dva tedna odstopila s položaja britanske premierke #foto #video

Laburisti (PvdA), ki jih vodi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, so glede na rezultate vzporednih volitev, ki jih je objavila nizozemska javna televizija NOS, osvojili pet sedežev v Evropskem parlamentu. Liberalcem (VVD) pod vodstvom premierja Marka Rutteja in krščanskim demokratom (CDA) se obetajo štirje sedeži, novi stranki FvD, ki zagovarja tako imenovani nexit oziroma izstop države iz EU, trije stolčki, zeleno-levi koaliciji GL pa prav tako trije poslanski mandati.

Izidi vzporednih volitev na Nizozemskem napovedujejo hud poraz evroskeptikov in zagovornikov tako imenovanega nexita, izstopa Nizozemske iz EU. | Foto: Reuters Izidi vzporednih volitev na Nizozemskem napovedujejo hud poraz evroskeptikov in zagovornikov tako imenovanega nexita, izstopa Nizozemske iz EU. Foto: Reuters

Na Nizozemskem so glede na izide vzporednih volitev zmagali laburisti pred liberalci in krščanskimi demokrati. Volilna udeležba je bila z več kot 42 odstotki najvišja po letu 1989,

Omenjeni rezultati pomenijo, da so največ podpore med posameznimi strankami na Nizozemskem prejeli Socialisti in demokrati (S&D), ko gre za skupno število sedežev v Evropskem parlamentu, pa so jih največ, tokrat šest, osvojili liberalci (Alde). Vsaka s po pet mandati sta na drugem mestu S&D in Evropska ljudska stranka (EPP).

Viktor Orban, Marine Le Pen, Matteo Salvini
Novice Ura resnice za populistično revolucijo

Padec podpore za evroskeptike in desne populiste

Po poročanju portala DutchNews izidi vzporednih volitev pomenijo veliko razočaranje za stranko FvD, ki so jo nekateri pred glasovanjem označili celo za potencialno zmagovalko tokratnih evropskih volitev. Protievropska stranka PVV Geerta Wildersa je prav tako izgubila podporo, namesto dozdajšnjih štirih lahko računa samo še na en mandat v Evropskem parlamentu. Za stranke, ki se zavzemajo za nexit, je glasovalo samo 15 odstotkov volivcev, podpora evroskeptikom pa je s 23 padla na dobrih 19 odstotkov.

Spomnimo, da je predsednik laburistov Frans Timmermans kandidat Socialistov in demokratov (S&D) za predsednika prihodnje Evropske komisije. Ena od raziskav je že pokazala, da je več kot 50 odstotkov ljudi, ki so v četrtek glasovali za laburiste, to storilo prav zaradi Timmermansa.

Marjan Šarec, Dejan Židan, Karl Erjavec, Alenka Bratušek, Miro Cerar
Novice Po nedelji bo pestro v vladi. In še kje drugje. #analiza

Velika Britanija: Več tisoč državljanov EU ni moglo glasovati

V četrtek so se na volišča podali tudi državljani Velike Britanije. Ker bodo evropske volitve v večini držav članic izvedli v nedeljo, izidi vzporednih volitev o tem, kako so glasovali Britanci, po poročanju BBC zaradi britanske zakonodaje še ne smejo biti objavljeni, saj bi s tem kršili zakon. Kako so glasovali na Otoku, bo tako znano v nedeljo zvečer, ko se bodo zaprla volišča v vseh državah članicah EU.

Britanski mediji poročajo tudi, da številni državljani EU, ki živijo na Otoku, v četrtek niso mogli glasovati na voliščih. Ti navajajo, da jim oblasti niso poslale ustreznih obrazcev oziroma jih nato niso obravnavale pravočasno. Na volilni komisiji so poudarili, da je na tovrstne težave vplivalo dejstvo, da so bili precej pozno obveščeni o tem, da bo Velika Britanija sodelovala na evropskih volitvah. Zaradi omenjenih problemov svojega glasu na volitvah v Evropski parlament po poročanju BBC ni moglo oddati več tisoč ljudi.

Irci na volišča

Danes pa so se volišča odprla tudi na Irskem, kjer pa brexit prav tako prinaša omejitve. Irci bodo namreč danes volili 13 evropskih poslancev, a bosta morala dva od njih počakati na brexit, preden bosta lahko sedla v poslanske klopi.

STA

Ne spreglejte