SiolNET. Novice Slovenija
2,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lovci do zdaj odstrelili 38 medvedov

2,02

termometer

rjavi medved
Medvedi so po navedbah zavoda za gozdove letos povzročili za okoli 42 tisoč evrov škode. Na zavodu so zabeležili tudi en neposredni napad medvedke na starejšo gospo v Želimljah. Foto: STA

Potem ko je konec junija začel veljati zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, so lovci doslej odstrelili 38 medvedov in nobenega volka, so povedali na Zavodu za gozdove Slovenije.

Vlada je interventni zakon pripravila, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, populaciji medveda in volka pa sta se preveč namnožili. Zaradi tega se povečuje škoda, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in volkov pa je občutek varnosti omajan.

rjavi medved Novice Aktivisti: Res je, v gozdu namenoma zganjamo hrup #video

Živali povzročile za več deset tisoč evrov škode

Primerov prizadejane škode zaradi medvedov je bilo po navedbah zavoda letos 88, znašala naj bi okoli 42 tisoč evrov, volkovi pa naj bi napadli v 136 primerih in povzročili za približno 96 tisoč evrov škode. Na zavodu imajo zabeležen tudi en neposredni napad medveda na človeka, in sicer na starejšo žensko v Želimljah, in tri bližnja srečanja, ki so se končala brez posledic. Volk medtem ne napada ljudi.

Po interventnem zakonu bi 175 od 200 medvedov, ki so predvideni za odvzem, lovci odstrelili, kar lahko storijo do konca aprila 2020, za 25 primerkov pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov. Medtem lahko lovci 11 volkov odstrelijo do konca januarja 2020 in nato še v septembru 2020. Odvzem volka se sicer zaustavi, če se ustreli pet odraslih živali.

Po interventnem zakonu bi 175 od 200 medvedov, ki so predvideni za odvzem, lovci odstrelili, za 25 živali pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov. Po interventnem zakonu bi 175 od 200 medvedov, ki so predvideni za odvzem, lovci odstrelili, za 25 živali pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov. Foto: STA

Zakon predpisuje poseben postopek pri odstrelu volka. Izpolnjen mora biti namreč pogoj ponavljajoče se škode v krajšem časovnem obdobju na določenem območju. Zavod za gozdove poda predlog, potrebno pa je še mnenje Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave. Zavod je na podlagi tega predlagal odstrel enega volka na Notranjskem in za to tudi že pridobil pozitivno mnenje zavoda za varstvo narave, tako da se odstrel enega volka v skupini lovišč, kjer se redno pojavlja škoda na Notranjskem, lahko izvrši.

rjavi medved Novice Z lonci in pokrovkami ropotajo po gozdu, da bi medvedko rešili pred lovci #video

Pivčeva razmere na Blokah zaradi napadov volkov opisala kot izredne

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je danes obiskala Bloke, kjer se je srečala z županoma občin Bloke in Loška dolina, člani lovskih družin in kmeti, te pestijo predvsem napadi volkov, je razmere na tamkajšnjem območju opisala kot izredne. Danes je zato želela preveriti, kakšne težave imajo kljub nedavno sprejetemu interventnemu zakonu o odstrelu medvedov in volkov.

"Od sprejetja pa je vendarle minilo tako malo časa, da odstrela volkov pravzaprav tu še ni bilo," je dejala Pivčeva, ki bo med drugim ponoči s kmeti opravila tudi pohod po eni od tamkajšnjih kmetij. Na Blokah so od uveljavitve zakona doslej iz narave odvzeli dva medveda, medtem ko odstrela volkov še ni bilo.

rjavi medved Novice Odstrela za zdaj ne bo: medvedka, ki je napadla žensko, ni več na muhi lovcev

"Zato smo poslušali predvsem to, kaj pesti kmete in lovske družine, tudi o vprašanju preventivnih ukrepov, ki jih lahko uporabijo za zaščito pred napadi. Povedali so nam še, da vsa območja niso primerna za takšne ukrepe, ki jih lahko subvencionira ministrstvo. Hkrati pa so povedali, da se tudi ob uporabi ukrepov, kot so ograje, napadi nadaljujejo," je dejala Pivčeva.

Pri tem je imela za kmete tudi spodbudno novico, da so v Bruslju soglašali z njihovim predlogom za zvišanje deleža sofinanciranja zaščitnih ukrepov. Tako medvedje kot volkovi zadnje čase hodijo iz gozdov v naselja, sobivanje z ljudmi pa je po njenem mnenju oteženo. Razmerje je zato, kot je dodala, treba znova vzpostaviti v normalno. "Menim, da smo zanemarili mnenje stroke in šli na raven ulice, posledica pa je to, kar vidimo tu," je menila Pivčeva. Interventni zakon je bil po njenih besedah predvsem nuja, ne želja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin