Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2019,
13.11

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

12

Natisni članek

Slovenija Afganistan Nato Levica

Sreda, 4. 12. 2019, 13.11

4 leta, 4 mesece

Levica neuspešna, misija Slovenske vojske ni pod vprašajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

12

Matej T. Vatovec | Parlamentarni odbor za obrambo je zavrnil predlog priporočil vladi o umiku slovenskih vojakov z misije v Afganistanu. | Foto STA

Parlamentarni odbor za obrambo je zavrnil predlog priporočil vladi o umiku slovenskih vojakov z misije v Afganistanu.

Foto: STA

Parlamentarni odbor za obrambo je danes večinsko zavrnil predlog priporočil vladi o umiku slovenskih vojakov z misije v Afganistanu ter prenehanje plačevanja v Natov skrbniški sklad za afganistansko vojsko. Za predlog Levice sta glasovala dva člana odbora, 12 jih je bilo proti.

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je v uvodni predstavitvi predloga o umiku Slovenije iz Afganistana poudaril, da je to poskus rešitve dolge in žalostne zgodbe v Afganistanu. Po njegovih besedah umik Slovenske vojske iz operacije v Afganistanu ne bi prispeval k miru v tej državi, je pa vpletenost Slovenije v to operacijo sporna.

Izpostavil je, da je napredek v demokratizaciji te države, odkar v Afganistanu poteka Natova misija, zelo majhen. Prebivalstvo živi v revščini, skoraj edina panoga, ki še zagotavlja prihodke, je pridelava opijskega maka. Po navedbah Vatovca v zadnjih letih Afganistan proizvede več kot 90 odstotkov celotne svetovne proizvodnje opija.

Aleksandra Pivec
Novice Ministrica po plazu kritik priznala: Določene naloge sem pripravila z več avtorji

Levica: Umik Slovenije ne bi pomenil dodatne škode za misijo

V Levici so prepričani, da umik Slovenije ne bi pomenil nobene dodatne škode za misijo v tej državi. Vatovec je večkrat poudaril, da celo ZDA razmišljajo o umiku iz Afganistana. Opozoril je tudi na povečevanje števila migrantov iz te države, ki zaradi nemogočih razmer nezakonito vstopajo tudi v Slovenijo.

V Levici so prepričani, da umik slovenskih vojakov ne bi pomenil nobene dodatne škode za misijo v tej državi. Poslanec Levice Matej T. Vatovec je poudaril, da celo ZDA razmišljajo o umiku iz Afganistana.  | Foto: V Levici so prepričani, da umik slovenskih vojakov ne bi pomenil nobene dodatne škode za misijo v tej državi. Poslanec Levice Matej T. Vatovec je poudaril, da celo ZDA razmišljajo o umiku iz Afganistana.

Pobudo za umik Slovenije iz misije v Afganistanu so zavrnili tako poslanci ostalih poslanskih skupin kot državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak. Ta je poudaril, da vlada predloga priporočila za takojšnje prenehanje sodelovanja Slovenije v Afganistanu ne podpira. Izpostavil je, da v državi delujejo številne misije, da Slovenija podpira prizadevanja mednarodne skupnosti za mirno rešitev krize in da je za končanje vojaških aktivnosti nujen mirovni sporazum.

Glede plačil v sklad za afganistansko vojsko je pojasnil, da je to mednarodna zaveza Slovenije. Umik bi pomenil tudi odstopanje od nedavno sprejete resolucije o strategiji nacionalne varnosti, zmanjšalo bi tudi verodostojnost Slovenije v zavezništvu, je še pojasnil Bizjak.

Marjan Šarec
Novice Šarec zadovoljen z dosežki vrha Nata v Londonu

Mahnič: Zaradi teroriziranja Al Kaide bi v Sloveniji imeli še več beguncev

Da bi bila situacija v Afganistanu še bistveno slabša in bi med drugim v Sloveniji imeli še več beguncev zaradi teroriziranja Al Kaide, če v tej državi ne bi bila prisotna mednarodna skupnost, je ocenil poslanec SDS Žan Mahnič. Opozoril je tudi na že tako slabo podobo Slovenije v Natu, položaj pa bi morebiten odhod iz misije v Afganistanu še poslabšal.

Poslanec SDS Žan Mahnič je opozoril na že tako slabo podobo Slovenije v Natu, ta položaj pa bi morebiten odhod z misije v Afganistanu po njegovi oceni še poslabšal. | Foto: STA , Poslanec SDS Žan Mahnič je opozoril na že tako slabo podobo Slovenije v Natu, ta položaj pa bi morebiten odhod z misije v Afganistanu po njegovi oceni še poslabšal. Foto: STA ,

Tudi Matej Tonin (NSi) se je strinjal, da kljub velikim vložkom Zahoda v Afganistanu pravih rezultatov ni. A izpostavil je, da ni boljše alternative, ki bi razmere izboljšala. Če se mednarodna skupnost umakne, bodo po besedah Tonina na oblast prišli talibani, s tem pa se bodo na široko odprla vrata za različne ekstremistične skupine.

Matjaž Nemec (SD), ki je tudi predsednik odbora za zunanje zadeve, je izpostavil svoj nedavni pogovor s pakistanskim veleposlanikom, ki da je opozoril, da bi vsakršen umik mednarodnih sil iz Afganistana pomenil dodaten kolaps te države. "Najlažje je oditi. A če se želimo pravilno lotiti tudi težave migracij, je treba konfliktne situacije reševati v državah izvora," je poudaril.

Vojaki po pripravah izvedeli, da ne gredo na misijo v Libanon

Po zavrnilnem glasovanju o predlogu priporočil vladi glede Afganistana so poslanci razpravljali še o nekaterih drugih temah. Mahnič je med drugim izpostavil prejeto anonimno pismo, v katerem neimenovani vojaki opozarjajo, da je le nekaj dni pred načrtovanim odhodom na novo misijo Unifila v Libanon devet pripadnikov Slovenske vojske izvedelo, da na misijo ne gredo.

Mahnič je od Bizjaka zahteval pojasnila, zakaj je vojska vseh 15 pripadnikov poslala na priprave za misijo, čeprav so ministrstva za obrambo, zunanje zadeve in notranje zadeve zaradi resnosti varnostnih razmer v Libanonu že poleti naložili, da postopoma zmanjša število pripadnikov na tej mednarodni misiji.

Po mnenju poslanca bi morala načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc odgovarjati za to polomijo. Bizjak je pojasnil, da je tudi minister za obrambo Karl Erjavec od Ermenčeve zahteval poročilo o tej zadevi, ki ga za zdaj še ni dobil.

Ne spreglejte