Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 2. 2022,
13.31

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

3

Natisni članek

nesreča nesreča opozorilo policija smrtne žrtve smrt gore

Četrtek, 17. 2. 2022, 13.31

2 leti, 2 meseca

Letos umrlo sedem ljudi: ta del je najnevarnejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

3

Gremo v hribi | Slovenske gore so letos vzele že sedem planincev.  | Foto Miro Podgoršek

Slovenske gore so letos vzele že sedem planincev.

Foto: Miro Podgoršek

Kranjski policisti znova opozarjajo na nevarne razmere v gorah zaradi novozapadlega snega. Nevarnost snežnih plazov na višini nad 1.200 metrov je 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, kar je tudi najvišja stopnja nevarnosti. Kljub priporočilom in celo prepovedim nekateri še vedno zahajajo v gore. Nepripravljeni in nevedni. Za številne se tam pot konča. V slovenskih gorah je samo letos življenje izgubilo sedem planincev. 

Posebna nevarnost spontanih proženj plazov je na območju Zelenice na lokaciji servisna pot, opozarjajo kranjski policisti. Služba za varstvo pred snežnimi plazovi je prehod Zelenica–Tržič zaprla, poleg zapore pa je tudi opozorilna tabla. Kljub temu ga nekateri posamezniki še vedno uporabljajo.

Najbolj nevarna so območja, kjer je sneg padel na travnato podlago, mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja, kjer bi se lahko zaradi šibke plasti pod novim snegom z dovolj strmih pobočij spontano prožili plazovi suhega snega. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje se lahko sproži tudi plaz suhega snega, na mestih z napihanim snegom pa klože. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tam je nevarnost zdrsa, so pojasnili.

Samo letos je v slovenskih gorah umrlo sedem planincev 

Po do zdaj preverjenih podatkih plaz na tem območju sicer ni nikogar poškodoval, so pa letos slovenske gore vzele že sedem planincev. Pred enim mesecem se je v gorah na območju Gorenjske zgodilo pet nesreč s smrtnim izidom. V Bosovi grapi v Kamniško-Savinjskih Alpah in na območju Malega Triglava so umrli trije gorniki, pri sestopu s Komne sta gornika padla čez prepadne stene in umrla, na območju Kamniškega sedla pa je umrl 37-letni hrvaški planinec. 

Triglav
Novice Črn konec tedna: slovenske gore vzele pet življenj #video

Poleg tega so reševalci Gorske reševalne službe Tržič pred enim tednom na območju Stegovnika v občini Tržič našli mrtvo planinko, ta je padla okoli 130 metrov globoko. Pred tremi dnevi pa smo pisali o dveh pohodnikih, ki sta na poti z vrha Prisojnika proti Vršiču v Občini Bovec našla planinca brez znakov življenja. Ponesrečenemu je najverjetneje zdrsnilo z grebenske poti na Prisojnik, pri čemer je približno 500 metrov drsel po strmem, zasneženem in poledenelem pobočju in se nato ustavil nekaj metrov nad planinsko potjo, ki vodi v smeri prelaza Vršič. Tam je zaradi hudih poškodb umrl, so ugotovili bovški policisti.

Prisojnik
Novice Nova smrt v gorah, našla sta mrtvega planinca
Gorska reševalna služba GRS
Novice Tržiški gorski reševalci na območju Stegovnika našli mrtvo planinko

V gorah nova pošiljka snega

Do včeraj zvečer je v hribih in gorah zapadlo od deset do okoli 50 centimetrov snega, največ v zahodnih in osrednjih Julijcih. Meja sneženja je bila med 700 in tisoč metri, vzhodneje tudi višje. Novi sneg je suh in mehak, pod nadmorsko višino okoli 1.400 metrov pa moker, sporočajo z Agencije RS za okolje. 

Dodali so, da je snežna podlaga trda in ponekod poledenela, kar je poleg napihanega snega glavni vzrok za povečano nevarnost snežnih plazov.  Pod okoli 1.500 metri je bil novi sneg moker in se je bolje sprijel s trdo podlago.

Napovedali so, da se bo nevarnost snežnih plazov sicer postopno nekoliko zmanjšala in bo večinoma zmerna, a se bo zaradi otoplitve in vpliva sonca znova povečala.

Policisti in drugi pristojni znova opozarjajo na veliko previdnost in upoštevanje opozoril.

Prisojnik
Novice Tragedija v slovenskih gorah: pred smrtjo 500 metrov drsel po ledenem pobočju
Ne spreglejte