Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 1. 2022,
17.29

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,54
smrt Triglav

Natisni članek

Nedelja, 16. 1. 2022, 17.29

2 leti, 6 mesecev

Črn konec tedna: slovenske gore vzele pet življenj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,54

V gorah na območju Gorenjske se je pretekli konec tedna zgodilo več nesreč. V sobotni nesreči v Bosovi grapi v Kamniško-Savinjskih Alpah in v nedeljo na območju Malega Triglava so skupno umrli trije gorniki. V nedeljo zvečer pa sta pri sestopu s Komne gornika padla čez prepadne stene. Gorski reševalci so v nočni iskalno-reševalni akciji najprej našli enega pokojnega, danes zgodaj zjutraj pa še drugega.

V dveh nepovezanih nesrečah sta v soboto na Malem Triglavu umrla dva gornika. Državljan Slovenije se je pri padcu z Malega Triglava v Snežno konto smrtno ponesrečil okoli 10. ure, tuji državljan pa na istem mestu uro pozneje. V obeh primerih vse okoliščine kažejo na nesrečo v zelo zahtevnih razmerah.

Helikoptersko podporo pri posredovanju je zagotovila posadka helikopterja Slovenske vojske, sodelovali pa so še gorski reševalci iz Mojstrane in Gorska policijska enota.

V okolici Komne umrla dva planinca 

Gorski reševalci in Policija so danes končali iskalno-reševalno akcijo na Komni, v kateri sta umrla dva planinca. Dogodka sta povezana, so sporočili.

Prva nesreča se je v nedeljo okoli 20.20 zgodila zaradi zdrsa planinca s poti in padca po strmem prepadnem terenu Komne, druga pa, ko mu je drugi planinec poskušal pomagati in je tudi njemu zdrsnilo. Oba sta umrla.

Gorski reševalci so enega pokojnega planinca z dronom našli že v nedeljo pozno zvečer, drugega pa danes zgodaj zjutraj.

"Oba smo s klasično reševalno tehniko spravili v dolino. Oba sta državljana Slovenije. Tuja krivda je izključena. Podlaga je bila poledenela. Pozivamo k veliki previdnosti in znova opozarjamo, da ni dovolj samo ustrezna oprema, temveč so potrebni tudi velika previdnost ter visoka stopnja odgovornosti in zavedanja vsakega posameznika in skupin," so sporočili s Policijske uprave Kranj.  

Kranjski policisti zabeležili še več gorskih nesreč 

Na Španovem vrhu se je v soboto poškodovala tudi turna smučarka, na Jelenkamnu planinec, na Zelenici so pomagali planincu, ki si je poškodoval koleno, na območju Vitranca pa so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme.

V gorah so trenutno razmere zelo zahtevne, poti prekrivata sneg in led, zato so s Policijske uprave Kranj znova pozvali k veliki previdnosti pri obisku gora.

To niso edine tragične gorske nesreče ta konec tedna pri nas. V soboto je na območju Kamniškega sedla umrl 37-letni hrvaški planinec.

Kamniško sedlo
Novice Tragedija v slovenskih gorah: po padcu v globino umrl hrvaški planinec
Ne spreglejte