SiolNET. Novice Slovenija
1,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

KPK: Sršenovo odločanje o Golobu ni sporno

1,61

termometer

Cvetko Sršen, Robert Golob | Telekom Slovenije, d. d., in GEN energija, d. o. o., sta gospodarski družbi, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv, zato za konkretni primer glede morebitnega ugotavljanja nasprotja interesov komisija ni pristojna. | Foto: Bojan Puhek/STA
Telekom Slovenije, d. d., in GEN energija, d. o. o., sta gospodarski družbi, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv, zato za konkretni primer glede morebitnega ugotavljanja nasprotja interesov komisija ni pristojna. Foto: Bojan Puhek/STA

Komisija za preprečevanje korupcije je končala obravnavo prijave glede sumov nasprotja interesov zoper predsednika uprave Telekoma Slovenije, d. d., Cvetka Sršena. Komisija ni potrdila kršitev določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), zato je zadevo ustavila.

V prijavi so Cvetku Sršenu očitali, da naj bi bil kot predsednik uprave Telekoma Slovenije, d. d., v nasprotju interesov pri postopku imenovanja uprave družbe GEN-I, d. o. o., na čelu katere je bil zdajšnji predsednik vlade Robert Golob. V obdobju prejetih prijav je Sršen namreč opravljal tudi funkcijo člana oziroma predsednika nadzornega sveta družbe GEN energija, d. o. o.

Komisija je postopek ustavila in nadaljnje reševanje prepustila SDH 

Komisija je v okviru postopka vpogledala v bazo podatkov Ajpesa in za dodatna pojasnila zaprosila tudi Slovenski državni holding, d. d. (SDH). Ugotovila je, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz pristojnosti komisije, zato je postopek ustavila. Ker pa je hkrati ugotovila, da zadeva vsebuje znake kršitev predpisov ali druge relevantne informacije iz pristojnosti drugih organov, je prijavo odstopila v nadaljnje reševanje SDH.

SDH ima večinski delež, zato KPK ni pristojna za konkreten primer 

ZIntPK namreč v 3. členu ureja subsidiarno uporabo zakona. Če drug zakon ureja določeno področje, se ZIntPK ne uporablja. Tak drug zakon je tudi Zakon o Slovenskem državnem holdingu. ZSDH-1 v 2. oddelku 6. poglavja ureja dolžnost razkritja in izogibanja nasprotja interesov. V osmem odstavku 59. člena je določeno, da se ta člen smiselno uporablja tudi za ravnanje zunanjih pravnih in fizičnih oseb, ki za SDH izvajajo pogodbene ali svetovalne storitve, ter za člane organov vodenja ali nadzora, prokuriste in osebe na vodstvenih položajih v družbah, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv, pri čemer so organi, pristojni za odločanje skladno s petim odstavkom tega člena, organi družb, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv.

Telekom Slovenije, d. d., in GEN energija, d. o. o., sta gospodarski družbi, v katerih ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv, zato za konkretni primer glede morebitnega ugotavljanja nasprotja interesov komisija ni pristojna.

Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije Digisvet Nova nagrada za Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije Cvetko Sršen, predsednik uprave Telekoma Slovenije in Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Novice Donacija Telekoma Slovenije petim dobrodelnim organizacijam sitium Posel danes V Novem mestu je zaživel pametni sistem Sitium Predsednik uprave Telekom Slovenije Cvetko Sršen. Digisvet "Telekom Slovenije je trdna opora slovenski družbi in gospodarstvu"

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin