Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
31. 5. 2022,
14.10

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

1

nagrada Cvetko Sršen računalniška zaščita računalniška varnost kibernetska varnost Telekom Slovenije

Natisni članek

Torek, 31. 5. 2022, 14.10

2 leti, 1 mesec

Kibernetska varnost

Nova nagrada za Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,16

1

Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije | Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije | Foto Telekom Slovenije

Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije

Foto: Telekom Slovenije

Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije je v svojih štirih letih delovanja že drugič prejel nagrado za najbolj inovativno varnostno rešitev, ki jo podeljuje Institut za korporativne varnostne študije v sodelovanju s Slovenskim združenjem korporativne varnosti.

Svojo drugo nagrado za najbolj inovativno varnostno rešitev je Telekom Slovenije prejel v okviru mednarodne konference Dnevi korporativne varnosti.

V enem letu skoraj dvakrat več napadov

Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije je največji varnostno-operativni center v Sloveniji. V zadnjem letu so zaznali in preprečili več kot 12 tisoč napadov onemogočanja dostopa storitev (DDoS), kar je skoraj dvakrat več kot leto prej.

Procesor
Novice Vse razsežnosti (kibernetske) vojne – kdo bo najbolj nastradal?

Najpogostejši vzroki varnostnih incidentov so zlonamerna programska oprema (črvi, trojanci ipd.) in izsiljevalski virusi (ransomware), ki jih napadalci žrtvi največkrat dostavijo s pomočjo spletnega ribarjenja (phishing) ali prek ranljivosti programske opreme, sledijo napadi DDoS ter izguba, razkritje in/ali kraja podatkov, so sporočili s Telekoma Slovenije.

Ko je zanesljivost delovanja ključna

"Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije ima implementirano visoko zmogljivo tehnologijo, ki je podprta z urejenimi in certificiranimi procesi ter kompetentnimi zaposlenimi. S svojimi procesi je usmerjen v podporo treh ključnih področij, in sicer poslovnemu okolju s težiščem v poslovnoinformacijskih sistemih, nacionalni varnosti s težiščem na kritični infrastrukturi, državnih institucijah in izvajalcih bistvenih storitev ter zasebnem področju, kjer zagotavlja varnost osebnih podatkov posameznikov, ki so vpeti v organizacijske sisteme," je med drugim zapisano v obrazložitvi nagrade.

Zaposleni in procesi v Operativnem centru kibernetske varnosti so certificirani in skladni z najvidnejšimi certifikati in standardi s področja informacijske varnosti, med njimi tudi ISO 27001. Pri tem so organizatorji posebej izpostavili standard ISO 22301 za zagotavljanje sistema upravljanja neprekinjenega poslovanja, ki so ga v Telekomu Slovenije prejeli kot prva družba in kot edini telekomunikacijski operater v Sloveniji.

Najpogostejši vzroki varnostnih incidentov so zlonamerna programska oprema (črvi, trojanci ipd.) in izsiljevalski virusi (ransomware), ki jih napadalci žrtvi največkrat dostavijo s pomočjo spletnega ribarjenja (phishing) ali prek ranljivosti programske opreme, sledijo napadi DDoS ter izguba, razkritje in/ali kraja podatkov. | Foto: Thinkstock Najpogostejši vzroki varnostnih incidentov so zlonamerna programska oprema (črvi, trojanci ipd.) in izsiljevalski virusi (ransomware), ki jih napadalci žrtvi največkrat dostavijo s pomočjo spletnega ribarjenja (phishing) ali prek ranljivosti programske opreme, sledijo napadi DDoS ter izguba, razkritje in/ali kraja podatkov. Foto: Thinkstock

Edino podjetje v Sloveniji

"V družbi Telekom Slovenije smo v zadnjih letih razvili napredne kibernetske rešitve tako na področju preventivne kot reaktivne in prediktivne kibernetske varnosti," je ob prevzemu nagrade med drugim povedal predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen.

V podjetju Telekom Slovenije med drugim ves čas skrbijo za posodabljanje internih pravil in protokolov (tudi s pomočjo zunanjih pregledov) ter recertifikacijo procesov in storitev skladno s standardoma ISO 23001 oz. ISO 27001, so sporočili. Telekom Slovenije je kot edino podjetje v Sloveniji akreditiran član mednarodne organizacije CSIRT – poleg Telekoma Slovenije je akreditirani član le še Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost (SI-CERT).

Svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic in predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen | Foto: Telekom Slovenije Svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic in predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen Foto: Telekom Slovenije Kibernetska varnost za podjetja vseh velikosti

Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije zagotavlja zaščito podjetjem vseh velikosti – od največjih poslovnih sistemov do najmanjših podjetij. Med drugim izvajajo tudi sistemske varnostne preglede in preglede varnosti storitev Microsoft, ki za razliko od enkratnih pregledov v določeni časovni točki zagotavljajo preverjanje v daljšem časovnem obdobju.

Podjetjem svetujejo na področjih zagotavljanja skladnosti poslovanja in ustreznosti tehničnih ukrepov glede varovanja osebnih podatkov, upravljajo IT-infrastrukturo naročnikov (omrežje, strežnike, požarne pregrade, osebne računalnike) ter zagotavljajo sistem upravljanja varne poslovne mobilnosti in poslovnih aplikacij na vseh uporabniških napravah, so še pojasnili ob prejemu nagrade.

Ne spreglejte