Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 6. 2017,
13.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

pranje denarja NLB KPK

Petek, 16. 6. 2017, 13.41

6 let, 6 mesecev

KPK nima evidenc, da bi podali kazensko ovadbo glede pranja denarja prek NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

KPK | Foto STA

Foto: STA

Iz evidenc Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ni razvidno, da bi ta pristojnim organom podala kazensko ovadbo glede pranja denarja prek NLB. Tako so se v komisiji odzvali na navedbe ministra Gorana Klemenčiča, da je bil o pranju denarja obveščen v času vodenja komisije, ko so zadevo v obliki kazenske ovadbe predali pristojnim organom.

KPK je v okviru postopka ugotavljanja domnevno koruptivnega ravnanja poslovodnih oseb pri odobravanju kreditov uradnikom na položaju, funkcionarjem in določenim gospodarskim družbam, v okviru postopka, ki ga je odprla oktobra 2010, zaznala tudi sume kršitev dolžnega ravnanja banke pri preprečevanju pranja denarja, so pojasnili na protikorupcijski komisiji.

Na podlagi navedenega je komisija aprila in maja 2011 zahtevala posredovanje dokumentacije od bank ter Banke Slovenije, s predstavniki katere se je tudi sestala. Junija istega leta je nato k posredovanju podatkov v povezavi z zaznanimi sumi kršitev zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma pri bankah pozvala tudi Urad za preprečevanje pranja denarja, so zapisali.


Preberite tudi:


Na podlagi navedenega je bilo ugotovljeno, da je urad o navedenih transakcijah že od sredine leta 2010 zbiral podatke ter novembra leta 2010 o sumu storitve kaznivega dejanja pranja denarja obvestil organe odkrivanja in pregona.

Hkrati je urad zaradi zaznanega suma kršitev zakonodaje, ki ureja plačilne sisteme in storitve, obvestil tudi Banko Slovenije.

"Glede na to, da so bili organi odkrivanja in pregona o sumu storitve kaznivega dejanja pranja denarja po podatkih komisije obveščeni že novembra 2010, iz evidenc komisije ne izhaja, da bi komisija za enako predmetno zadevo organom odkrivanja in pregona, podajala kazensko ovadbo," so sporočili s komisije.

Pravosodni minister Klemenčič pa je po včerajšnji seji vlade dejal, da je bil s primerom pranja denarja prek NLB kot tedanji predsednik KPK seznanjen preko žvižgača leta 2011. "S to zadevo smo bili seznanjeni preko žvižgača z nekim tajnim dokumentom Banke Slovenije," je povedal. Dokument so v obliki kazenske ovadbe posredovali pristojnim organom in ko so nekaj mesecev pozneje preverili, ali so se sprožili kakšni postopki, so dobili odgovor, da zadeve potekajo, je dejal.

Pravosodno ministrstvo nima vpogleda v način vodenja dokumentarnega in arhivsekga gradiva KPK

Na pravosodnem ministrstvu so pojasnili, da minister nima vpogleda v trenutni način vodenja dokumentarnega in arhivskega gradiva na KPK.

"Kot je povedal na četrtkovi novinarski konferenci, je KPK prek prikritega prijavitelja pridobila dokument, iz katerega je izhajal sum pranja denarja. Ker ni šlo za domnevno protipravno ravnanje iz pristojnosti KPK, je takratni vodja službe za nadzor in preiskave na KPK primer odstopil enemu od vodij preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu," so zapisali.

 

O domnevnem pranju denarja prek NLB nova preiskovalna komisija DZ

Domnevno pranje denarja prek NLB bo preiskovala nova preiskovalna komisija državnega zbora. Zahtevo za ustanovitev komisije je skladno z včerajšnjo napovedjo vložila SMC. Kot je povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, bo njena naloga "ugotavljanje politične odgovornosti in vpletenosti politike v domnevno pranje denarja in financiranje terorizma prek NLB v letih 2008 do 2011".

Bančna komisija DZ, ki pod vodstvom Anžeta Logarja (SDS) raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, je v pridobljenih dokumentih našla nakazila iranske banke Export Development Bank of Iran, ki naj bi prek NLB oprala za približno milijardo dolarjev. Te je odstopila komisiji DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb pod vodstvom Branka Grimsa (SDS), ki je to razkrila javnosti.

Obe komisiji sta v zvezi s tem že opravili nekaj zaslišanj, v SMC pa menijo, da ti dve komisiji "nimata polnih elementov za preiskavo", zato so ustanovili novo komisijo.

Ne spreglejte