Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2023,
15.10

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

27

Natisni članek

sojenje kokain Balkanski bojevnik

Četrtek, 26. 1. 2023, 15.10

1 leto, 1 mesec

Konec največjega sojenja preprodajalcem drog v zgodovini Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

27

Dragan Tošić prišel na sojenje v zadevi Balkanski bojevnik | Tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik je končano. | Foto Ana Kovač

Tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik je končano.

Foto: Ana Kovač

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je končalo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, največje sojenje preprodajalcem drog v zgodovini Slovenije. Potem ko je 10 obtoženih priznalo krivdo, so bili zaradi neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami danes obsojeni na že prestane kazni v zaporu oz. priporu.

Po priznanju krivde je namreč tožilstvo predlagalo kazni v višini že prestanih zapornih kazni, obtoženi pa so to sprejeli. Sodišče je v današnjem izreku sodbe v celoti sledilo predlogu tožilstva glede izrečenih zapornih kazni.

Po poročanju Televizije Slovenija (TVS) je sodnica Marjeta Dvornik v izreku sodbe poudarila, da je prav priznanje krivde ključno za takšno odločitev, poleg tega pa obtoženci tudi v času, ko so bili na prostosti, niso izvajali kakršnihkoli kaznivih dejanj. S sodbo je zadovoljno tudi tožilstvo.

"To ni zmaga, to je kompromis," pa je razplet sojenja za TVS komentiral odvetnik drugoobtoženega Dragana Beljkaš Saša Ravnik.

Prvoobtoženi Dragan Tošić in Dragan Beljkaš sta sicer krivdo priznala pretekli teden, v ponedeljek pa še preostali obtoženi. Poleg Tošića so bili obsojeni še Jakob Remškar, Mirzet Lucević, Peter Khermayer, Anes Elman, Boštjan Kopčić, Robert Šabić, Miralem Lucević in Suzana Remškar. Krivde pa ni priznal Đemajli Mandžuka, glede katerega je sodni senat odločil, da se iz konkretnega postopka izloči in da se njegova zadeva začne voditi pod drugo opravilno številko.

To je bilo tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik 

Šlo je sicer za tretje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Tožilstvo dvanajstim obtoženim očita, da naj bi pod vodstvom Tošića v letih 2008 in 2009 na veliko trgovali s kokainom in organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike v Evropo. Poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narkokraljem Darkom Šarićem.

V zadevi Balkanski bojevnik je bilo sprva obsojenih 17 ljudi. Na prvem sojenju je bila večina, skupaj s Tošićem, oproščena. Na drugem sojenju so bili obsojeni, vendar je vrhovno sodišče novembra 2021 sodbo razveljavilo, saj se je opirala na dokaze, ki jih je policija po presoji sodišča pridobila nezakonito. Primer Balkanski bojevnik zastara čez slabo leto, tretje sojenje pa se je začelo z zahtevo obrambe po izločitvi nezakonito pridobljenih dokazov.

Ljubljansko okrožno sodišče je v začetku meseca delno ugodilo predlogu obrambe in izločilo del dokazov.

s
Novice Nov premik v zadevi Balkanski bojevnik. Odvetnik: Tega stranki nisem svetoval.
Planet TV
Planet TV Sojenje, polno preobratov #video
balkanski bojevnik, Dragan Tošić
Novice Zadeva Balkanski bojevnik: Tošić priznal krivdo #video
Balkanski bojevnik
Novice Sodišče izločilo del dokazov v zadevi Balkanski bojevnik #video
Ne spreglejte