Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
9.20

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

Natisni članek

zdravnik urgenca družinska medicina zdravstvo

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 9.20

1 teden, 4 dni

Kolaps zdravstva se nadaljuje: četrtina družinskih zdravnikov pred upokojitvijo, ministrstvo pa …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41
Zdravnik, zdravnica, UKC Ljubljana, zdravstvo | Na ministrstvu za zdravstvo za Večer na opozorila zdravnikov odgovarjajo, da mladi zdravniki, ki se odločijo za specializacijo družinske medicine, dobijo mesečni dodatek v višini tisoč evrov bruto.  | Foto STA

Na ministrstvu za zdravstvo za Večer na opozorila zdravnikov odgovarjajo, da mladi zdravniki, ki se odločijo za specializacijo družinske medicine, dobijo mesečni dodatek v višini tisoč evrov bruto.

Foto: STA

Kar četrtina družinskih zdravnikov se bo v prihodnjih letih upokojila. Zdravniki zato opozarjajo na razpad zdravstvenega sistema, s prstom kažejo tudi proti ministrstvu za zdravje, ki je po njihovih besedah neaktivno.

548 zdravnikov družinske medicine se je podpisalo pod opozorilno javno pismo, v katerem opozarjajo na nevzdržne razmere v primarnem zdravstvu, danes poroča Večer. Zdravniki ministrstvu za zdravje tudi očitajo, da je neaktivno pri iskanju rešitev. Družinski zdravniki so tudi opozorili, da se bo v naslednjih letih upokojila četrtina danes aktivnih zdravnikov oziroma več kot 300 zdravnikov. Letos se je za specializacijo družinske medicine odločilo 56 kandidatov, zdravniki pa poudarjajo, da bi se jih moralo vsaj sto.

Na ministrstvu za zdravstvo za Večer na opozorila zdravnikov odgovarjajo, da mladi zdravniki, ki se odločijo za specializacijo družinske medicine, dobijo mesečni dodatek v višini tisoč evrov bruto. Ambulantam, ki bodo pripravljene sprejeti več pacientov, pa bodo dodelili dodatno medicinsko sestro. Zdravniki ob tem pravijo, da rešitev ni dobra, saj ne pomaga zdravnikom, ki so že zdaj preobremenjeni.

Pomanjkanje zanimanja za specializacijo pa beležijo tudi drugod. Na razpisanih 30 mest za urgentno medicino se je tokrat prijavilo le pet kandidatov. V Sloveniji bi sicer potrebovali med 400 in 500 urgentnih zdravnikov, trenutno jih je aktivnih 189.

digitalno zdravstvo
Novice Novi predlog zakona o digitalizaciji zdravstva pripravljen za javno razpravo
Valentina Prevolnik Rupel
Novice Velike spremembe za paciente: ministrstvo spreminja stopnje nujnosti na napotnicah
Zdravnik, zdravnica, UKC Ljubljana, zdravstvo
Novice Svetovna banka napoveduje pobudo za zagotovitev dostopa do zdravstva za 1,5 milijarde ljudi

 

Ne spreglejte